Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vypálení Ležáků si připomněly stovky lidí. Babiš zmínil zrůdnost a vyzdvihl EU

Autor: jer, ČTK - 
24. června 2018
14:50

Stovky lidí se v neděli zúčastnily pietního aktu, který připomněl 76. výročí vyhlazení osady Ležáky nacisty, a uctily památku 52 vyvražděných obyvatel obce. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, dva týdny po vyhlazení Lidic. Premiér Andrej Babiš v projevu vyzdvihl důležitost NATO a EU pro uchování míru v Evropě.

Připomněl, že Ležáky jsou místem tragédie, která se nesmí opakovat. „Atmosféra tohoto místa je velmi působivá. Přesto zde dosud leží tíha smutku tragédie, která se tu v červnu roku 1942 odehrála. Byla to zrůdnost, která nesmí být nikdy zapomenuta,“ řekl Babiš.

„Važme si toho, že spory a možné konflikty v Evropě dnes řešíme a budeme řešit jednáním, konsenzem a dialogem v rámci EU, která je především projektem míru a spolupráce. Posilujme NATO a buďme v ní spolehliví a aktivní, ať se žádná válka do Evropy ani k nám už nikdy nevrátí,“ řekl premiér.

Místopředsedkyně Senátu Miluše Horská v proslovu varovala před omezením demokracie a svobod a vyzvala, aby občané byli aktivní. „Nedopusťme, aby se období nesvobody opakovalo. Nesvoboda a ti, kdo chtějí pokořit demokracii a pošlapat lidská práva, jsou součástí naší společnosti. Každá doba vyžaduje, aby lidé nebyli lhostejní vůči tomu, co se kolem nich děje. Ať prosím lhostejnost a strnulost není naším novým nebezpečím,“ řekla.

Horská očekává, že společnost, která má zkušenost ze dvou diktatur, by měla být v boji se zlem posilněna. „Jsme těmito zkušenostmi dobře vyzbrojeni. Nelze proto mlčet i před současnými plíživými snahami o okleštění našich svobod, před oligarchizací politiky, napadáním naší prozápadní orientace a tak dále,“ řekla.

Pietního aktu se zúčastnili kromě lidí z okolních obcí také hosté z Česka i ze zahraničí. Do Ležáků dnes dorazila i Jarmila Doležalová, rozená Šťulíková, jedna ze dvou sester, které jako jediné vyvraždění vesnice přežily. Její sestra Marie letos v únoru zemřela ve věku 76 let.

Video  Ukázka z dokumentu Ležáky 42.  - Triton films
Video se připravuje ...

Po ohni a proslovech seskočili výsadkáři

Tradiční součástí pietního aktu v údolí, kde se osada nacházela, bylo kladení desítek věnců u pomníku nazvaného Kniha obětí. Následovalo čtení jmen zavražděných obyvatel osady. Po proslovech a zapálení ohně do prostoru seskočili výsadkáři.

Nacisté Ležáky vyhladili kvůli zjištění, že parašutisté vycvičení v Británii z Ležáků udržovali vysílačkou Libuše spojení mezi domácím a zahraničním odbojem. První zprávy o odbojové síti na Pardubicku dostali nacisté od parašutisty Karla Čurdy. Nacisté 24. června v Pardubicích popravili 34 dospělých obyvatel obce, dalších sedm lidí z Ležáků a více než 40 spolupracovníků parašutistů nacisté zastřelili 25. června a 2. července.

Třináct dětí z Ležáků odvlekli, 11 jich našlo smrt 25. července v plynovém voze v polském Chelmnu. Přežily jen sestry Marie a Jarmila Šťulíkovy, kterým bylo v době, kdy byly poslány do Německa na převýchovu, jeden a dva a půl roku. Dnes je místo bývalé kamenické osady národní kulturní památkou, osadu připomínají žulové pomníky s vytesaným křížem na půdorysech devíti domů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi