Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

I otcové trpí poporodními depresemi. Psycholog: Bojí se změn a ztráty svobody

Autor: Markéta Mikešová, ula - 
27. července 2018
05:45

Matky čerstvě narozených dětí nejsou jediné osoby, které mohou trpět poporodními depresemi. Otců se problém týká také, a téměř stejně často jako matek. Naznačuje to studie, kterou provedli výzkumníci z lékařského centra Indianské univerzity. Podle psychologa Jana Kulhánka to možné je, příčina depresí u otců ale bude jiná než u matek.

Že poporodní deprese jsou vážná věc, která může negativně ovlivnit vývoj dítěte, lékaři vědí dlouho. Z toho důvodu jsou pediatři nabádáni, aby matky pozorovali a ptali se jich, zda některými z příznaků netrpí.

Jenže zatímco u žen společnost a medicína již přijaly fakt, že něco jako poporodní deprese existuje, jen málo pozornosti bylo věnováno otcům a vlivu narození dítěte na jejich psychiku. Přitom jak ukázal výzkum lékařů z Indianské univerzity, zveřejněný v odborném časopise JAMA Pediatrics, vliv je podobně velký jako u matek.

Lékaři to zjistili na základě analýzy 9500 návštěv čerstvých rodičů u pediatrů, kde byly provedeny testy, jestli se pár s problémem nepotýká. Výsledkem bylo zjištění, že poporodní depresí trpí 5 procent matek a 4,4 procenta otců.

„Fakt, že tolik otců tyto stavy zažívá, je významný, jelikož neléčená deprese může mít vážné důsledky. Víme, že otcové s depresemi se dětem méně věnují, což může u jejich potomků z pozdějším věku vést ke kognitivním a behaviorálním problémům,“ popisovala výsledky studie její vedoucí Erika Chengová. „Otcové, kteří zažívají symptomy deprese – tedy smutek, zlost, neklid a úzkost, by neměli své pocity skrývat, protože existuje profesionální pomoc,“ dodala.

Podle ní je možné, že poporodní deprese otců zůstává tak často utajována proto, že dítě k lékaři častěji bere matka. Z analyzovaných 9500 návštěv pediatrů byli otcové přítomní jen u 2900 návštěv, tedy v 31 procentech. Muži také s menší ochotou mluví o svých pocitech.

Obavy ze závazků a ztráty svobody

Klinický psycholog Jan Kulhánek souhlasí, že poporodními depresemi mohou otcové trpět. „Možné to jistě je, ovšem deprese u mužů po narození dítěte budou mít jiné příčiny než u žen, nepůjde tu o hormonální dysbalanci, ale spíše o obtížné přizpůsobování se velké životní změně,“ vysvětloval lékař pro Blesk Zprávy. 

„Někteří muži se velmi obávají závazků a ztráty svobody. Jindy může jít o velké pochybnosti ohledně partnerského vztahu nebo úzkost existenční – jak se uživíme, kde budeme bydlet atd.,“ doplnil možné příčiny vzniku deprese u otců.

Okolí by si podle Kulhánka z takového muže rozhodně nemělo dělat legraci, naopak by jej mělo vyslechnout a snažit se mu pomoci. Pokud u něj podobné nálady přetrvávají déle než týden, měl by navštívit lékaře.

I psycholožka Alžběta Protivanská potvrzuje, že otcové mohou podobnými problémy trpět. Také ona si však myslí, že je to z jiné příčiny než u matek. „Ne každý otec má s průběhem těhotenství partnerky dostatečný kontakt a tak si mnozí z nich dlouhou dobu vnitřně zcela nepřipouští, jaké všechny změny v domácnosti nastanou. I to může mít vliv na pozdější na pozdější psychickou stabilitu u obou rodičů,“ popisovala pro Blesk Zprávy. 

Sama se s tím ve své praxi nesetkala, souhlasí ovšem, že je přehlížena otázka duševních nároků otcovství. „Role muže a ženy ve společnosti se rychle proměňují. Tradiční pozice otce živitele už není neochvějným stereotypem a muži mohou prožívat pocit, že si ve své rodině nemohou najít to správné místo,“ říká psycholožka. 

Co je poporodní deprese

Poporodní deprese je typ deprese, která se objevuje po narození dítěte, zpravidla v rozmezí dní až měsíců po porodu, ale může se objevit i během těhotenství. Hlavními symptomy jsou nechuť, smutek, poruchy spánku, skleslost a úzkost. Příčiny dosud nejsou známy, existuje ale mnoho faktorů, které vzniku napomáhají, například nedostatečná sociální podpora, rodinná historie, vypjaté a stresující situace, nezájem okolí nebo problémy s kojením. Svůj podíl mají také hormonální změny a spánková deprivace.

Problém nejčastěji potkává prvorodičky a jedince, kteří již v minulosti depresí trpěli. Léčba spočívá v podávání antidepresiv a psychoterapii.

certicekjity ( 27. července 2018 20:28 )

 To je zajímavý, tak si nemají chudáci pořizovat děti.

Zobrazit celou diskusi