Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silnice lemují neviditelní chodci. Odborník: Mějte pásek na ruce i noze

Autor: Zuzana Zelenková - 
28. října 2017
05:40

Noci se prodlužují a s nedělní změnou času bude brzy tma už ve čtyři odpoledne. S tím přibývají řidičům problémy s chodci, kteří jsou stále špatně vidět. Právě za tmy zemřelo za posledních deset let 6 z 10 chodců, nejhorší je situace mezi říjnem a únorem. Loni na českých silnicích zahynulo 545 lidí, 177 z toho za tmy, chodců odborníci napočítali 66. Lidé totiž nedbají na reflexní prvky. Porušují přitom zákon a hrozí jim i tučná pokuta. 

Pro chodce na silnicích jsou tady nejtragičtější měsíce. Od února do října je zhoršená viditelnost. Kvůli tomu, že je dřív tma a objevují se také častěji mlhy. Podle řady výzkumů si přitom většina chodců nepřipouští, že za tmy vůbec nejsou vidět. Bezpečnostní prvky přitom zajišťují, aby byli lidé na silnicích pro motoristy až desetkrát zřetelnější.

Pásek patří na pravé zápěstí a kotník

Jak být i za chůze na silnici vidět? Podle experta Romana Budského z Týmu silniční bezpečnosti je nejprve potřeba zvolit správně velké reflexní prvky.

„Minimální plocha je velikost reflexního pásku. Pokud má někdo bundu a na ní drobné kostičky, tak může být překvapený, že vidět není. Pásek je třeba mít do středu vozovky, aby ho viděl řidič. Je potom potřeba dát ho na zápěstí pravé ruky a na pravý kotník,“ uvedl Budský pro Blesk.cz. Platí to aspoň pro lidi, kteří neporušují předpisy a chodí po správné straně vozovky.

Podle Budského je dobré mít označenou i nohu, protože řidiči mívají světla sklopená dolů. Právě nohy tak vidí jako první. „Pásek zajišťuje, že je chodec vidět ze všech stran, což třeba v případě přívěsku není. Nejlepší barva je signální žlutozelená. Dále oranžová, čistě žlutá nebo červená. Ovšem musí být jasné a svítivé, ne tmavé,“ popsal Budský. Pozor je pak potřeba dávat na bílou barvu. Když chodec půjde po bílé čáře, může jeho pásek zaniknout.

Na tmu doplatilo 60 procent mrtvých chodců

V nouzovém případě stačí rozsvítit display mobilu nebo baterku, kterou najdeme ve většině telefonů. I tady je ovšem zapotřebí dávat pozor. „Musíme svítit opravdu směrem k řidičům. Je třeba si pohlídat, že svítícím bodem svítíme k přijíždějícímu autu,“ dodal Budský.

V letech 2007 až 2016 zemřelo při nehodách celkem 1 477 chodců. Většina z nich (886) za tmy. To je 60 procent. Loni na českých silnicích zahynulo celkem 545 osob, třetina z nich za tmy. Z toho bylo:

• 88 cestujících v osobních automobilech
• 66 chodců
• 9 cyklistů
• 8 motocyklistů
• 6 pasažérů v nákladních vozidlech

Problematikou nejčastějších příčin smrti na silnicích se zabývá i web Nebezpečnésilnice.cz. Kromě viditelnosti je to alkohol, únava a nepozornost. „Naše nově spuštěná preventivní minikampaň Člověk vs. silnice se zaměřuje na čtyři dlouhodobě nebezpečné fenomény, které jsou příčinou vážných nehod. Jedním z nich je i nedostatečná viditelnost chodců v noci a obecně za zhoršené viditelnosti,“ uvádí Jan Polák, ředitel obecně prospěšné společnosti Bezpečně na silnicích.

Pokuta 2000 korun

Připomeňme si, co říká o reflexních prvcích zákon: „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retroreflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích”. To platí v mlze, za tmy, ale i třeba za soumraku, za svítání, v hustém dešti, nebo procházíme-li třeba tunelem.

Lidem, kteří vyhlášku poruší, hrozí pokuta až dva tisíce korun. Dojde-li na správní úřad, může se sankce pohybovat od 1500 až do 2500 korun.  Částku může navýšit i hrazení léčebných výloh nebo dalších nákladů spojených s nehodou.

djaba ( 28. října 2017 20:12 )

Kdyby měšťáci místo fotografování a pokutování měli smysluplnější náplň zaměstnání .

karelka ( 28. října 2017 07:43 )

No konečně se také někdo začal zajímat o chodce a neosvětlené cyklisty.Všude je jen buzerace na automobilisty a na ostatní účastníky silnice se kašle......někde jsem četl, že kdo bude přecházet silnici a při tom si bude smskovat na mobilu, bude pokutován.Toto bych zde také zavedl.

Zobrazit celou diskusi