Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Češi mi odepřeli humanitární azyl, stěžuje si ruský hacker z vazby. A znovu podal stížnost

Autor: ČTK, ula - 
9. února 2018
08:38

Rus Jevgenij Nikulin, který v pražské pankrácké věznici čeká na rozhodnutí o svém vydání, podal ve čtvrtek druhou ústavní stížnost. Napsala to dnes agentura TASS. Podle advokátů chce zvrátit verdikt Nejvyššího soudu o přípustnosti vydání do USA. Nikulin rovněž zažaloval rozhodnutí, jímž mu údajně české ministerstvo vnitra odepřelo  „humanitární azyl“.

Třicetiletého Rusa zadržela v říjnu 2016 v Praze česká policie na základě amerického zatykače. USA ho viní z útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox z let 2012–2013. O jeho vydání žádají Spojené státy i Rusko. Přípustnost extradice do obou zemí už potvrdily české soudy. Konečné slovo bude mít ministr spravedlnosti, tříměsíční lhůta běží od loňských Vánoc.

Loni v listopadu Nejvyšší soud pravomocně rozhodl o přípustnosti Nikulinova vydání do Spojených států. Advokáti zadrženého Rusa ve čtvrtek podle TASS podali ústavní stížnost, kterou odůvodnili porušením Nikulinova práva na spravedlivý proces a práva na obhajobu. Stížnost nemá odkladný účinek, advokáti podle dřívějšího prohlášení doufají, že Ústavní soud neumožní ministru spravedlnosti o vydání rozhodnout.


Letos v lednu Nikulin neuspěl s ústavní stížností proti vazbě. Ústavní soud ji označil dílem za opožděnou, dílem za zjevně neopodstatněnou.
Podle agentury TASS Nikulin požádal české ministerstvo vnitra o poskytnutí „humanitárního azylu“, s žádostí ale údajně neuspěl. Advokát Martin Sadílek ruské agentuře řekl, že na rozhodnutí ministerstva podal na Nikulinův pokyn žalobu.


Humanitární azyl prý Nikulin potřebuje proto, že „se obává, že projednávání jeho případu v USA nebude spravedlivé“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi