Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Povodně v Česku: Bahno v domech i děs v zoo. Bouřky se vrátí, sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
15. června 2020
12:00
Autor: sova, mj, kal, ČTK - 
14. června 2020
05:10

Silné bouřky, které se v sobotu přehnaly přes území České republiky, se v neděli vrátily s ještě větší silou. Ve Vinařicích u Týnce nad Labem zřejmě strhl proud do vody muže (†56), který zemřel. Na Pardubicku voda zatopila několik domů v obci Pustá Rybná, v Heřmanově Městci museli evakuovat domov seniorů. A další domy liják zatopil na Žďársku v obci Počítky - včetně novostavby Martiny Sáblíkové. Šéf pražské zoo Miroslav Bobek pak zmínil děs při pohledu na bazén lachtanů. Dozvuky po řádění bouřek i další vývoj počasí nad ČR sledovaly Blesk Zprávy online.

Hasiči v neděli vyjížděli kvůli následkům bouřky a přívalových dešťů k 856 případům. Denní průměr za běžný den je přitom 328. Hasiči zejména odčerpávali vodu z domů a silnic, odstraňovali nakloněné a popadané stromy a čistili koryta potoků a řek.

Nejhorší situace byla v Pardubickém kraji. Výjezdů začalo přibývat po poledni, uvedla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. „Nejvíce byl postižený Heřmanův Městec, dále Jezbořice, Lhota u Přelouče, Škudly, Třebosice. Tady totiž obyvatele ohrožovala říčka Bylanka. Následky bouřky budou hasiči odstraňovat ještě po celé pondělí,“ řekla Horáková.

Sledujte na radaru Blesku aktuální počasí v Česku

Heřmanův Městec aktuálně sčítá škody. Voda zaplavila přízemní část Domova pro seniory a několik domů a firemních prostor. „Do patra se voda nedostala, ale dostala se do sklepů, máme zatopenou celou kotelnu. V kuchyni byl přes metr vody, jinde také, tak už je teď jen bahno,“ řekla ředitelka Domova pro seniory Klára Husáková.

Několik klientů musel domov přestěhovat do prvního patra. V objektu bývalého zámku stále nejde elektřina, neteče teplá voda, nefunguje prádelna a kuchyně, zatopen byl rytířský sál.

Stovky domácností stále bez elektřiny

Při nedělních bouřkách pršelo nejvíce u Kolína, kde spadlo za den 129 litrů vody na metr čtvereční. Z toho 115 litrů napršelo během dvou hodin, šlo tedy o velmi intenzivní déšť. Vydatně pršelo také v Krušných horách a v Novém Městě na Moravě, vyplývá z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až 3500 domácností, uvedla mluvčí společnosti Soňa Holingerová. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska.

ČEZ dodávky kompletně obnovil ke 21:00. Společnost E.ON má v pondělí bez dodávek elektřiny zhruba 1800 domácností.

Bouřky se vrátí koncem týdne

Dnes bude pršet pouze na jihu a jihozápadě republiky. Přes den by mělo napršet do deseti milimetrů srážek, ojediněle při bouřce může spadnout kolem 25 milimetrů. Ve druhé půlce týdne začne srážek opět přibývat, místy budou i bouřky, které ale budou podle meteorologů mírnější než o uplynulém víkendu.

Extrémní bouřky v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Česká republika Česká republika Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Policie ČR Policie ČR Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
11:06
15. 6. 2020

„Společnost E.ON má dnes bez dodávek elektřiny zhruba 1800 domácností,“ řekla ČTK mluvčí firmy Martina Slavíková. Jde o odběrná místa na Brněnsku a Břeclavsku. E.ON zásobuje elektřinou odběratele především v jižních Čechách a na jižní Moravě.

9:29
15. 6. 2020

Energetická společnost ČEZ v souvislosti s počasím v neděli večer evidovala bez proudu až 3500 domácností, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Bez proudu se ocitly domácnosti především na Karlovarsku, ale také v Ústí nad Orlicí a na Semilsku. Během dne také energetici na požádání preventivně odpojili od dodávek proudu pět obcí z Chrudimska. ČEZ dodávky kompletně obnovil ke 21:00.

8:33
15. 6. 2020

Přes pondělí by na jihu Čech mělo napršet do deseti milimetrů srážek, ojediněle při bouřce může spadnout kolem 25 milimetrů. Ve druhé půlce týdne začne v Česku srážek opět přibývat, místy budou i bouřky, které ale budou podle meteorologů mírnější než o uplynulém víkendu.

8:25
15. 6. 2020

Podle mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studené se počet událostí, které hasiči do nedělní půlnoci museli řešit, zastavil na 856. Nejhorší byla situace odpoledne a o brzkém večeru. Více bude o bouřkách mluvit Studená od 15h v pořadu Epicentrum na Blesk.cz.

