Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

V rozhlasu dali padáka desítkám lidí. Mezi řadové zaměstnance rozdělí 33 milionů navíc

Autor: ČTK, nkov - 
27. září 2018
12:20

Český rozhlas v příštím roce přidá na mzdách 33 milionů korun. Jde o víc než polovinu z 63 milionů Kč, které rozhlas ušetří letošním zrušením 116 pracovních míst. Zaměstnancům chce rozhlas zvyšovat mzdy v rozmezí od 600 do 2000 korun. Zvyšování se ale nemá dotknout středního a nejvyššího managementu. Přidáno by měli dostat všichni s platem do 50 000 Kč, uvedl mluvčí Jiří Hošna.

Podle Hošny dostane od ledna přidáno 90 procent ze 1400 zaměstnanců rozhlasu. „V další fázi bude chtít ČRo zvýšit mzdy na pozicích, které jsou dlouhodobě podhodnocené či které je problém obsadit, nebo na nich lidi dlouhodobě udržet, typicky například IT nebo nová média,“ dodal.

Snižování počtu pracovních míst skončí na konci roku, valná většina lidí ale odejde už ke konci září. Rozhlas propouští zaměstnance podle vedení kvůli ekonomickým úsporám, vytvoření prostoru pro valorizaci mezd, zvýšení efektivnosti práce a změně struktury zaměstnanců z hlediska jejich kvalifikačního složení.

Proti propouštění se postavily rozhlasové odbory, které otevřeným dopisem v červnu vyzvaly vedení, aby od kroku upustilo. Odboráři uvedli, že nepříznivou finanční situaci Českého rozhlasu nezavinili zaměstnanci, a proto nemohou na překotné řešení situace doplatit ztrátou místa. Za vývoj finanční bilance podle nich nesou zodpovědnost představitelé managementů rozhlasu.

Hlavním zdrojem příjmu koncesionářské poplatky

Osobní náklady ČRo se pro letošek mají meziročně zvýšit o procento na 983 milionů korun. Veřejnoprávní firma má letos hospodařit s náklady a výnosy 2,253 miliardy korun. Vyrovnaný rozpočet je o 16,7 milionu Kč vyšší než loni.

Hlavním příjmem ČRo jsou koncesionářské poplatky - stejně jako v případě České televize. Letos zůstaly u ČRo zachovány na 45 Kč za přístroj a měsíc. Výběr koncesionářských poplatků by měl letos vzrůst o pět milionů korun na 2,075 miliardy Kč.

Schvalte zprávu o ČRo, doporučil výbor poslancům

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti sdělovací prostředky, přitom dnes doporučil Sněmovně, aby schválila výroční zprávy o činnosti a hospodaření Českého rozhlasu za loňský rok. Pro kladné doporučení u zprávy o hospodaření hlasovali všichni přítomní, u zprávy o činnosti se jeden z poslanců zdržel.

Český rozhlas skončil loňské hospodaření se ziskem po zdanění 15,7 milionu korun. Jeho celkové výnosy představovaly téměř 2,3 miliardy korun, z toho největší část, 2,08 miliardy, představovaly vysílací poplatky. Výnosy z reklamy představovaly téměř 84 milionů korun.

Ředitel Zavoral informoval o propouštění

Generální ředitel rozhlasu René Zavoral v odpovědi na dotazy poslanců informoval mimo jiné o situaci s rušením 116 pracovních pozic. Zavoral řekl, že 30 míst bylo dlouhodobě neobsazených.

 

Zavoral poslancům také řekl, že mu dělá radost poslechovost například stanice Radiožurnál nebo Český rozhlas Plus, naproti tomu ho trápí nízká poslechovost Dvojky nebo klesající poslechovost Vltavy. Poznamenal, že pokud vysílá kolem stovky různých rozhlasových stanic, je otázkou, na jaký podíl poslechovosti se může ČRo dostat.

Rada ČRo loni mimo jiné obdržela 55 stížností posluchačů, což byl proti předcházejícímu roku pokles téměř na polovinu. Nejvíc stížností, deset, se týkalo zrušení pořadu Kupředu do minulosti na stanici Dvojka.

Stížnost Agrofertu

Rada loni obdržela mimo jiné stížnost společnosti Agrofert kvůli reportáži ohledně jejího údajného neoprávněného hospodaření na pozemcích s nejasnými vlastníky. Rada posléze přijala usnesení, v němž vyzvala vedení rozhlasu, aby zajistilo dodržování zásad vyváženosti a objektivity, protože v tomto případě tomu tak podle ní nebylo.

Prostřednictvím Rady ČRo uplatňuje veřejnost své právo na kontrolu tohoto veřejnoprávního média. Do její působnosti náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtů rozhlasu. „Povinností Rady ČRo je dbát na to, aby Český rozhlas plnil úkoly veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání a naplňoval zásady, které vyplývají z Kodexu Českého rozhlasu,“ stojí ve výroční zprávě o činnosti. „Český rozhlas se také v roce 2017 snažil dostát povinnostem, které má jako médium veřejné služby stanoveny: informovat, vzdělávat, bavit,“ uvádí zpráva.

Video  Lidé vypískali Andreje Babiše z pietního aktu u Českého rozhlasu.  - Jakub Veinlich, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

starej ( 27. září 2018 18:58 )

 To se to rozdava z ciziho

Martina indelov ( 27. září 2018 15:55 )

 Problém je úplňě jinde, koncesionářské poplatky jsou normální státem organizované výpalné. Ať si Pražáci hospodaří za své a mohou mít třeba 100000 Kč.Co to je za nesmysl abych platil za něco co jsem v životě nepoužil.Čt je to samé parta pražských zlodějů.

5nastolevceskych ( 27. září 2018 13:43 )

ČRo zrušit. Je to jen relikt minulosti a koryto pro pár vyvolených.

zada ( 27. září 2018 12:43 )

Neposlouchám a nechci to platit. Propouštění v rozhlasu mě zajímá asi tak, jako zajímalo rozhlas když propouštěli u nás ve fabrice!!!!!Takže vůbec. A ti co mají pod 50 tis., - to je Praha,uz nás by se musela napsat - ti co mají pod l5 tis!!! Zdar V Praze je volných míst habaděj. Vždy´t jen Praha nejvíc potřebuje migranty, UK a další na práci!!!

Zobrazit celou diskusi