Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Krym je náš, pořádek uděláme i v Česku,“ křičeli Rusové na Staromáku. Napadli aktivisty

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
27. listopadu 2017
17:30

Nepříjemnou potyčku vyvolala v neděli odpoledne na Staroměstském náměstí v Praze skupinka Rusů. Začali se dobývat do informačního stánku organizace Pražský Majdan, která bojuje za svobodu a nezávislost na Ukrajině. Rusové napadli jednu z aktivistek a provolávali, že „Rusko je síla“ a udělá pořádek i v Česku.  

Organizace Pražský Majdan provozuje svůj agitační stánek v Praze každou neděli už několik let. Cílem aktivistů je upozornit na snahy o potlačování svobody na Ukrajině a další související události. „Máme tam několik petic, například za zvýšení sankcí proti Rusku. Vybíráme také peníze do kasičky v rámci sbírky,“ uvedla pro Blesk.cz Soňa Pospíšilová z této organizace.

Na občasné verbální útoky nebo nadávky jsou aktivisté zvyklí, k fyzickému napadení ale nikdy nedošlo. Jiné to bylo tuto poslední neděli, kdy konflikt vyvolalo několik Rusů, kteří kolem stánku na Staroměstském náměstí procházeli. Dva dokonce do stánku vnikli a pravděpodobně chtěli škodit, popisují svědkové.

Před policií utekli

„Přišla ruská skupina a začali se s námi dohadovat. Ptali se, kdo nás platí. Na to jsme ale zvyklí, tohle se stává pravidelně. Ale pak najednou jeden z té skupiny pronikl do stánku. Vrhali se po věcech. Tak jsem se je snažila natáčet a oni mi v tom začali bránit,“ popsala incident Pospíšilová. Stánek opustili, až když si všimli, že je na náměstí policie. „Oni je odsunuli, ale pak už se k nám policisté nevrátili a nebyl sepsán protokol.“

Muži, které Pospíšilová zachytila na video, provolávali proruská hesla i to, že Krym patří Rusku. „Volali, že Rusko je síla nebo Krym je náš. A když bude potřeba, uděláme pořádek i tady,“ vzpomíná Soňa Pospíšilová.

petr366 ( 24. ledna 2019 18:21 )

No ti ukrofilové si o po držce koledovali už dávno.Svoje problémy ať si řeší doma a nedělaj nám tu rozbroje.

tonyka ( 1. prosince 2017 20:38 )

bohatymrdnikatel:Nó,podle toho co si tady napsal,tak si ukázal,že primitiv jsi asi Ty...!!!

simeonsimeonovic ( 30. listopadu 2017 08:03 )

Aktivisty pošlete do fabriky. A ti rusové mají pravdu, Krym je a bude Ruska. Ten kdo by nám měl vadit jsou úkáčka, pošlete je všechny domů.

Caslava ( 28. listopadu 2017 12:38 )

Primitivní idioti se obvykle poznají podle slovníku a anonymních nicků jako bostonskyvitr, DWRx, sensadrak, anka apod.

Caslava ( 28. listopadu 2017 12:36 )

Miloslav Fiala: Lžou v článku i v titulku . O tom že budou dělat pořádek v Čechách nic neříkali . Řekl Krym náš a když mu ukrop plácal něco o pořádku tak mu odpověděl .. Ty jsi ještě pořádek neviděl ...

Zobrazit celou diskusi