Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

„Dostanete iPhone X za korunu,“ lákají podvodníci v sms. Místo toho vám vysají účet

Autor: ČTK, Mii - 
10. května 2018
13:00

Českem se šíří podvodné textové zprávy, které lidem slibují, že po kliknutí na odkaz dostanou od Alza.cz nový telefon iPhone X za pouhou korunu. Největší tuzemský eshop výslovně varuje, ať lidé na sms nereagují, protože jde o snahu z nich vylákat bankovní údaje. Již podal trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Zpravíme zákazníku, máte 1 balíček od Alza! Poslední možnost si jej vyzvednout,“ tak zní sms, které aktuálně dostávají stovky lidí po celém Česku. Po kliknutí na přiložený kód se dozví, že jde o telefon iPhone X a po uhrazení pouhé koruny bude jen jejich.

Problém je, že Alza.cz s sms nic společného nemá a drahé mobily, které na jejich eshopu stojí kolem 29 990 Kč, nerozdává. Jde o podvod, kdy se někdo rozhodl přiživit na jménu renomované značky. Sms totiž vyžaduje, aby člověk kvůli jedné koruně vyplnil bankovní údaje a to je přesně to, po čem útočníci jdou. Bankovní údaje jsou jednoduše zneužitelné a člověk může v teorii přijít o celý obsah svého účtu.

„Rádi bychom naše zákazníky varovali před podvodnou SMS. V této SMS je oznámeno uložení balíčku a následně podvodně nabízí iPhone X za 1 korunu, kde zákazník musí vyplnit údaje typu číslo karty,“ informovala Alza.cz na svých webových stránkách.

Upozornění vložila i na svou facebookovou stránku. „Pozemšťané. Množí se podvodné sms zprávy, že Alza.cz rozdává iPhone X za korunu. Po kliknutí se z vás útočníci snaží vylákat bankovní údaje. Podali jsme na ně trestní oznámení a situaci dále monitorujeme. Až budeme rozdávat iPhone, dozvíte se o tom na našem FB jako první!,“ uvedl eshop.

Co dělat, když člověk naletěl

Z reakce na facebookové stránce je vidět, že sms dostaly stovky, ne-li tisíce lidí po celém Česku. Obdržela ji i pracovnice Blesk.cz. Většina uživatelů prokoukla, že nabídka je až moc lákavá, aby byla pravdivá. Někteří lidé ale psali, že bankovní údaje skutečně útočníkům poskytli.

Co dělat v takovém případě? Důležité je na nic nečekat a okamžitě začít věc řešit. Jelikož podvodníci od lidí žádají údaje k platební kartě, je na místě co nejrychleji kontaktovat banku a kartu si nechat zablokovat. Nic to nestojí a banky jsou obvykle schopny vystavit novou kartu do tří - čtyř dnů. Čekací období může člověk „přežít“ tak, že si hotovost vyzvedne na pobočce banky. Se zablokovanou kartou jsou útočníkům její údaje k ničemu.

Pokud náhodou vznikne škoda a někdo pomocí údajů skutečně odčerpá peníze, pak je třeba podstoupit kroky uvedené v předchozím odstavci, plus opět kontaktovat banku a policii ČR.

Radši třikrát ověřit, než přijít o peníze

Podobnému typu útoku se říká phishing. Jde o podvodnou techniku jak z lidí vylákat citlivé osobní údaje. Nejčastěji jde o hesla nebo právě čísla bankovních karet. Útočníci vždy předstírají, že jsou banka/eshop/veřejná instituce a vymýšlí způsob, jak lidi k poskytnutí údajů donutit. Často k tomu vytvoří weby, které se tváří přesně jako oficiální stránky těchto subjektů a liší se například jen jedním písmenem v adrese.

Je známo, že za čím oficiálnější a známější instituci se útočníci vydávají, tím větší tendenci mají lidé zprávám důvěřovat. Proto se obětí stala Alza.cz a v minulosti například Česká pošta, Air Bank, ČSOB nebo Česká spořitelna.

Dříve útoky probíhaly hlavně skrze emaily, v dnešní době přicházejí přes SMS.

Jak se phisingu bránit? Nejlepší obrana je chovat přirozenou nedůvěřivost a vše si třikrát ověřit, než člověk někde něco vyplní. Pokud by například nabídka Alzy byla reálná, společnost by o tom informovala na svém webu a FB stránkách. Jistě by výhru potvrdila i na telefonickém kontaktu. To se ale nestalo. Pár minut života, které tomu člověk obětuje, jsou lepší než vykradený bankovní účet.

Video  Osmasedmdesátiletá hrdinka: Seniorka se nenechala oklamat podvodníkem  - tv Joj
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi