Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi umírají v pozdějším věku. Nejvíc zabíjí nemoci srdce, infarkty překvapily

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2019
12:20

Úmrtnost v Česku za posledních deset let poklesla zhruba o sedminu a lidé umírají také v pozdějším věku. Nejčastější příčiny ale zůstávají stejné, a to nemoci srdce a cév a rakovina. Ty byly loni za úmrtím téměř tří pětin zemřelých. Aktuální údaje ve středu na tiskové konferenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Loni zemřelo 112 920 lidí.

Téměř třetinu z nich připravily o život nemoci srdce a cév. Hlavním důvodem byla chronická ischemická choroba a selhání srdce, podíl akutních infarktů klesá. Zhoubné nádory byly za úmrtím čtvrtiny zemřelých. Nejčastěji to byla rakovina plic. Následovaly nádory tlustého střeva a konečníku a slinivky, u mužů pak prostaty a u žen prsu. Třetí příčinou zůstávají cévní nemoci mozku, byly za každým čtrnáctým úmrtím.

„Pořadí prvních tří příčin úmrtí pro muže a ženy je stejné. Od čtvrtého místa se to liší. U mužů jsou na čtvrtém místě nehody, tedy náhodná úmrtí. Ty u žen zaujímají až osmé místo. Naopak u žen nalezneme mezi častějšími příčinami smrti Alzheimerovu chorobu a jiné demence či cukrovku,“ uvedla Terezie Štyglerová z ČSÚ.

U mužů se celková úmrtnost mezi lety 2009 a 2018 snížila o 13 procent. Zatímco před deseti lety zemřelo 1752 mužů na 100 000 obyvatel, loni 1519. Celková úmrtnost žen klesla o 14 procent. V roce 2009 zemřelo na 100 000 obyvatel 1155 žen, loni 993. Podle statistiků za poklesem je hlavně úbytek úmrtí právě u nemocí srdce, zhoubných novotvarů a cévních onemocnění mozku.

Recept na dlouhý věk? Manželství

Čísla ukazují, že lidé v Česku také umírají později než před lety. „Snižuje se úmrtnost ve středním a vyšším věku. Úmrtí se postupně koncentrují do čím dál vyššího věku. U žen je nižší úmrtnost ve středním i ve vyšším věku, úmrtí se soustředí až do nejvyššího věku kolem 85 let,“ řekla Štyglerová.

Nižší úmrtnost mají ženatí a vdané, největší je naopak u svobodných. Lidé nejčastěji umírají v zimních měsících a v březnu a nejméně od května do září, upřesnila Markéta Šafusová z ČSÚ.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 20. listopadu 2019 14:10 )

.....Snad bY nrbylo od veci, kdyby naas redakce ktmila pozitivnimi zpraavami..Jako trešba jak prodlouzit aktivni zivot...MNekteri lide po infarktu ziji opravdsu plnohodnotny zivot...U tech starsich tomu tak neni

Zobrazit celou diskusi