Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Každý si zaslouží důstojný život, říká Zuzana Thürlová z organizace Jurta

 (Autor: europa.eu)
25. dubna 2019
00:00
Prezentace klienta: Toto není redakční text. Redakce Blesku nezodpovídá za jeho obsah

Ne každému se v životě daří. Lidem na Děčínsku a Ústecku, kteří měli méně štěstí než ostatní, už přes dvě desítky let pomáhá organizace Jurta. Organizaci spolufinancuje Evropská unie, která ve všech členských zemích podporuje programy bojující s chudobou a sociálním vyloučením. Na sociální služby v Jurtě dohlíží Zuzana Thürlová. Za 22 let Jurta zprostředkovala pomoc Evropských programů téměř 1000 lidem, kterým pomohla v oblasti zaměstnání či bydlení.

Komu Jurta nejčastěji pomáhá?

Poskytujeme podporu lidem s různým zdravotním omezením, mezi něž patří osoby s mentálním postižením, duševním onemocněním či kombinovaným postižením, kteří přicházejí z ústavního či rodinného prostředí. Pracujeme i s mládeží opouštějící dětské domovy nebo výchovné ústavy. Zároveň pomáháme lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci třeba kvůli dluhům nebo exekucím a potřebují pomoc při zlepšení jejich života.

Jakou může mít pomoc konkrétní podobu?

Základní myšlenkou naší organizace je pomoci těmto lidem zapojit se do běžného způsobu života – což znamená mít zaměstnání, bydlet jako ostatní, navazovat vztahy, trávit svůj volný čas dle svého uvážení a také znát svá práva a povinnosti. Žít zkrátka normální život jako všichni ostatní, který přináší radosti a mnohé výhody, ale také běžné starosti a někdy i zklamání. Realizujeme také projekty z Evropského sociálního fondu (ESF), hlavně z Operačního programu Zaměstnanost, které cílí na přípravu lidí na přechod do zaměstnání a podporu při získání a udržení dlouhodobého zaměstnání na otevřeném trhu práce.

Má Ústecko a Děčínsko, pokud jde o lidi, kteří potřebují vaši pomoc, nějaká specifika?

V Ústeckém kraji je mnoho ústavních zařízení pro osoby se zdravotním postižením.. V domovech zde v roce 2017 žilo 1432 osob, což je druhý nejvyšší počet osob v těchto zařízeních  hned po Středočeském kraji.  Některé domovy – například Stará Oleška, Kytlice nebo Horní Poustevna – se nacházejí mimo větší města, a tak jsou hůře dostupná. Stejně jako jiné regiony zde bojujeme s historií, kdy tato zařízení byla budována tak, aby lidé, kteří v nich žijí, nebyli příliš na očích. To se ale v posledních letech naštěstí mění díky probíhající transformaci ústavních zařízení. Ústecký kraj stále čelí vysoké nezaměstnanosti a také tu žije hodně lidí, kteří mají základní či nedokončené vzdělání. My ale věříme, že se nám díky kvalitním sociálním službám a efektivním projektům podaří stávající situaci zlepšit.

Foto:  europa.eu


Jaké jsou plány Jurty do budoucna?

Chceme nadále poskytovat kvalitní sociální služby a pomáhat klientům při přechodu na trh práce a k samostatnému bydlení. V následujících 2 až 3 letech nás čeká realizace velkých investičních projektů z EU – například Integrovaného regionálního operačního programu, díky kterým budeme moci vybudovat moderní komunitní zázemí. Nově bude například možné zajistit komunitní chráněné bydlení i pro osoby, které potřebují intenzivnější pomoc, a to i 24 hodin denně, vybudovat více tréninkových pracovišť, kde se budou připravovat na své budoucí zaměstnání.

Více o projektech EU na europa.eu/euprotects

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině