Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tornádo se přehnalo přes Vyšehrad, Kosmas ho líčil před 900 lety jako satana ve víru

Autor: ČTK, tsv - 
29. července 2019
09:50

Jako satana v podobě víru, jenž vyvrátil ze základu pevnou zeď, popisuje Kosmova kronika první písemně doložené tornádo v českých zemích, které se objevilo 30. července 1119 v Praze na Vyšehradě. Tento meteorologický jev, při němž se vír se zhruba svislou osou rotující rychlostí až 500 km v hodině pohybuje vpřed rychlostí bouře, býval vždy na území Čech a Moravy poměrně výjimečný. Od poloviny 90. let minulého století je ale v České republice ročně nahlášeno několik tornád, například vloni v říjnu bylo pozorováno tornádo na Rakovnicku.

Tornáda jsou viditelná v důsledku kondenzace vodní páry jako sloupce ve tvaru nálevky či sloního chobotu. Spouští se ze spodní základny bouřkového mraku a mají vertikální osu otáčení, narozdíl od skupiny atmosférických jevů zvaných cyklóny či hurikány, které mají osu otáčení horizontální.

Video  Tornádo v Česku zničilo vše, co mu stálo v cestě, Červená hora přišla o statky a zemědělské usedlosti (24.5.2016)  - David Malík
Video se připravuje ...

Tornáda mohou trvat jen několik desítek vteřin, ale i několik hodin. Některá tornáda, takzvané tromby, se ani nedotknou zemského povrchu a tudíž nemají téměř žádné ničivé účinky - takových bývá v ČR ročně pozorováno zhruba deset.

Nejčastěji se tornáda vyskytují ve Spojených státech, kde působí největší škody v povodí řeky Mississippi v amerických státech Kansas a Oklahoma. Nejničivější známé tornádo v USA postihlo 18. března 1925 státy Montana, Illinois a Alabama a způsobilo smrt 689 lidem.

Zobrazit celou diskusi