Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jourová o „průšviháři“ Facebooku a ovlivňování českých voleb: Zuckerbergovi se to vymklo

Autor: bel - 
8. dubna 2018
07:40

Skandál Facebooku s ukradenými a zneužitými daty se dotkne až 2,7 milionu lidí z EU. To se dalo čekat, říká k dalšímu z řady průšvihů česká eurokomisařka pro ochranu spotřebitelů Věra Jourová (53, ANO). A připouští, že je sama zvědavá, zda se potvrdí ovlivňování českých voleb skrz největší sociální síť, nebo ne. 

Jde už o třetí problém Facebooku v jediném měsíci. Máte pro to nějaké vysvětlení?

„Tvůrcům Facebooku narostlo v rukách něco, co už nejsou schopni uřídit, kontrolovat. To je vývoj, který se dal očekávat a je teď na nás, abychom se s tím vypořádali. Nechci, a nejsem v tom sama, aby lidi byli dav, kterým někdo posunuje, a přitom nevíme kdo a také kdo to platí.“

Zjišťovali jsme, jak v takových případech mohou zasáhnout české úřady, a zdá se, že jsou dost bezzubé…

„V tuto chvíli ta pravidla nejsou bezzubá, ale skutečně jsou velice slabá na problémy tohoto monstrózního rozsahu. V květnu začnou platit společná evropská pravidla (GDPR, pozn. red.) a Úřad pro ochranu osobních údajů by měl řešit případy stížností a pomoci, aby uživatelé dosáhli minimálně vysvětlení, co se jim na Facebooku dělo.“

Ukázalo se, že dřívější případ odevzdání dat firmě Cambridge Analytica se týká více než 80 milionů uživatelů, převážně Američanů. Jsou mezi nimi i Češi?

„Předpokládám, že ani Čechům se to nevyhnulo.“

A co říkáte na tvrzení bývalého zaměstnance té firmy, podle kterého Cambridge Analytica ovlivňovala i volby v Česku? Mohla?

„To je něco, na co netrpělivě čekám. V tuto chvíli to vyšetřují Britové, protože tam sídlí Cambridge Analytica, a Irové, protože tam sídlí Facebook. Oni teď mají přístup k těm interním informacím, kde to Cambridge Analytica používala a pro jaký účel, pro jaké volby. Já to teď nevím, a jsem napjatá, protože to bude pak v Česku k zamyšlení pro změnu volebního zákona. Nepohybujeme se jen v oblasti ochrany osobních údajů, ale i ve volebních předpisech.“

Video: Věra Jourová o budoucí vládě: „Podporu komunistů nebo Okamury odmítám.“

Video  Věra Jourová o budoucí vládě: „Podporu komunistů nebo Okamury odmítám.“  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

ivoadler ( 8. dubna 2018 11:54 )

Kritizujeme Rusko, že se snažilo výsledek voleb u nás i v USA a bůhví kde ještě, ale jak ovlivňuje volby FB, o tom je ticho po pěšině. Až teď se to otevřelo, protože ovlivňování voleb FB někomu vadí. Jourová je namyšlená, přeceňovaná pí ča.

sores ( 8. dubna 2018 11:25 )

Jourová se svými 300 tisíci platu na Česko z vysoka s.e.r.e píp! Ostatně jako všichni bohatí politici.

begina ( 8. dubna 2018 10:37 )

radar666 ( 8. dubna 2018 09:54 )

Jestli je někdo průšvihář,pak je to Jourová a všichni čeští eurohujeři! Výměnou za královské platy nehájí zájmy ČR,ale zájmy hrstky vysokých funkcionářů EP a EU,a zejména zájmy svých peněženek.Když slušný člověk slyší hovořit takového poslance Svobodu z KDU-ČSL,chce se mu zvracet! A ostatní europoslanci na tom nejsou o moc lépe ! Voliči je do EP nevolili kvůli tomu aby si tam mastili kapsu,ale kvůli tomu aby se měl kdo ČR v EU zastat.Ale oni dělají pravý opak !

joel ( 8. dubna 2018 08:45 )

Jestli někomu FB pomohl, tak právě blbce Jourové a estébakovi s jeho ANO.

Zobrazit celou diskusi