Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko zaplatí milionové odškodné majitelům domů: Prohrálo spor o regulaci nájmů

Autor: pet - 
11. července 2017
10:20

Evropský soud pro lidská práva (ESLP) odmítl odvolání České republiky v případě sporu o odškodnění za regulované nájemné. Stát tak musí třem stěžujícím si majitelům domů vyplatit odškodné ve výši rozdílu mezi tehdejším regulovaným a tržním nájmem. Uvedl to server Seznam.cz.

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku již před třemi lety konstatoval, že Česká republika porušuje v některých případech vlastnická práva pronajímatelů tím, že jim nepřiměřeně reguluje nájemné.

K nabytí právní moci však došlo až teď. Soud totiž nepřijal odvolání České republiky ve sporu o odškodnění regulovaného nájemného. Kolegium soudců oznámilo, že se žádnými námitkami českého ministerstva spravedlnosti k únorovému rozsudku nebude ani zabývat.

Milionové odškodné

Mezi trojicí stěžovatelů, kteří u evropského soudu uspěli, byl i pan Josef Čapský. Soud mu přidělil nejvyšší odškodné ze všech. Platí za období mezi lety 2002 až 2004 a činí 1,3 milionu korun. Pan Čapský, který vlastní činžovní dům v pražských Vysočanech, už ví, co s částkou udělá. „Ty peníze vrátím hned zpátky do domu. Je nutné opravit rozvody elektřiny a i další věci, které jsou v havarijním stavu,“ dodal muž pro Seznam.cz.

Odškodného se Čapský dočkal až po 13 letech. „Radost z toho nějaká je. Když holt čtyři soudy jaksi u nás, včetně ústavního, bohužel, rozhodnou prostě jinak a pak musím někam do ciziny, kde pak dají za pravdu, tak jsem z toho dost takovej smutnej,“ uvedl Čapský.

Česko prohrálo spor o regulaci nájemného ve Štrasburku. Stát odškodní majitele v milionech. Česko prohrálo spor o regulaci nájemného ve Štrasburku. Stát odškodní majitele v milionech. | ČTK

Naděje majitelům

On i další dva stěžovatelé dostanou plnou kompenzaci, která činí statisíce korun. Jakub Říman, mluvčí ministerstva spravedlnosti, již potvrdil, že stát odškodnění přizná. „Nyní bude spuštěn standardní proces úhrady přiznaného spravedlivého zadostiučinění. Obvykle jsou všechny tyto úkony realizovány ve stanovené tříměsíční lhůtě,“ popsal.

Jedním ze zastánců regulace nájemného byl v minulosti například poslanec za ČSSD Stanislav Křeček nebo ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. V dnešní době je Křeček zástupcem ombudsmanky a Rychetský je předsedou Ústavního soudu.

Podle Dity Křápkové, která obhajovala pana Čapského u soudů, by mohlo štrasburské rozhodnutí pomoci i dalším lidem, kteří se se státem soudí nebo soudili již dříve. „Ti mají podle mě také naději vrátit se do hry. Bude ale záležet na zvážení případ od případu,“ popsala advokátka.

VIDEO: Majitelku bytu dusí plísně. Šéfka družstva je prý nevidí

Video  Majitelku bytu dusí plísně: Šéfka družstva je prý nevidí.  - Eva Fraňková, Jan Brunclík, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dietr ( 11. července 2017 10:47 )

Nejspravedlivější by bylo, kdyby to ti naši soudci zaplatili ze svého.

Zobrazit celou diskusi