Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kupní síla Čechů roste. Západ je ještě daleko, ale Řekové a Slováci už za námi

Autor: AKu, ČTK - 
21. listopadu 2018
18:00

Česko si letos v pořadí zemí podle úrovně průměrné kupní síly na hlavu polepšilo v Evropě o tři příčky. Dosáhli jsme na celkově 23. místo a poprvé tak předehnali například Řecko. Vyplývá to ze studie GfK Kupní síla Evropy 2018, která mapuje kupní sílu 42 evropských zemí. Česko v tomto ukazateli dosahuje 66,4 procenta evropského průměru.

„Zvýšení průměrné kupní síly obyvatel ČR v roce 2018 je dáno jednak ekonomickým růstem, významnou měrou se však vůči zbytku Evropy projevilo také zvýšení kurzu koruny vůči euru, umožněné zrušením měnových intervencí ČNB v dubnu předchozího roku,“ uvedl konzultant GfK František Diviš.

Česko letos předstihlo Slovensko, Lotyšsko a Řecko. V případě Řecka se tak stalo poprvé roku 1990. ČR v průměrné kupní síle obyvatelstva poprvé od roku 2011 předčí Slovensko.

„Naše zaostávání z posledních let nebylo výsledkem přijetí eura na Slovensku, ale zejména intervencemi České národní banky za slabší korunu. Ta ovšem vedla k oslabení české měny nejen v jejím samotném průběhu, ale oslabuje ji i dnes,“ řekl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. O koruny je tedy podle něj nyní menší zájem, což brání jejímu posilování, které by podpořilo růst kupní síly obyvatelstva ČR.

Slovinci a Estonci jsou na tom lépe

Z bývalých zemí východního bloku Česko zaznamenalo letos třetí nejlepší výsledek po Slovinsku, kde je kupní síla na 82 procentech evropského průměru a Estonsku (66,5 pct). Na prvním místě zůstalo Lichtenštejnsko, kde tento ukazatel dosahuje 457,9 procenta průměru Evropy. Druhé je Švýcarsko. Na opačném pólu figurují východoevropské země – Moldávie s necelými 13 procenty evropského průměru a Ukrajina (9,2 pct).

Průměrný Evropan má v průměru disponibilní příjem 14.292 eur (371.000 Kč) na osobu a rok. Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku stoupla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 8,6 procenta na 31 851 korun. Po zahrnutí růstu spotřebitelských cen byla mzda reálně vyšší o 6,2 procenta. Medián mezd, který představuje mzdu přesně uprostřed rozdělení hodnot mezd, vzrostl o 9,4 procenta na 27 236 korun.

Zobrazit celou diskusi