Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nový letoun Aera Vodochody poprvé vzlétl. Piloti L39NG si chválili výhled

Autor: ČTK, nkov - 
22. prosince 2018
14:25

Předsériový letoun L-39NG, stroj nové generace, v sobotu poprvé vzlétl na letišti Aera Vodochody. Letoun, který bude sloužit jako cvičný i jako lehký bitevník, je připravený zahájit certifikační zkoušky, uvedl mluvčí Aera Vodochody Tobiáš Tvrdík. Společnost už má objednávky na 38 nových letounů.

Let trval půl hodiny, absolvovali jej tovární testovací piloti David Jahoda a Vladimír Továrek. Stroj dosáhl výšky přes 1500 metrů. „První stroj letěl již v konfiguraci sériového letounu,“ uvedl Tvrdík.

L-39NG oficiálně představilo Aero Vodochody před dvěma měsíci. Typovou certifikaci by letoun měl mít do konce roku 2019.

Podle pilota Jahody stroj letěl mimořádně dobře a zcela splnil očekávání z pohledu stability a ovladatelnosti. „Zvládli jsme i některé testy, jako jsou změny konfigurace, akcelerace až na 200 uzlů, otočení o 30, 40 a 60 stupňů a zpomalení na přibližovací rychlost. Všechny instalované systémy pracovaly perfektně a výhled z kokpitu byl vynikající,“ dodal Jahoda.

„První let předsériového letounu představuje významný milník, kterým vysíláme důležitý vzkaz našim zákazníkům, že jsme schopni zcela plnit své závazky a že budeme připraveni dodat první letoun našemu zákazníkovi v prvním čtvrtletí roku 2020,“ uvedl prezident a předseda představenstva Aero Vodochody Giuseppe Giordo.

Letous má už své první kupce

L-39NG je jednomotorový dvoumístný letoun vybavený řadou speciálních technologií, například palubním virtuálním výcvikovým systémem a přilbovým zaměřovačem HMD (Helmet Mounted Display).

Už během letošního roku Aero uzavřelo několik obchodních dohod se zákazníky, se Senegalem, portugalskou soukromou společností SkyTech a americkou soukromou společností RSW.

Video  Aero Vodochody  - E15
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 22. prosince 2018 14:53 )

L29 byl nadčasový a toto je z doby kamenné.

Zobrazit celou diskusi