Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Starosta z ANO je ve vazbě, hrozí mu až 12 let. Policie stíhá kvůli radarům i místostarostu Varnsdorfu

Aktualizováno -
13. prosince 2019
18:20
Autor: ČTK - 
11. prosince 2019
14:45

Varnsdorfského starostu a krajského zastupitele Stanislava Horáčka (ANO) dnes Okresní soud v Děčíně poslal do vazby kvůli kauze pronájmu radarů ve Varndsdorfu. Soud dnes rozhodoval také o návrhu na vazbu jednatele firmy Water Solar Technology (WST) Miloše Schuberta. U něho však rozhodl, že do vazby nepůjde. Novinářům to řekl státní zástupce Jan Veselý. V případu jsou obviněni celkem čtyři lidé a jedna právnická osoba.

Státní zástupce uvedl, že starosta je ve vazbě kvůli obavě z toho, že by mohl působit na spoluobviněné a svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Veselý se domnívá, že starosta již spoluobviněné ovlivňoval. Podal tedy kvůli tomu stížnost. Pokud ji vezme soud v potaz, mohl by Horáček podle státního zástupce ve vazbě zůstat až rok.

„Jednatel společnosti Water Solar Technology byl propuštěn ze zadržení na svobodu, protože soud nespatřil vazební důvody,“ uvedl Veselý. Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí, ale nemá ze zákona právo stížnosti. Schubert je obviněný z jiných činů než starosta, ale rovněž v souvislosti s pronájmem radarů. Hrozí mu dva roky až osm let vězení.

Starostovi hrozí až 12 let vězení

V případě nejpřísnější právní kvalifikace hrozí starostovi Stanislavu Horáčkovi 5 až 12 let vězení. „Jedná se o závažnou trestnou činnost související s vyhlášenou veřejnou zakázkou a související s korupčním jednáním,“ uvedl státní zástupce Jan Veselý.

Kromě Horáčka a Schuberta policie obvinila i místostarostu Josefa Hambálka (ANO). Jméno čtvrtého obviněného nezveřejnila. Policie ve středu zadržela všechny tři jmenované. Místostarostu ale ve čtvrtek propustila, stíhán je stejně jako Schubert na svobodě.

Kvůli zakázce policisté už začátkem října zasahovali v městském úřadu, v domě starosty a u majitele WST. Okresní soud dnes uvedl, že nevidí důvody pro vazbu u jednatele firmy WST Miloše Schuberta, stíhán je tak i on na svobodě.

Společnost WST dostává za zjištěné přestupky peníze a od města má finanční odměnu za každé změřené překročení rychlosti. Data z radarů dostává městská policie a předává je městskému úřadu.

Vedení města kritizovala už dřív opozice, postup považuje za nezákonný. Vadí jí mimo jiné stanovení ceny za přestupek, které podle nich motivuje soukromníka, aby přestupků bylo co nejvíc.

Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

Pokuty od antimonopolního úřadu

Kvůli vypsání zakázky dostal Varnsdorf od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty v celkové výši 950.000 korun. Dvě z nich předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Proti třetí pokutě podalo město rozklad.

Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti označil v říjnu jako protiprávní i tehdejší zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Podle judikatury Nejvyššího správního soudu je nezákonné, aby třetí osoba měla hmotný zájem na výsledcích měření radaru. Na Varnsdorf podalo kvůli spornému pronájmu radarů žalobu ministerstvo vnitra k ústeckému krajskému soudu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Vladislav Schurrr ( 13. prosince 2019 21:37 )

Pan Hambálek by si zasloužil taky tepláky,krade už od 90 tek,nejen vězení,ale zabavit i majetek.Lvi ve Varnsdorfu dozrali

iFender ( 13. prosince 2019 18:13 )

10.12. STEM listopad 2019 *** ANO 34,9 %........hajzlove se najdou vsude a je treba to vysetrit a pokud budou vinni potrestat.Je jedno jestli jsou z ANO,TOP 09 ODS,CSSD KDU-CSL , STAN nebo Pirates & Buccaneers,tvrde potrestat.

Jste_ko ( 13. prosince 2019 16:42 )

Největší zkorumpovaná strana ANO už ukazuje svou tvář svého GURU ANDREJE Bureše z východu 😎

kurna1 ( 13. prosince 2019 16:22 )

Jen ať ho zavřou, až zčerná parchant

Jste_ko ( 13. prosince 2019 16:10 )

A čo na to GURU Andrejko Babiš😂,,,je to kámpáň všeci kradnů šeci stě zkorumpovaný.....

Zobrazit celou diskusi