Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žárovky i bezcenné pomůcky. Šmejdi vyrážejí do terénu za seniory, kryjí se církví i úřady

Autor: bud - 
19. března 2018
06:30

Nechvalně proslulé předváděcí akce, na které byli senioři často sváženi autobusy, jsou na ústupu. O to více se ale šmejdi soustředí na osobní nebo telefonický kontakt, při kterém se snaží z důvěřivých lidí „vytáhnout“ peníze. Nabízí zázračné zdravotní pomůcky, úspory na energiích, žárovky zadarmo nebo seniory dokonce citově vydírají. Podobných útoků v posledních měsících přibývá.

Klasické předváděcí akce v kulturních domech nebo restauracích, které takzvaní šmejdi využívali k prodeji předraženého zboží důvěřivým seniorům, jsou na ústupu. K závěru došla Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž loni při kontrolách klesl počet prohřešků pořadatelů. Dopomohly k tomu i legislativní změny, po kterých v rámci projektu Petice proti šmejdům volal i Blesk.


O to více se ale šmejdi začali přesouvat blíže k samotným seniorům – oslovují je přímo na ulici, doma nebo jim volají. Snaží se jim prodat bezcenné zdravotnické prostředky, ozdravné potravinové doplňky nebo jiné nevýhodné věcí. Často se přitom vydávají za respektované instituce nebo úřady, případně osoby, kterým senioři věří – třeba za činitele církve nebo sociální pracovníky. Neváhají seniory zastavovat také přímo na ulici.

Nové taktiky i větší intenzita

Jen za posledního půl roku se objevilo hned několik nekalých taktik, jejímž cílem bylo vytáhnout z lidí peníze. Na jejich rostoucí výskyt upozorňuje jak ČOI nebo policie, tak seniorské organizace, například Život 90. Senioři jsou proti nim často bezbranní.

Je proto potřeba na důvěřivé seniory opakovaně apelovat, aby jakékoliv na první pohled výhodní nabídky odmítali. „Je vždy potřeba nenechat se strhnout naléhavostí nabídky a vše si důkladně promyslet. Je lepší propásnout jednu výhodnou nabídku, než se nechat nachytat a koupit si předražený výrobek, který nikdy nepoužijete,“ uvedl Jakub Otipka z projektu Bezpečí pro seniory.

Podle expertů by se senioři měli nejprve poradit s někým z rodiny. Důležité je nekývnout na všechno hned na místě. A pokud jsou šmejdi neodbytní a něco nabízejí přímo na ulici nebo před dveřmi bytu, je vhodné okamžitě ukončit hovor a na jakékoliv nabídky odpovídat: „Ne, nechci.“ Šmejdi jsou totiž šikovní manipulátoři a dokážou cokoliv využívat ve svůj prospěch.

Toto šmejdi zkoušeli v posledních měsících:

  • Obchodníci nečekaně chodili k lidem domů a nabízeli úsporné žárovky. Naoko je rozdávali zadarmo, ale za jediným podpisem se ukrývají horentní sankce za neplnění podmínek v řádu tisícovek korun.
  • Podvodníci volali lidem nebo seniorům a zaštiťovali se Státním zdravotním ústavem. Nabízeli doplňky stravy nebo kloubní preparáty, a to s možností účastnit se soutěže o zájezd do lázní Piešťany.
  • Cílená reklama na sociálních sítích lákala seniory na řešení zdravotních problémů. Šmejdi takto nabízeli speciální masku, která zlepší zrak, tabletky léčící rakovinu i jiné (ne)praktické pomůcky. Ve skutečnosti šlo o podvodné nabídky, podobně jako produkty nabízené dříve v rámci předváděcích akcí.
  • Na Olomoucku volali podvodníci starým lidem a pod různými záminkami se snažili vylákat peníze. Vydávali se například za vnuka a vymysleli si historku o exekuci, následně požadovali desítky až stovky tisíc korun.
  • Záštitu policie využívali šmejdi v podvodných emailech nabízejících výhodnou půjčku. Někteří lidé nebo senioři ve finančních problémech mohli naletět.
  • Šmejdi v Praze se vydávali za sociální pracovníky, kteří své služby nabízejí zdarma. Seniory ale následně nutili například k převodu nemovitostí
  • Volající se představovali jako zástupci církve, aby vzbudili ve starších lidech důvěru. A pak nabízeli zboží nebo se vnutili na návštěvu.

jiznicechy ( 19. března 2018 08:37 )

Souhlas.

Kominik ( 19. března 2018 07:31 )

Takovým zmr dům sekat ruce a vyřezávat jazyky

Zobrazit celou diskusi