Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda ve Žďáru byla výjimka, hájí expertka schizofreniky. Co spustí nemoc?

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
14. října 2018
06:20

Pacienty trpící schizofrenií považují Češi za nebezpečné, agresivní jedince s rozdvojenou osobností. „Jsou to pouze mýty a špatný mediální obraz, skutečnost je docela jiná,“ řekla ve Studiu Blesk psychiatrička Marta Holanová. Se schizofreniky pracuje celý život, v současné době jich má v péči 550. Jsou mezi nimi vysokoškoláci, lékaři i matky, které bez obtíží vychovávají děti, vypočetla odbornice. Pomáhá jim nová injekční léčba, která nahradila jiné, mnohdy nepříjemné, metody. Proč se někteří pacienti uchýlí k násilí? A co dělat, pokud máte v rodině nemocného?

Jeden z nejznámějších případů se udál ve Žďáru nad Sázavou. Tam Barbora, které byla diagnostikována schizofrenie, zamířila do místní školy, kde si nejprve chtěla vzít rukojmí a poté smrtelně zranila šestnáctiletého chlapce.

„Ta dívka byla přesvědčená o tom, že někdo na ni působí, že chce ovládat a zničit nejen ji, ale celý svět, a jednala tak v zájmu lidstva a tímto činem se domáhala policie, která by zasáhla. Ona takto agresivně jednala proto, protože se té pomoci takzvaně nedovolala. A dnes vidíme chybu v tom, že neměla nastavenou injekční léčbu,“ uvedla psychiatrička Marta Holanová.

„Musím upozornit, že toto je jedna z mnohaset tisíc pacientů, kteří se špatně léčí, a pokud by léčba byla správně nastavena u pacientů, kteří ji potřebují, tak tyto mediálně známé případy by se minimalizovaly,“ doplnila obratem.

Poslechněte si komentář expertky k případu ve Žďáru nad Sázavou:

Psychiatrička: Až desetina schizofreniků si sáhne na život

Marta Holanová vyvrací tradiční představy, že všichni schizofrenici jsou agresivní násilníci s rozdvojenou osobností.

Nemocní prý nemají větší sklony k násilí než zbytek populace. Že v této skupině pacientů nedochází ve zvýšené míře k trestným činům, potvrzuje i řada studií. Nelze tvrdit, že se mezi nemocnými nemohou vyskytnout jedinci s násilným chováním, ale jde o ojedinělé případy.

Pacienti mají halucinace a slyší hlasy, které je mohou nabádat k nějaké aktivitě, ale rozhodně to neznamená, že by měli dvě osobnosti. Jde o častý omyl, kdy lidé mají tendenci plést si schizofrenii s mnohočetnou osobností.

Podle Holanové schizofrenici velmi často ubližují hlavně sami sobě a neváhají si sáhnout i na život. „Až deset procent schizofreniků páchá sebevraždy. Ti lidé velmi trpí a uvědomují si neschopnost vzdorovat napětí, stresu, ponižování, pronásledování, že raději spáchají sebevraždu, než by se s tím museli trápit,“ vysvětlila psychiatrička.

Pacient trpící schizofrenií je velkou psychickou zátěží i pro své blízké. Řada lidí často špatně pokládá příznaky schizofrenie za projevy puberty. Co dělat, pokud zjistíte, že někdo z vašich blízkých má tuto duševní poruchu? 

Injekční léčba nahradila léčbu na kolotoči

Příčina vzniku schizofrenie není známá, nejčastěji se nemoc projevuje kolem 15 až 25 let věku. Může se objevit po úrazu nebo i v kritickém období, kdy je člověk vystaven stresu.

V minulosti byla schizofrenie léčena nejen léky, ale také elektrošoky, případně studenou vodou či točením na kolotoči. „Dnes je situace jiná a pacienti tak mají možnost léčit se pomocí injekcí, které mohou dostat jednou za čtyři týdny,“ popsala Holanová.

Odbornice má v současné době v péči 550 pacientů se schizofrenií. „Tito pacienti žijí normálním životem, mají nastavenou léčbu. Mají svou rodinu, své zaměstnání, jsou mezi nimi vysokoškoláci nebo i lékaři,“ řekla psychiatrička.

Jak probíhala léčba schizofrenie v 50. letech a jak probíhá dnes? Jaké jsou největší mýty o schizofrenii? Zjistíte v rozhovoru: