Téměř půl roku rozplétají pražští policisté šokující příběh Marie a Přemysla z Prahy 6, kteří v červnu záhadně zmizeli. Teď šéf mordparty Josef Mareš potvrdil, že se jejich těla našla ve vodní nádrži Švihov, které se říká Želivka a která zásobuje Prahu pitnou vodou. Potápěči ji prohledávali od poloviny září do konce října. 

Vodní plocha leží zhruba 4 kilometry od místa, kde pohřešovaný pár viděli naposledy. „Můžeme říct, že 23. a 24. října byly vytaženy ze dna nádrže Švihov dvě mrtvoly. Genetická analýza potvrdila, že se jedná o hledanou partnerskou dvojici, Přemysla H. a Marii D. Těla tam ležela čtyři až pět měsíců,“ uvedl na mimořádné tiskové konferenci Mareš.

Video
Video se připravuje ...

Josef Mareš k případu pohřešovaného páru z Prahy, který našli na dně Želivky. Blesk.cz

Těla našli potápěči přímo pod mostem v hloubce cca 30 metrů zatěžkaná závažím. „Myslíme si, že pachatel oba usmrtil a následně se jich zbavil. Podezřelý byl včera konfrontován, ale k věci se nevyjádřil a dále mlčí,“ dodal kriminalista. Jak dvojice zemřela, komentovat s ohledem na probíhající vyšetřování odmítl.

Začátkem září policisté uvedli, že auto, kterým měl pohřešovaný pár 6. června odcestovat, našla policie v maďarském městě Ostřihom. Z vyšetřování pak vyplynulo, že ho tam 13. června odstavili dva podezřelí mladíci. Našlo se bez registrační značky a vnitřek auta byl politý naftou nebo benzinem.

Se zavražděnými se setkal právě 6. června jako poslední student matematicko-fyzikální fakulty Tomáš (24). Ten je nyní podezřelý z vraždy a hrozí mu 20leté vězení či doživotí. Na 6. června si pronajal rekreační objekt v okolí Hněvkovic. V tomto objektu byla provedena domovní prohlídka, podle zjištěných stop bylo ověřeno, že se podezřelí v domě pohybovali,“ uvedl Mareš. Při odstavování auta v Maďarsku byl přítomen i druhý podezřelý, medik Jiří (24), který je prošetřovaný z podvodu, za což mu hrozí až desetileté vězení. Oba mladíci měli údajně tvořit pár a žili spolu v bytě v Praze 6.

Video
Video se připravuje ...

Záběry policejních potápěčů při prohledávání Želivky. Nalezli zde dvě těla pohřešovaného páru. Policie ČR

Motivem brutálního činu měla být luxusní vila v Bubenči za 40 až 50 milionů korun. „Tu se dvojice snažila získat podvodným způsobem,“ řekl už dříve Mareš. Dva vysokoškoláci se podle kriminalisty s dvojicí seznámili tak, že projevili zájem o pronájem pokoje v domě. Chtěli v něm bydlet. Vilu, jež původně patřila Marii D., se pak snažili převést na firmu, v níž jako společníci figurovali Přemysl H., Jiří a Tomáš. Policie podivný převod majetku stopla a nemovitost nechala v katastru zaplombovat. 

Kriminalisté se na oba zaměřili po domovní prohlídce bydliště pohřešovaných. Klíčovou roli sehrála medializace celého případu, kdy policisté požádali veřejnost o pomoc při pátrání po tělech zmizelých. Mezitím už odposlouchávali byt obou podezřelých, kteří začali o páru mluvit, a díky tomu se vyšetřovatelé utvrdili ve svém podezření. Tomáš je nyní ve vazbě, Jiřího vyšetřují na svobodě.

Fotogalerie
35 fotografií