Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Muže v Plzni zabil zřejmě blesk. Bouřka zbrzdila i Zemanovo letadlo

Autor: zzu, trm - 
21. září 2018
21:56

Silné bouřky se v pátek večer začaly prohánět Českem. V Plzni dokonce udeřil blesk do muže, který na místě zemřel. S informací přišel zpravodajský web Tn.cz. Bouřka opozdila i návrat prezidenta Miloše Zemana z Německa. Bouřky jsou předzvěstí studené vlny, která má republiku ochladit o 15 stupňů Celsia.

„Zatím nemůžeme tvrdit, že by muže opravdu zasáhl výboj blesku. Je ale pravda, že se v tu dobu místem prohnala bouřka,“ uvedl pro Tn.cz mluvčí záchranářů Martin Brejcha. K události mělo dojít krátce po 19. hodině.

To, jestli muže, kterému už nepomohla ani resuscitace, zabil blesk, nebo byla příčina někde jinde, prokáže podle mluvčího až pitva. Plzeň ale nebyla jediným krajem, ve kterém bouřky zaúřadovaly.

Bouřka opozdila i návrat prezidenta Miloše Zemana z třídenní cesty v Německu. Letoun musel podle reportérky Blesku kvůli bouřce kroužit nad Prahou, než dostal povolení k přistání. Na zem se dostal bezpečně asi s dvacetiminutovým zpožděním.

Popadané stromy zastavily provoz i na několika železničních tratích. S potížemi musí cestující počítat mezi Nymburkem a obcí Sadská, Unhoští a Jenčí u Prahy a následky silného větru omezily provoz i mezi Plzní a Českou Kubicí.

Bouřka začala na západě Česka mezi 18. a 19. hodinou. Postupuje potom dále na východ. Přináší s sebou studenou frontu, která by měla podle meteorologů ukončit tropické teploty, které v zemi panovaly do pátku, a pomalu nastolit podzim. 

Lidé by se měli vyvarovat pohybu venku. Nepřízeň počasí totiž s sebou nese i silný vítr a přívalový déšť. Hasiči už večer vyjížděli k desítkám událostí. Nebouří jen na západě a severu Čech, ale také ve Středočeském kraji a v Praze.

 

V sobotu bude zpočátku dne zataženo až oblačno, místy se musíme připravit na déšť. Odpoledne očekáváme přechod k proměnlivé oblačnosti a budou se vyskytovat přeháňky. Noční teploty očekáváme v širokém intervalu – mezi 15 až 11 °C, na západě budou klesat k 8 °C. Denní teploty se zastaví zpravidla pod dvacítkou – mezi 15 až 19 °C. Foukat bude mírný západní vítr.

V neděli bude zpočátku dne oblačno až polojasno, místy přeháňky. Postupně očekáváme od západu další přibývání oblačnosti s deštěm. Po ránu se tepleji oblékněte – noční teploty budou klesat k 9 až 5 °C. Odpolední teploty vystoupí na 16 až 20 °C. Foukat bude čerstvý jihozápadní vítr o rychlosti do 35 km/h, který bude naši pocitovou teplotu snižovat.

Další pád teplot přinese příští pracovní týden. A pozor, v pondělí bude v Česku foukat silný vítr s nárazy o rychlosti vichřice, tedy 110 km/h.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi