Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kouřil přes krabičku denně, dnes bojuje o přežití. Mariana drží přístroj na kyslík

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Zelenková - 
14. listopadu 2017
06:06

Nemoc, se kterou není radno si zahrávat – CHOPN, tedy chronická obstrukční plicní nemoc, zabije ročně 3500 Čechů. Pan Marian (57) podcenil příznaky onemocnění. Dostal se do stadia, kdy mu pomáhá žít speciální kyslíková léčba, kdy kyslík pacientům prodlužuje život. Tato choroba, která postihuje hlavně kuřáky, se ale dá podchytit včas a na těžká stadia vůbec nemusí dojít. 

Marian tvrdí, že nemoc měla i jeho matka. Ovšem podle lékařů nebyl vliv dědičnosti u této choroby jednoznačně prokázán. Je tedy mnohem pravděpodobnější, že se k ní Marian takzvaně „prokouřil“. „Kouřil jsem poměrně hodně, určitě víc než jednu krabičku denně,“ posteskl si pro Blesk.cz Marian.

Muž se do rukou lékařů dostal kvůli věčné dýchavičnosti, zadýchal se i při rychlejší chůzi. Ovšem nenapadlo ho, že bude situace tolik závažná. Lékařka Jana Skřičková potvrzuje, že se lidé dostaví do ordinace právě ve chvíli, kdy je začnou trápit zdravotní problémy.

Léčba je individuální

„Většinou lidé přijdou kvůli tomu, že mají nějaké potíže. Bývají to potíže s dechem, obvykle při námaze. Potom provádíme komplexní funkční vyšetření plic, včetně skiagramu hrudníku (rentgenový snímek hrudníku z předozadní i boční projekce, pozn. red.) a funkčního vyšetření plic,“ uvedla Skřičková.

To podle odbornice obsahuje vyšetření, které vypovídá informace o ventilační funkci plic. Následuje i vyšetření krevních plynů, které vypovídá o respirační funkci plic. „Podle toho, jak výsledky tohoto vyšetření dopadnou, a podle potíží daného pacienta se rozhoduje o léčbě,“ popsala lékařka. Další léčba velmi závisí na konkrétních potížích a na výsledcích vstupních vyšetření. Je to léčba, která vyžaduje kontroly.

Pan Marian dnes už bohužel trpí těžší formou onemocnění. Dostal dokonce speciální domácí kyslíkovou léčbu. „Lékaři mi předepsali speciální přístroj, který mi dodává kyslík, to mi prodlužuje život,“ popsal muž.

O tom, v jakých případech se léčba pacientům nasazuje, promluvila také lékařka. „Kyslíková léčba je indikována v pokročilých stadiích některých plicních onemocnění. Onemocnění tedy tak pokročilo, že došlo k takovým změnám v hodnotách krevních plynů, že na základě kyslíkového testu byla indikována dlouhodobá domácí oxygenoterapie,“ popsala Skřičková. Takový přístroj pacient musí používat 16 hodin denně.

3 miliony pacientů po celém světě

Podle lékařů onemocněním trpí na 700 tisíc Čechů. Léčí se jich však pouhých 250 tisíc, tři a půl tisíce pacientů pak na komplikace s ním spojené každý rok zemře. Ve světě se ví o celkem 3 milionech pacientů.

Rizikovou skupinou jsou lidé mezi 45 až 65 lety. Z 90 procent se pak týká kuřáků. Podle předsedy České pneumologické a ftizeologické společnosti a lékaře Vítězslava Kolka touto nemocí trpí každý druhý kuřák. Pacientům se časem v podstatě rozpadnou plíce. Teď svitla naděje i pro lidi, kteří se k lékaři vyloženě bojí. Buď můžou navštívit jednu z osmdesáti ordinací, anebo zajít na kontrolu do jednoho z obchodních center. Nutno podotknout, že za posledních 10 let počet nemocných v Česku narostl o 70 procent.

Co se v těle nemocného člověka děje? „Zdravé plíce mají v sobě ‚chodbičky‘, plicní sklípky, v těch probíhá výměna vzduchu. U člověka, který má CHOPN, dochází k totální destrukci a z plicních sklípků de facto nic nezbývá,“ vysvětlil lékař Vladimír Koblížek, aby dodal: „CHOPN sám o sobě je zúžení průdušek a těžká destrukce plíce.“

Čeští pneumologové se proti nemoci rozhodli bojovat preventivním programem. Pacienty budou sami vyhledávat. 22. listopadu se otevřou dveře osmdesáti plicních ordinací, kde bude mít veřejnost příležitost probrat svůj stav s plicními lékaři. Lidé ale mohou zajít i do vybraných obchodních center.


20. 11. – Hradec Králové, Aupark
21. 11. – Olomouc, Šantovka
22. 11. – Praha, OC Letňany

Rizikové faktory:

  • Kouření
  • Domácí prostředí: pasivní kouření, topení, vaření
  • Zevní prostředí: oxid uhličitý a podobně
  • Pracovní prostředí: prašné provozy, dezinfekce a podobně

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petrw ( 21. listopadu 2018 15:32 )

dobře jim tak at si kazi zdravi a pak konec zadna skoda

arne100 ( 15. listopadu 2017 13:47 )

A či to je problém.Je to problém ten že každý musí jezdit do práce autem aby ukázal sousedovi že na to má.A jinak Pražáků mě není líto je to ubohá svoloč i tak zvaní Vipky cho vají se na chalupách jako by jim patřil celý svět. Přitom mozek mají prázdný.

agfor ( 14. listopadu 2017 13:07 )

Je zajímavé, že když si něco člověk zaviní sám svojí blbostí, tak na jeho drahé léčení VZP peníze má (tedy to, co zbyde po rozepsání mimořádných odměn papalášským dobytkům), ale na nemocné děti se musí sbírat víčka. FUJ ! Pryč s takovými vyděrači.

Gentleman3 ( 14. listopadu 2017 11:23 )

Hm no... Karcinomk plic dostanou i lide, klteri nekourili vubec..Navic dle fotky tešn pan vypada tak na 75 roku, snad ma chronicke onemocneni plic zvane emphyse/ rozedma/ , ischemii srdce atd

Gentleman3 ( 14. listopadu 2017 11:21 )

Z nezarucenych pramenu.... Obyvtel Pistan kourici asi 15 cigaret dostane do sebe tolik karcinogenu jako obyvatel Prahy, ktery nekouri vubec

Zobrazit celou diskusi