Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Byla to léčka, ukazuje vyšetřování smrti českých vojáků. Rodiny chystají poslední sbohem

9. srpna 2018
15:16

Z dosavadního vyšetřování nedělního útoku na české vojáky v Afghánistánu plyne, že se jednalo o dobře připravenou léčku. Česká jednotka je schopna se vrátit ke standardnímu režimu od pátku, záležet ale bude na rozhodnutí vrchního velitele amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu, armádního generála Johna Nicholsona. Ve čtvrtek to řekla mluvčí generálního štábu Vlastimila Cyprisová. Blízcí zabitých vojáků chystají pohřby. S Kamilem (†28) se rozloučí ve čtvrtek 16. srpna v Hluboké nad Vltavou, kde bydlel.

Vojáci Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25) padli v Afghánistánu v neděli při hlídce u spojenecké základny Bagrám. Společně s nimi byli vážně zraněni američtí a afghánští vojáci.

Podle zástupce ředitele Společného operačního centra ministerstva obrany Štefana Muránského dnes armáda obdržela prvotní oficiální zprávu z koaličního velitelství. „Tato zpráva potvrdila naši domněnku, kterou máme od začátku, že se jednalo o dobře připravený přepad, sofistikovanou léčku,“ řekl novinářům. Poznamenal, že léčky, nenadálé přepady či sebevražední útočníci jsou teď v Afghánistánu nejčastější formou útoků na koaliční síly. Řekl, že prostor okolí spojenecké základny Bagrám, do jejíhož okolí čeští vojáci vyjíždí na hlídky, je hodnocen jako neutrální až inklinující k Tálibánu. „Je to prostor, kde místní populace projevuje otevřenou podporu Tálibánu, jejich rozmístění, jejich volný průchod tam a podobně,“ poznamenal.

Ani přikrčení by jim život nezachránilo

Muránský potvrdil, že první část patroly, která sesedla z bojových vozidel čítala šest vojáků. Za úkol měli připravit prostor, který byl určen k provedení operačního úkolu. Při výbuchu byli vážně zraněni také dva afghánští vojáci a jeden Američan. Jeden z Afghánců se těsně před výbuchem přikrčil. „Nedomnívám se, že kdyby se přikrčili i ostatní vojáci, že by si zachránili život. Naši vojáci měli tu smůlu, že byli k útoku nejblíže,“ poznamenal. Incident podle něj trval dvě sekundy. Součástí celé patroly byli i čeští zdravotníci, kteří podle Muránského sehráli důležitou roli při záchraně zraněných.

Muránský ocenil vlnu solidarity, kterou projevili lidé v Česku. Posílají například příspěvky do sbírky na pomoc rodinám padlých vojáků, ve které bylo do dnešního rána asi 2,7 milionu korun. „Armáda to bere jako silný vzkaz důvěry od veřejnosti, je to pro nás zavazující a hrozně nás to těší,“ poznamenal.

Rodiny chystají poslední rozloučení

Blízké padlých vojáků teď čeká nelehký úkol, a to zajištění pohřbu. S Kamilem Benešem se rozloučí ve čtvrtek 16. srpna v Hluboké nad Vltavou, kde žil. Smuteční obřad je naplánovaný od 10:00 v místním kostele, řekl ve čtvrtek starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS).

„Po obřadu bude následovat pěší průvod na hřbitov,“ uvedl. Beneš bude pochován na náklady armády a se všemi příslušnými vojenskými poctami. Marcin bydlel v Dívčicích, které leží jen pár kilometrů od Hluboké nad Vltavou. Termín jeho pohřbu zatím není známý.

Video  Návrat hrdinů do vlasti: Martin Marcin (†36), Kamil Beneš (†28) a Patrik Štěpánek (†25)  - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Všichni tři zemřelí sloužili u mechanizovaného praporu v Táboře. Česká armáda od roku 2002 do Afghánistánu poslala více než 9000 vojáků, 13 z nich zahynulo. Nedělní atentát se stal ve chvíli, když Marcin, Beneš a Štěpánek byli na hlídce zhruba devět kilometrů od základny v Bagrámu.

Prezident Miloš Zeman oznámil, že třem padlým vojákům udělí in memoriam medaili Za hrdinství. Vyznamená je o státním svátku 28. října. Armádní speciál ve středu dopravil těla padlých vojáků do Česka, Zeman se zúčastnil smutečního aktu u příležitosti jejich návratu do vlasti.

 

Video  Žal a slzy tří rodin českých vojáků: K rakvím svých hrdinů položily květiny  - ČTK, Blesk TV
Video se připravuje ...