Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Početí nastává hlavně na jaře, i ve zkumavce: „Jen učitelky jdou na kliniku v létě“

Autor: Zuzana Zelenková - 
21. května 2018
05:00

Nejen zvířata plodí svoje potomstvo hlavně na jaře. Mají to tak i lidé. A to nejen ti, kteří se pokoušejí o dítě přirozenou cestou, ale i ti, kteří využívají služeb některé kliniky zaměřené na umělou reprodukci. Zvířata to mají geneticky zakódováno. A jak je to u lidí? Působí na ně sluníčko, muži potom produkují více testosteronu.

„Zvířata se nejvíce rozmnožují na jaře. Je to dáno tím, že mají mláďata větší šanci přežít v zimě, kdy nastanou mrazy a mohou trpět nedostatkem potravy, svůj vliv má i délka dne,“ prozradila Blesk Zprávám Romana Albrechtová, která provozuje soukromou zoologickou zahradu.

Ne jinak to ale mají lidé. Je dost pravděpodobné, že i oni měli v minulosti podobné důvody. „Za nás se říkalo: Svatba v máji, v zimě je to na máry,“ uvedl pro Blesk Zprávy pamětník Josef S. (86) s tím, že právě v zimních měsících, kdy byly ženy v pokročilém stádiu těhotenství, chyběly často tělu nezbytné vitamíny a další výživa tak, aby vše proběhlo v pořádku.

Může za to testosteron i sluníčko

Co na problematiku říkají experti? Za vším hledejme testosteron a sluníčko. „Na jaře se v přírodě všechno probouzí. U mužů pak dochází k postupnému nárůstu hladiny testosteronu a jeho tvorby. V zimních měsících máme jeho tvorbu nižší. Pod vlivem hormonů může být kvalitnější a lepší také sperma,“ popsal pro Blesk Zprávy sexuolog, androlog a gynekolog Pavel Turčan. Na ženy zase působí hlavně pěkné slunečné počasí, které naladí i jejich psychiku na plození potomstva.

Oproti zvířatům ale u lidí funguje také psychika a další faktory, tvrdí expert. „Nemáme to tedy jen na přírodní bázi, ale i na lidi má vliv to, jak se příroda probouzí. Podporuje to psychickou stránku a naladí nás na to. Panuje touha řešit to na jaře. Jestli to má mít i lepší efekt, to s jistotou nevíme,“ vysvětlil Turčan.

Sexuolog Pavel Turčan Sexuolog Pavel Turčan | Archiv

Existuje vůbec ideální období na početí? Podle Turčana je to individuální. Pokud je člověk zdravý, tak je prý jedno, kdy se o potomka začne snažit. Expert by se však vystříhal chřipkovým obdobím. Kdyby žena do třetího měsíce těhotenství chytila chřipku, může ohrozit plod. Podobně by Turčan nedoporučoval alergičkám plánovat těhotenství na dobu, kdy by v jeho závěru měly nastávat silné alergické ataky, což by mohlo znamenat zbytečné komplikace.

Učitelky jdou na umělé oplodnění v létě

Stejně tak početí plánují na jaro i páry, kterým se nedaří počít přirozenou cestou a chystají se na kliniku asistované reprodukce.

„Je to každý rok stejné. Po Vánocích je klid. Únor březen to začíná, v dubnu až květnu to lidi chtějí mít vyřešené, takže máme nával. Koncem června nám to pomine a přicházejí jenom učitelky. Znovu to začne zase v listopadu. Lidé chtějí mít všechno dořešené před Vánoci.  Jaro je ale vždycky nejsilnější. Dělala se asi jenom jedna studie, která se snažila zjistit vliv ročního období na výsledky a nevyšlo, že by se na jaře například lépe těhotnělo, ale lidé to tak cítí,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Štěpán Machač z ostravské kliniky Reprofit.

V případě umělého oplodnění je zapotřebí před samotným zavedením embrya podstoupit šestitýdenní léčbu, s čímž musejí ženy počítat. Pojišťovna potom platí 3 pokusy v případě, že si budoucí maminky nechává zavést dvě embrya. Pokud si nechává zavést jen jedno, hradí 4 pokusy.

Machač doporučuje jen jedno, dvojčata už totiž lékaři berou jako riziko, a to jak pro matku, tak pro děti, ale hrozí také předčasný porod.

Zobrazit celou diskusi