Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vedro padlo i na klíšťata. „Kočka je nosila každý den. Teď nic,“ žasne Tereza

Autor: bud - 
2. srpna 2018
20:20

Úmorná tropická vedra, která v posledních dnech trápí Česko, mají jedno pozitivum. „Unavila“ i klíšťata, která projevují výrazně nižší aktivitu. Horko a sucho jim totiž nesvědčí, a častěji se tak ukrývají nebo přesouvají do hor. O to silněji ale mohou „zaútočit“ během podzimu, až se ochladí, varují lékaři.  

Klíšťat v poslední době kvůli tropickým teplotám ubylo, všímají si toho i Češi. „Obvykle kočce sundáváme nejméně dvě klíšťata denně. Ale teď už dva týdny nepřinesla ani jedno,“ řekla pro Blesk Zprávy Tereza, která žije v Úštěku u Litoměřic. Úbytek klíšťat podle ní zaznamenali i další sousedé.

V minulých letech se téměř celá její rodina potýkala s nemocemi spojenými s klíšťaty. „Syn a manžel měli boreliózu, tchyně chytila encefalitidu a 14 dní strávila na JIPce,“ dodala. Letos se ale nikdo v jejím okolí nenakazil.

Skutečnost, že jsou klíšťata pasivnější, potvrzuje také Český hydrometeorologický ústav, který kontinuálně jejich aktivitu sleduje. V posledních dnech je aktivita na stupni 4, což znamená mírné riziko. Ještě v červnu přitom byla na nejvyšším stupni 10.

Parazité číhají na lepší podmínky

„V současné době je aktivita klíšťat mírně snížená díky horkému a suchému počasí, které na našem území již dlouho přetrvává,“ řekla pro Blesk Zprávy Kateřina Fabiánová z oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu. Podle ní ale horko klíšťata nelikviduje.

„Stejně jako v chladných, i v suchých a teplých měsících dokážou všechna vývojová stadia klíštěte přežívat a „čekají“ na vhodné podmínky ukryta mezi starou vegetací a detritem, což je neživá organická hmota,“ dodala.

Video  Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog  - Andrea Ulagová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Lékaři a meteorologové přesto před riziky souvisejícími s klíšťaty varují. Při návštěvě listnatých nebo smíšených lesů je potřeba se chránit třeba repelentem a kontrolovat, jestli se nějaké klíště nepřisálo. Vhodné není také vysedávání a vylehávání v porostech.

Lucie klíště chytila vysoko na horách

Klíšťata jsou navíc mnohem aktivnější v horských oblastech, kde může být chladněji. To potvrzuje i Lucie (30) z Prahy, která minulý týden trávila dovolenou ve Vysokých Tatrách. „Chytila jsem klíště při výšlapu na Kôprovský štít, který má přes 2300 metrů. Další klíště jsem pak našla na batohu poté, co jsem ho na chvíli odložila v trávě,“ popsala.

Současná horka navíc mohou způsobit, že klíšťata budou mnohem více „útočit“ během podzimu, kdy tropické teploty poleví.

S jistotou to podle Milana Trojánka z infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce říct nelze, každopádně dodává, že je možné se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě i nyní, a na podzim se tak preventivně připravit. „Vakcínu lze zcela bezpečně podat i v letních měsících, přičemž k rychlému zajištění ochrany se podává ve zrychleném schématu. Vzhledem k tomu, že aktivita klíšťat přetrvává i v podzimních měsících, má očkování i v této době význam,“ uvedl lékař.

Nakazilo se už 312 lidí

Letos se klíšťovou encefalitidou nakazilo už 312 lidí, dalších 1864 mělo lymskou boreliózu. Česko každoročně mívá spolu s pobaltskými zeměmi jedny z nejvyšších počtů nakažených encefalitidou v Evropě. V letech 2010 a 2011 to byla čtvrtina všech případů v EU. V roce 2016 bylo zaznamenáno celkem 565 případů klíšťové encefalitidy, loni to bylo 687 případů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Petrey ( 31. srpna 2018 10:45 )

souhlas, tez jsme tam a ockujem se

Luciana27 ( 2. srpna 2018 22:04 )

No konečně už to chtělo. Letošní začátek klíšťat byl alarmující. Až jsme musel využít přísvěk od oborové pojišťovny a jít se nechat očkovat. Denně jsem sobě i přítelovili tahala víc jak 2 klíšťata. Teď se citím klidnější.

Zobrazit celou diskusi