Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Záchranář o „vařeném“ dítěti z Brna: Nechápu, že ho někdo nechá v autě na slunci

Video se připravuje ...
Autor: mka, ula, ČTK, mat - 
29. května 2018
18:15

Rodiče nechali v Brně tříletou holčičku v autě na přímém slunci a vyrazili na nákupy. Z auta dívenku vyprostili strážníci, kteří obuškem rozbili okno. Rodiče tvrdili, že se vzdálili pouze na pár minut. Ale i za pár minut může dojít k obrovské tragédii. Marek Hylebrant ze Středočeské záchranky ve Studiu Blesk radil, jak pomoci přehřátému dítěti.

Strážníci vyjížděli na základě tísňového volání k dítěti zavřenému v autě před bohunickým nákupním centrem v pondělí v podvečer. V tu dobu teplota ve stínu dosahovala asi 29 stupňů, v uzavřeném autě může za krátkou dobu vystoupat o další desítky.

„Všimnul jsem si, tady je dítě úplně zborcené potem, ale úplně. Hýbe se, dýchá, tak jsem ještě nebušil do okna,“ líčí pozorný svědek hlídce strážníků.

Strážníci okamžitě rozbili obuškem okno auta a dítě vyndali z auta. Dívce dali napít a chladili ji vlhkými kapesníky až do příjezdu záchranářů.

Video  Rodiče nechali v rozpáleném autě holčičku: Upocenou a omdlévající ji zachránili strážníci.  - MP Brno
Video se připravuje ...

Záchranář: Děti mají jinou termoregulaci

„Nechat dítě v rozpáleném autě na přímém sluníčku – mně pořád nedochází, že to je schopen někdo udělat. Chápu, že mohu být zaneprázdněn nějakou myšlenkou, ale na tohle zkrátka nemohu zapomenout, navíc pokud jsou tam oba rodiče,“ řekl ve studiu Blesk Marek Hylebrant, vedoucí školicího centra Středočeské záchranky.

„Děti mají jinou termoregulaci než dospělí. Jsou více náchylné na pokles vody v těle a rychleji reagují na nárůst teploty,“ uvedl zkušený záchranář.

Podívejte se na celý rozhovor s Markem Hylebrantem:

Video  Rodiče nechali dítě v přehřátém autě. Rozhovor se záchranářem.  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak se projevuje přehřátí u dítěte?

„Pocením, bolestmi hlavy, zrychleným dechem a pulsem. Pak přichází pocity na zvracení, zvracení, malátnost, spavost. Následně dochází k tomu, že pot se už nevytváří, pokožka schne, už není červená, začne blednout. Extrémní případy mohou skončit bezvědomím až zástavou životních funkcí,“ popsal Hylebrant nejčernější scénář.

Jak poskytnout pomoc dítěti, které vytáhnete z přehřátého auta? 

  • Odneste dítě do chladné místnosti.
  • Začněte dítě ochlazovat, např. mokrým ručníkem. Rozhodně ale ne příliš ledovou vodou.
  • Můžete na něj pustit i ventilátor.
  • Podávejte tekutiny, po doušcích, nejlépe samozřejmě vodu, prokládat můžeme i minerální vodou.
  • Sledujte stav dítěte, při zhoršení okamžitě volejte záchrannou službu, např. pokud ztrácí vědomí.

1_2_3 ( 29. května 2018 19:37 )

Rodiče nic neomlouvá, potrestat a to tvrdě. Dítě se nesmí nechávat bez dohledu. Není o čem diskutovat. Barnevernet na ně.

bre-burda ( 29. května 2018 19:01 )

Tak se chovají mnozí lidé vyrůstající ve vatičce a nadbytku. Věří, že vše je samozřejmé, že pohoda přichází sama, nic se nemůže přece stát. Netuší a nepřipouští si, že neštěstí číhá za rohem, že stačí minuta nepozornosti, hloupého počínání a neštěstí je nevratně tady! Potom pozdě bycha honit!

Zobrazit celou diskusi