Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vodní netvor z Nežárky: V jihočeské řece plave zvláštní živočich, lidé se ho bojí i štítí

Autor: František Prachař - 
13. srpna 2018
06:15

Pokles hladiny v Nežárce, kde je místy jen třicet centimetrů vody, obnažil u dna siluetu podivného živočicha, kterého nikdo z místních v řece nikdy neviděl. Kus po proudu od známého penzionu Černý čáp se tam vznáší „něco“. Jako první tvora uviděl chalupář, který se vypravil do Nežárky ochladit psa. „Vlezl do vody, zavyl hrůzou a rázem byl na břehu,“ vyprávěl Pavel N. Když pátral po příčině psího zděšení, uviděl na dně řeky cosi připomínající shluk slizu.

„Vrátil jsem se do chalupy pro gumové rukavice, že toho tvora vylovím. Nešlo to, byl na povrchu slizký, ale tvrdý, a dělil se na menší,“ popisuje chalupář.  Zpráva o podivném živočichovi se rozlétla a podívat se na něj už přišly desítky lidí. Paní Hana Dušková, učitelka, která si ho prohlížela ve vodě, tvrdí, že vysává škeble.

„Pod ním bylo několik prázdných mušliček a rybí potěr se mu vyhýbá. Ten tvor má tvrdou strukturu, želé to není a je to živé. Mění to barvu i tvar,“ popsala Blesku podivného tvora, který v okolí způsobil velký rozruch.

Blesk zjistil, že „netvor z Nežárky“, jak mu místní lidé začali říkat, je bochnatka americká, invazivní druh mechovky. Již od roku 2003 tyto nevzhledné slizké koule zaplavují české řeky, zvláště jihočeské rybníky. Snad nejvíc jich žije na Třeboňsku a Orlické přehradě. První setkání s ní vždy provází zděšení a nepříjemné pocity. Aby ne, vždyť vypadá jak léčka mimozemšťanů. V souvislosti s oteplováním si na ni ale budeme muset zvykat.

Miluje čistou vodu, najdete ji i na Orlíku

Bochnatka, která byla do Evropy, zřejmě v souvislosti s lodní dopravou, zavlečena na přelomu 19. – 20. století, miluje čistou, průzračnou vodu a k životu potřebuje alespoň 20 st. Celsia, což v letošním létě není žádný velký problém. Její výskyt již hlásí Třeboň, Orlík, Slapy, Lipenská přehrada i Lužnice.

Bochnatka se rozmnožuje nepohlavně, tzv. pučením. V době, kdy teplota vody klesne, začnou vznikat tzv. statoblasty (drobné černé pupeny, obalené silnou stěnou s háčky pro snazší uchycení třeba na křídlech ptáků – pozn. red.), které umožní její přežití do dalších let.

Bochnatka může narůst až do velikosti fotbalového míče. Její slizký povrch tvoří malí jedinci (zoidi), kteří jsou vybaveni chapadélky a těmi kmitáním nahánějí potravu. Lidé se jich ale bát nemusí, bochnatka se živí především planktonem, sinicemi a řasami.

gabreta ( 13. srpna 2018 12:33 )

o Americkým broukovi, tu máme i bochnatku americkou! Všechno kvalitní import!!

simonaprdelata ( 13. srpna 2018 12:08 )

to je jenom špína z polska a ukrajiny

homoerectus ( 13. srpna 2018 11:47 )

To ano. Drzost tohoto živočišného poddruhu nemá hranic. Nakonec dostanou ty nebohé chudery ještě odškodné. A překvapivě - diskuse k článku žádná.

ivoadler ( 13. srpna 2018 10:40 )

Dostalo se to k nám prý přes Hamburk v tzv. zátěžové vodě. Až v jižních Čechách byla voda dostatečně čistá, aby se to tu aklimatizovalo. Dneska už je to i v pískovnách. Musíme si zvykat, co naděláš.

ja-stana ( 13. srpna 2018 10:13 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/558949/nova-svedectvi-o-rvacce-na-koupalisti-v-dubi-vse-bylo -jinak-tvrdi-zeny.html ------------------ Tohle stojí za přečtení.

Zobrazit celou diskusi