8:11
15. 6. 2020

Meteorologové očekávají, že v průběhu pondělí se hladiny řek dostanou postupně do bezpečných stavů. „V následujících hodinách očekáváme postupnou stabilizaci v horních částech zasažených povodí a mírné vzestupy (v důsledku dotoků) ve středních a dolních částech zasažených povodí. Novohradka v profilu Úhřetice je pravděpodobně aktuálně blízko své kulminace,“ informovala k 7:15 hydrologická služba ČHMÚ.

7:46
15. 6. 2020

Jak se v průběhu neděle vyvíjel počet výjezdů hasičů v Česku kvůli bouřkám, se můžete podívat v animovaném grafu.

7:33
15. 6. 2020

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v neděli nejvíce srážek napadlo v Konárovicích u Kolína, kde během dvou hodin napadlo 115 mm. Dále v Mědenci v Krušných horách (86 mm) a Novém Městě na Moravě (69 mm).

06:11
15. 6. 2020

Platnost výstrahy meteorologů před vydatným deštěm a bouřkami skončila dnes ráno v 06:00.

06:06
15. 6. 2020

Řeky se po víkendových bouřkách vrací k běžnému průtoku. Druhý povodňový stupeň platí jen na Novohradce v Úhřeticích, 1. stupeň mají Svratka a Sázava.

23:05
14. 6. 2020
!

V Česku v neděli i v sobotu působily škody silné bouřky s přívalovým deštěm, který zvedal hladiny vodních toků. Hasiči za oba dny vyjížděli kvůli bouřkám k více než 1350 zásahů. Odčerpávali vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta. Co se mimo jiné přihodilo?

  • V Pardubickém kraji dnes na některých místech spadlo až 90 litrů na metr čtvereční, v Konárovicích na Kolínsku podle meteorologů přes 115 litrů.
  • Za neděli v souvislosti s bouřkami a přívalovými dešti hasiči vyjížděli do 20:00 k 778 událostem. Nejvíce v Pardubickém kraji, kde evidují víc než 200 zásahů, uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR. V kraji bylo odpoledne bez dodávky elektřiny asi 800 domácností, oznámila společnost ČEZ.
  • V Heřmanově Městci na Chrudimsku odpoledne přetekl rybník a voda zaplavila do výše zhruba jednoho metru domov důchodců. Hasiči seniory evakuovali do vyšších pater objektu. Voda v obci zalila hlavní silnici, policie ji opakovaně uzavírala.
  • Na Chrudimsku hasiči evakuovali také několik lidí v obcích Vápenný Podol a Hrbokov a také asi deset domů v obci Míčov. V Morašicích voda zatopila domy, fotbalové hřiště a sportovní areál, valila se ulicemi Lanškrouna a Litomyšle, kde hasiči čerpali vodu z nemocnice.
  • V Luži řeka Novohradka vystoupala po 14:30 na nejvyšší třetí povodňový stupeň, po 20:00 klesla na druhý a před 22:00 na první povodňový stupeň. Další vzedmuté hladiny v Pardubickém kraji začaly klesat odpoledne. Nárůst může pokračovat u Novohradky na středním a dolním toku. Hasiči kvůli tomu začali stavět zábrany v Hrochově Týnci.
  • Ve Vinařicích na Pardubicku našli muže (†56) v kaluži vody, jeho úmrtí vyšetřuje policie. Nařídila zdravotní pitvu. K možnosti, že by mužova smrt nějak souvisela s přívalovými dešti, se policie nevyjádřila.
  • Ve středních Čechách bylo hasičských výjezdů kvůli počasí téměř 150, nejpostiženější bylo Kolínsko. V Sendražicích a také ve Vysoké u Příbramě hasiči odčerpávali vodu z rybníků, aby nezatopila přilehlé domy.
  • Na Vysočině se ve Žďáru nad Sázavou dostala řeka na druhý povodňový stupeň, zatopené byly sklepy některých domů. Hasiči vodu odčerpali stejně jako v obci Počítky na Žďársku, kde hrozilo přelití rybníku.
  • V Praze se dnes voda prohnala zoologickou zahradou, video zveřejnil ředitel zahrady Miroslav Bobek na facebooku a twitteru.
22:00
14. 6. 2020

Výstraha před bouřkami s extrémním stupněm nebezpečí skončila ve 22:00. Na části území ale ještě pořád trvá výstraha před povodněmi s vysokým stupněm nebezpečí, jak uvádí ČHMÚ.

V Česku v neděli a předtím i v sobotu působily škody silné bouřky s přívalovým deštěm, který zvedal hladiny vodních toků. Hasiči za oba dny vyjížděli kvůli bouřkám k více než 1300 zásahům. Odčerpávali vodu z budov, odklízeli spadlé stromy a vyprošťovali auta.

20:44
14. 6. 2020

Před víkendovými bouřkami s krupobitím varoval Český hydrometeorologický ústav. Pro dnešek předpověděl intenzivnější srážky než v sobotu, na většině území očekával úhrny až kolem 80 litrů na metr čtvereční. Až 100 milimetrů mohlo podle výstrahy meteorologů někde napršet na Vysočině, jižní Moravě, v části Pardubického, Středočeského a Zlínského kraje a na Prostějovsku. Třeba v Pardubickém kraji dnes na některých místech spadlo až 90 litrů na metr čtvereční, v Konárovicích na Kolínsku podle meteorologů přes 115 litrů. Výstraha před bouřkami s extrémním stupněm nebezpečí platí do 22:00.

20:08
14. 6. 2020

Hasičský záchranný sbor informuje, že od půlnoci eviduje více než 700 technických pomocí v souvislosti s bouřkami a silnými přívalovými dešti.

13:15
14. 6. 2020

Mezi Prahou a Hradcem Králové je na 50. kilometru oboustranně neprůjezdná dálnice D11. „Po těžkém přívalovém dešti je plná bahna a vody. Je tak obousměrně neprůjezdná. Na místo míří technika,“ uvedl pro iRozhlas.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

12:32
14. 6. 2020

Podívejte se, co napáchaly lijáky a bouřky během soboty. Hasiči vyjeli během prvního víkendového dne, kdy Česko zasáhly silné bouřky doprovázené přívalovými dešti s kroupami, k 600 případům. Běžný denní průměr všech zásahů hasičů je přitom 328. V sobotu hasiči nejčastěji odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, domů nebo garáží a odstraňovali popadané stromy. Po půlnoci se již situace uklidnila, uvedla dnes mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. Podle meteorologů budou dnes bouřky v Česku intenzivnější než v sobotu.

Nejvíce práce měli hasiči ve Zlínském, Jihomoravském, Pardubickém, Středočeském kraji a v hlavním městě. Na Pardubicku byla nejhorší situace zřejmě na Svitavsku. A nejvíce postiženou Pustá Rybná, kde bylo zatopeno několik domů, sklepů i garáží.

Na Pardubicku byla nejhorší situace zřejmě na Svitavsku. A nejvíce postiženou Pustá Rybná, kde bylo zatopeno několik domů, sklepů i garáží. (13. 6. 2020) Na Pardubicku byla nejhorší situace zřejmě na Svitavsku. A nejvíce postiženou Pustá Rybná, kde bylo zatopeno několik domů, sklepů i garáží. (13. 6. 2020) Na Pardubicku byla nejhorší situace zřejmě na Svitavsku. A nejvíce postiženou Pustá Rybná, kde bylo zatopeno několik domů, sklepů i garáží. (13. 6. 2020) Na Pardubicku byla nejhorší situace zřejmě na Svitavsku. A nejvíce postiženou Pustá Rybná, kde bylo zatopeno několik domů, sklepů i garáží. (13. 6. 2020)

naidka ( 15. června 2020 19:51 )

Povodně mohly spláchnout Lunik IX, aspoň by ušetřili za demolici a zároveň by se spláchl ten jejich neuvěřitelný bordel.

zirioges ( 15. června 2020 12:38 )

Vydatné srážky se budou opakovat každý týden až do měsíce září.
Obnovte a vyčistěte si okapy, příkopy, odtokové soustavy u domů a silnic.
Místy může napršet až 135 mm za 3 hodiny.

tarrica ( 15. června 2020 09:19 )

Protože už dost pamatuji,vzpomínám na polní remízky po délce celých lánů,na meliorační strouhy a kanály podél cest,které v bývalém Československu čistili nepřiz­půso­biví/­muse­li pracovat/ a také vězni.Řezali stromy kolem kolejí a sekli příkopy. Vepředu,uprostřed a na konci bachaři se zbraní. Byli alespoň -ti pracovníci- užiteční a zasloužili si jídlo i plat. Dnes v zájmu ochrany lidských práv je živíme my všichni.Tak výmluvy,že kanály ,strouhy apod.nemá kdo čistit jsou na hlavu postavené.

risan ( 15. června 2020 02:10 )

Nauc se cesky kretene

risan ( 15. června 2020 02:09 )

Tady nejde o zemedelce jako spis o spravce toku - ruzna povodi. Vsechny reky a potoky tecou ve zregulovanych korytech jako na zavodni draze, zadne drenaze ani remizky pro zachyceni vody ,, a voda pak vali jako o zavod a vsechno splachne

Zobrazit celou diskusi