Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stát dal za vepřín v Letech 360 milionů. Dalších 45 přidá za vyklizení kejdy

Autor: ČTK, bud - 
12. dubna 2018
12:10

Firma Agpi, původní majitel vepřína v Letech u Písku, dostala ve čtvrtek od státu 80 procent z kupní ceny 450,8 milionu Kč. Jde o 360,6 milionů korun. Peníze dá na rozšíření jiných provozů a na snížení úvěrové zátěže. Řekl místopředseda představenstva firmy Agpi Jan Čech. Firma předala zástupcům státu vepřín začátkem dubna.

Areál stojí poblíž místa, kde býval romský koncentrační tábor. Jeho novým provozovatelem je Muzeum romské kultury. Podle ředitelky muzea Jany Horváthové bude vepřín do konce roku zbourán. Na místě vznikne památník romského holokaustu.

Dalších deset procent (45 milionů) z kupní ceny dostane Agpi do 30 dnů od předání areálu státu a zbylých deset procent (45 milionů), až se vyklidí kejda. Peníze z prodeje areálu chce firma se 100 zaměstnanci investovat do rozšíření jiných výrob. Nový, stejně velký vepřín firma nepostaví.

První část peněz použije Agpi na snížení úvěrového zatížení u bank. Firma má úvěry asi 90 milionů Kč včetně několika investičních úvěrů. Mezi plány, jak rozšířit provoz, je i stavba nové haly. „Chceme je uvážlivě použít pro rozvoj firmy, rozvoj provozů. Příprava záměrů na rozšíření je na rok,“ řekl Čech. Některé investice do provozů jako obměnu strojů a techniky chce firma provést ještě letos. Detaily sdělí akcionářům na valné hromadě koncem června.

Odvezlo se 13 tisíc prasat

Firma Agpi odvezla z vepřína v Letech posledních 330 prasat 14. března. Ve 13 halách bylo 13 tisíc prasat, firma zvířata postupně vozila na jatka. Vepřín o rozloze 7,1 hektaru se stavěl od roku 1972. O výkupu a vzniku pietního místa se mluvilo přes 20 let. Památník romského holokaustu by mohl zahrnovat repliku původního baráku, alej nebo mohylu s křížem.

Podle Horváthové se nejdřív uskuteční za 1,5 milionu archeologický průzkum místa, do konce června by měl být hotový. Demolice vepřína by měla být hotová do konce letošního roku. Stát jedná o podpoře pro stavbu památníku z takzvaných norských fondů ve výši milion eur (asi 25 milionů korun). Demolice vepřína vyjde odhadem na 110 milionů.

mazliva.samicka ( 12. dubna 2018 13:53 )

Výborně, tak kdyby něco tak se nažereme ci.kánů... Pobavily mě kecy, že v táboře byly..špatné hygienické podmínky...jakoby to zrovna ci.kánům..nějak mělo vadit.. Prachy jsou, ale jenom na samé "prasečiny"...

jiznicechy ( 12. dubna 2018 13:00 )

Vy byste za to dal 50 mega? Za co?

jetuslunicko ( 12. dubna 2018 12:57 )

výsměch, absolutní výsměch obyčejným, "PRACUJÍCÍM" !! ... kdyby raději vymysleli jak omezit dávky nikdy nepracujícím věčně si stěžujícím klientům sociálních služeb !! ale toho se bojí, aby to zase už nebyl r-a-s-t-iiii-s-m-uuuuuuuuuus- prostě hnu-uus

bobou ( 12. dubna 2018 12:56 )

Hlavně jsem zvědavý, jak dlouho se o to budou starat ti kvůli kterým to vše vzniklo. Tolik vyhozených peněz kvůli pracovnímu táboru. Firma Schwarzenbergovy závody, která byla zapojena do budování tábora v Letech. Neměl by náklady na odkup vepřína v Letech u Písku hradit ten, kdo se nejvíce podílel na tragédii v tomto táboře? Vždyť tam bylo „ukradeno“ mnoho životů občanů tehdejší ČSR (ať už to byli různí malí zlodějíčci dodáni na práci v lesích pana Schwarzenberga protektorátní vládou, či židé a později cikáni). Po deportacích Židů byli na záchranné práce v lesích a na práci ve Schwarzenbergově kamenolomu, kde se těžil kámen pro stavbu silnice číslo 19, využíváni Romové z Letů. I za nucené správy Schwarzenbergové profitovali z lesů, protože jim německá administrativa určité peníze platila. Po válce Schwarzenbergové využívali na otrockou práci ve svých lesích v letech 1945 až 1948 sudetské Němce. Vždyť současný K. Schwarzenberg se stal dědicem celého panství a nese tady nejen morální, ale i hmotnou odpovědnost za to, co se v Letech u Písku dělo. Kolik korun českých se vybralo na příspěvcích od romské komunity? Vždyť i ostatní národnostní skupiny v ČR, které budovaly památníky svým padlým, se podílely určitou částkou na hrazení nákladů s tím spojených. A co ta ostatní pietní místa, kde také umírali lidé? Vždyť jen podobných pracovních táborů, jako ten v Letech u Písku bylo v Čechách skoro 50!

jetuslunicko ( 12. dubna 2018 12:52 )

Zlatá prasata a zvířata všeobecně, Ta se alespoň řídí normálním rozumem !!! Opravdu síla, co dokáží bez-mozkové lidského plémě vymyslet. Tunel vedle tunelu bez nadsázky! Krtci by se měli učit, tu-nelovat za bílého dne před zraky veřejnosti, ani do hlíny nos nestrčíme ! Vlastně - dobře nám tak, celkově si zasloužíme jako lidstvo jenom zkázu, planetě se obrovsky uleví !!

Zobrazit celou diskusi