Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Máma (†45) se synem (†15) vyskočili z okna. Sebevražd mladých přibývá. Pomoc chybí, varuje expert

Autor: ula - 
14. listopadu 2019
06:10

Matka (45) a její syn (15) pravděpodobně ukončili svůj život skokem ze sedmého patra panelového domu v Praze. Policie případ vyšetřuje jako dvojnásobnou sebevraždu. Každý rok v Česku ukončí dobrovolně svůj život průměrně 1300 lidí. Ačkoliv počet sebevražd dlouhodobě klesá, stále častěji si na život sahají mladí lidé. Podle psychoterapeuta Martina Galbavého je problém s nedostatečnou dostupností psychiatrických služeb, které by mohly sebevraždám zabránit.

Podle Českého statistického úřadu počet lidí, kteří dobrovolně ukončí svůj život, dlouhodobě klesá. Přesto průměrně svůj život ukončí 1300 lidí za rok. Častěji k tomuto kroku sáhnou muži, a to asi čtyřikrát častěji než ženy. Podle psychiatra Martina Galbavého z České asociace pro psychoterapii (ČAP) navíc stoupá počet sebevražd u mladých lidí v pubertě.

„Na druhou stranu si musíme uvědomit, že žádná statistika nedokáže přesně zachytit toto komplexní téma. Konkrétní čísla mohou vypovídat o různých trendech, ale nemohou zachytit dané téma úplně. Statistiky nám můžou zkreslovat například nehody, u kterých nemůžeme s určitostí říci, zda se jednalo opravdu o nehodu, nebo o vědomí či nevědomí záměr ukončit život. Navíc se jedná o dokonané sebevraždy, což nemusí nic vypovídat o sklonech,“ řekl Blesk Zprávám psychiatr.

Video  V Janského ulici zemřeli dva lidé poté, co se zřítili z okna. 11. 11. 2019  - David Malík
Video se připravuje ...

Častěji si na život sahají muži

Podle ČSÚ je více sebevrahů mezi muži. V pětiletém období 2012 - 2016 zemřelo v průměru ročně 1209 mužů a jen 273 žen. Roli může hrát způsob provedení. „Muži sahají často po drastičtějším způsobu, jak svůj život ukončit, ženy naopak k těm méně drastickým, které nemusí vést k definitivnímu konci,“ vysvětluje Galbavý. Vliv může mít i kulturní kontext. „Muži byli a ve velké míře jsou vnímáni a vnímají se skrze výkon, který je dost často reprezentován požadavkem na zajištění rodiny. Pokud v tom selhávají, mohou reagovat až sebevraždou,“ dodává psychiatr.

Roste počet sebevražd adolescentů

Sebevraždy rostou spolu s věkem, kdy se maximum objevuje kolem 50. roku. Následuje pokles a opětovný nárůst mezi 70 - 80 lety.

„Můžeme mluvit o ubývání sil a ztrátě perspektivy vidět pozitivní východiska z problematické situace. Je to patrné i na nárůstu bilančních sebevražd.  Důležité je ale také období puberty, kde dochází k množství sebevražd. Bohužel můžeme sledovat trend nárůstu sebevražd u adolescentů,“ řekl Martin Galbavý.

Skok z výšky je stále častější

Nejvíce lidé končí svůj život oběšením. Po tomto způsobu sahají opět spíše více muži než ženy. Druhou nejčastější formou je otrávení, a to zejména u žen, a to i přes to, že se počet takto dokonaných sebevražd snižuje. ČSÚ podotýká, že vliv na to měla změna vytápění domácností. Muži také častěji volí sebevraždu zastřelením, zatímco u žen byste tento způsob hledali zřídka.

Ženy volí velmi často skok z výšky a tento způsob je stále častější. Průměrně tuto smrt zvolilo 19 % žen a 10 % mužů.

„Velký vliv ma toto mají např. média. Popularizování určitého “stylu„ sebevraždy dost často vede k nápodobě,“ varuje Galbavý.

Kritické pondělí a jaro

Mylně bývá často uváděno, že nejvíce sebevražd se děje v prosinci kolem Vánoc. Statistiky naopak ukazují, že v tomto měsíci je sebevražd nejméně. V ročním cyklu je nejnebezpečnější jaro, konkrétně březen. „Zdůvodnění můžou být různá. Do začátku nového roku můžeme vkládat spoustu nadějí, které pak nejsou naplněny a v kontrastu s jarním rozkvětem mohou působit o to víc depresivně,“ vysvětluje psychiatr.

V týdnu připadá největší počet sebevražd na pondělí, nejméně pak na sobotu. V průměru denně páchají sebevraždu 4 osoby.

Psychoterapeut: Chybí včasná péče

Podle odborníka je nejčastější příčinou sebevražd psychická choroba, odhadem je to až 90 %.

„Nemalému procentu sebevražd by se dalo určitě předejít včasnou odbornou pomocí a podporou. Bohužel dostupnost psychiatrických, psychologických a psychoterapeutických služeb je u nás nedostatečná. Čekací doba je mnohdy půl roku až rok. Z tohoto pohledu je třeba se soustředit na aktivity, které zpřístupňují terapeutickou pomoc širšímu okruhu lidí. V České asociaci pro psychoterapii je to například databáze certifikovaných terapeutů, kde si potencionální klienti mohou vyhledat ověřeného odborníka ve své lokalitě,“ vzkazuje odborník.

V úvahu připadá i e-mailové poradenství, napsat můžete nlinka.duvery@csspraha.cz. Bezprostřední pomoc v nouzi poskytne telefonická linka důvěry - v Praze funguje nonstop pražská linka důvěry (tel. č. 222 580 697), obrátit se lze i na linku bezpečí (tel. č. 800 155 155) či linku důvěry Centra krizové intervence (tel. č. 284 016 666). Obě jsou také k dispozici 24 hodin denně.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bizon_pepa ( 14. listopadu 2019 11:01 )

Ale no tak! Demokracie nesouvisí s tím, jestli někdo vyskočí z okna. To mohl i dřív. Tohle souvisí s tím, že lidi mají moc snadný život a vše je jim ulehčováno. Když potom mají vyřešit nějaký problém, tak toho nejsou schopni. Spíš bych hledal viníka v myšlení. Například když se jako nutnost jevilo umožnit do hospod přístup matkám s kočárky.

bizon_pepa ( 14. listopadu 2019 08:27 )

No je to trosku pomotané všechno dohromady. Banány ani demokracie s tím skutečně nesouvisí.

lunatic ( 14. listopadu 2019 08:25 )

Právo na sebevraždu by mělo být zaručeno každému ústavou;je to přeci obdobné,jako právo volební,když uvažují,že např.právo jít k volbám,na vzdělání v zájmu rovnosti mají i ... ehm,duševně handicapovaní,tak je již možné prakticky cokoliv,bohužel .
Každopádně by měl ohleduplný sebevrah mít vždy v kapse,v igelitovém pytlíčku dostatečný obnos na následný úklid sajrajtu,který po něm demokraticky zbyl

zlymikes ( 14. listopadu 2019 06:45 )

I to je jedna z možností naší demokracie. Každý se může o všem svobodně rozhodnout. Tedy alespoň to říkají na Čt. Ale k tomu foto - celý den člověk nezavadí o čackou policii, jedině ráno v marketu pro svačinu, ale jak se něco stane, jsou tam min 4 auta,nejlépe pět. Že by pořád platilo ono staré, že jeden umí psát,druhý telefonovat a třetí ví,kdo umí telefonovat.

Zobrazit celou diskusi