Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dvojice ukradla psa z útulku. Bizarní čin je může stát až 50 tisíc

Autor: zzu - 
29. července 2017
11:55

Ukrást se dá opravdu všechno, jeden až kuriózní případ krádeže řeší policie v Mělníku. Vypečený páreček tady odcizil psa z místního útulku. Po krádeži poslali ještě pečovatelům pár zpráv z internetu, ale potom se po dvojici i psovi Rockym slehla zem. „Únos“ je ovšem může vyjít pěkně draze.

Pětiletý kříženec Rocky se ztratil v sobotu 17. června a doteď po něm pátrá policie. Mladý pár Sandra V. a Antonín B. ho chtěl původně adoptovat. Vzhledem k tomu, že Rocky za sebou měl špatnou zkušenost s lidmi, byl velmi nedůvěřivý. Bylo tedy zapotřebí, aby si útulek budoucí páníčky pořádně „proklepnul“ a zájemci se s ním před adopcí dostatečně seznámili.

„Jednalo se o to, že Rocky za sebou měl nepříjemnou minulost, trvali jsme na několika návštěvách před adopcí. Tito lidé nám sdělili, že budou bydlet v Neratovicích v nově vystavěných bytech (rezidence Magnolie pozn. red.), že to má být uzavřená komunita, takové ty lepší domy. Později jsme zjistili, že rezidence Magnolie je ubytovna a ne nová výstavba moderních bytů,“ uvedla pro Blesk.cz vedoucí mělnického útulku Jaroslava Tichá.

VIDEO: Pes Bárt přežil 17 dní ve skále

V Magnolii se prý dvojice chvíli zdržovala, už v době první návštěvy tam ale nebydlela, i když tvrdila opak. „Domluvili jsme se na další návštěvě, kdy si psa půjčili i na procházku, aby věděli, jak s nimi pes komunikuje, protože jinak s nimi byl v pohodě,“ popsala Tichá s tím, že pár měl přijet v sobotu. Útulek si navíc přál, aby přijeli autem, ať se pes nestresuje z jízdy autobusem.

Napsali, že se má dobře

V sobotu ale mladík dorazil sám s tím, že partnerka přijede asi za 20 minut s maminkou, že prý se zdržela v práci. Maminka Sandry měla pár i s pejskem odvézt domů. Mladík požádal vedoucí útulku, jestli si Rockyho může zatím vzít na procházku. Ta si opsala jeho údaje z občanky a psa mu vydala. Antonín si v útulku navíc nechal batoh, aby jej nemusel „tahat“ na procházce. Uběhli ale čtyři hodiny a nikdo se nevracel. Útulek začal celou věc řešit s policií, Sandra ani Antonín totiž nereagovali na četné telefonáty.

„Muž nám až později poslal SMS s tím, že se Rocky má dobře, že to musel udělat, protože partnerka ho strašně chtěla, ale neměl na zaplacení adopčního příspěvku, a že by ho partnerka zabila, kdyby psa nepřivedl. Potom slíbil, že v pondělí se psem a penězi přijde,“ dodala Tichá. To samozřejmě nesplnil.

Později přišla ještě jedna zpráva, která obsahovala fotky psa a omluvu. V pondělí to prý nevyšlo.

Lidé by se i s Rockym měli zdržovat v Praze. Redakci Blesk.cz zloději na zprávu neodpověděli.

Podle policistů mohou dostat pokutu až padesát tisíc korun. Nevyhnou se ani náhradě škody. „Ano, tímto případem jsme se zabývali. Věc byla řešená jako přestupek. Škoda byla vyčíslená na necelé dva tisíce korun. Oznámili jsme to k vyřízení příslušnému správnímu orgánu, což je v tomto případě Městský úřad Mělník, jako přestupek proti majetku. V takových případech lze uložit jednak náhradu škody a jednak lze uložit pokutu až do výše padesáti tisíc korun. Ale samozřejmě záleží, jak k tomu přistoupí příslušný správní orgán a jak on to vyřeší, protože je to v jeho kompetenci,“ vysvětlila pro Blesk.cz mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

Útulky podobnou zkušenost nemají

Že jde o poměrně ojedinělou událost, potvrzují i další útulky. Například v Kralupech evidují jen jednoho útěkáře. „Zatím s ničím takovým zkušenost nemáme. Jediné, co se stalo, bylo, že si pán zavazoval tkaničku, přičemž měl psa na vodítku a ten utekl. Našli jsme ho o kus dál. Využil situace, protože cítil trochu volnější vodítko. Ale to bylo jednou jedinkrát,“ uvedla pro Blesk.cz vedoucí kralupského útulku Monika Kolková.

Podobnou zkušenost jako v Mělníku nemá ani útulek Lazec v Příbrami. „U nás se v žádném případě nic takového nestalo, máme asi 350 venčitelů a vždycky to bylo v pořádku,“ vypověděla zdejší zaměstnankyně Marie Pálková.

S krádeží psa se nesetkali ani v Neratovicích. „S tímhle zkušenost nemáme, dříve jsme venčení pejsků měli, ale už před časem jsme ho zrušili, popsala Olga Červová z neratovického útulku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

XLADI ( 1. srpna 2017 13:25 )

Důležitý je jestli se o toho psa dobře starají. I když důvěryhodní moc nebudou. Adopční poplatek kolem 1000 mi nepřijde nijak závratný, aby si ho někdo nemohl dovolit.

bluedream ( 29. července 2017 13:49 )

Útulek, který si usnadňuje život tím, že psům neumožňuje venčení, ať do prd.., takový nestojí za nic a neměli byste ho podporovat, tam se psi nemají dobře.

Zobrazit celou diskusi