Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuriozita v Mariánských Lázních: Výstražná světla blikají na přejezdu bez kolejí!

Autor: Tomáš Koníček - 
3. srpna 2017
05:33

Železniční přejezd, blikají na něm červená světla, ale vlaku se tu nikdy nedočkáte! Proč? Chybí koleje! Nad fotkami z Mariánských Lázní se nyní smějí lidé na Facebooku. Ti, kteří tu ale pojedou, si ale stejně musí dát pozor na policisty!

Přejezd je přímo ve městě u Janáčkovy ulice. Pár lidí, a dokonce i aut se tam každý den potřebuje dostat na druhou stranu, jenže řeší dilema. „Světe, div se… Marně čekám, až to projede, abych mohl přejít,“ napsal k fotkám, které umístil na Facebook Lukáš Rajtr, jenž tam byl na procházce. „Jdu se psem, zastavím na chvilku a najednou se světla rozblikala,“ podivuje se Lukáš.

Běžně tu jezdí vlak, ale nyní se trať modernizuje. Od 22. května do 29. září je na trati Mar. Lázně – Bečov n. Teplou výluka. Proč ale i bez kolejí fungují světla? „V rámci rekonstrukce trati nejsou přejezdy v činnosti. V tomto případě se jednalo o testování,“ řekla Kateřina Šubová, mluvčí Správy železniční dopravní cesty s tím, že test se uskutečnil minulý pátek, začal přesně v 18:50 a trval 20 minut.

Co když se ale testy budou opakovat? „Musí se čekat, i když koleje nejsou. Zákon se prostě porušit nesmí,“ tvrdí na Facebooku Jan. A neplete se. Ten, koho by policisté chytili, jak jede přes přejezd na červenou, bude mít kvůli tomu opletačky. „Policie bude postupovat ve znění předpisů,“ řekl policista Daniel Dvořák.

Druhým dechem však přiznal, že řidiče trest zřejmě mine. „Věc se prověří a z důvodu chybějícího materiálního znaku přestupku se s největší pravděpodobností odloží,“ tvrdí Dvořák. Co tím myslí? Jednoduše to, že pokud zde chybějí koleje, nikomu vlastně nebezpečí nehrozí a nelze nikoho trestat.

Fotky se staly hitem Facebooku, kdekdo je sdílí a lidé si z blikajících světel utahují. „Tak to dopadá, když se traťovka rozhodne něco udělat a zabezpečákovi to neřeknou,“ myslí si Vojtěch. „Asi pojede bagr,“ napsal k fotkám Petr. „Asi někdo přehodil fáze,“ připsal do komentářů Michal, který si vzpomněl na seriál Okresní přebor, kde světla blikala, když vlak nejel, a naopak.

Pokud nerespektujete blikající světla u železničního přejezdu, hrozí vám za to pořádný flastr. Jedná se totiž o jeden ze závažnějších přestupků. Pokud vás chytne policie, musíte ke správnímu řízení, kde vás potrestají sedmi body, pokutou v rozmezí 2,5 až 5 tisíc a zákazem řízení od jednoho do šesti měsíců.

I přes skutečnost, že nejde o nebezpečný přejezd, hodlá policie situaci řešit. „Bereme váš podnět jako oprávněný a na vzniklé nedostatky bude drážní správa upozorněna,“ řekl policista Dvořák. Pravděpodobně budou světla zakryta.

vlasta1 ( 1. září 2017 14:37 )

Pán Bůh stvořil dráhu jenom proto aby měl všechny blbce pohromadě.

vampirik ( 1. září 2017 13:40 )

Tohle je opravdu stát dementů,co buzerují protože nemají asi do čeho píchnout.Když je to takový problém vypnout světla přez dobu výluky,no potom je to jen a jen o buzeraci.

Zobrazit celou diskusi