Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Do Liberce láká páchnoucí krása. Rozkvete tu zmijovec s vůní hnijícího masa

Autor: pet, ČTK - 
7. července 2017
15:50

V Botanické zahradě v Liberci rozkvete po třech letech zmijovec titánský, květenství má na výšku přes 1,6 metru. Botanici to považují za mimořádnou událost a v den, kdy pokvete, bude proto zahrada mimořádně otevřená až do půlnoci. Termín se dá jen odhadnout. Nejpravděpodobnější je sobota, řekl v pátek zahradník Lukáš Koprnický.

Zmijovec kvete velmi krátce, obvykle se začne otevírat odpoledne a zavírat následující ráno. Koprnický odhaduje, že květ bude mít asi metrový průměr. Linout se z něj bude silný nepříjemný zápach. „Smrdí to, jako když hnije maso,“ uvedl zahradník. Tím podle něj rostlina láká mouchy a brouky k opylování.

V evropských botanických zahradách kvete tato áronovitá rostlina s údajně největším květenstvím světa zřídka, v Česku se to povedlo zatím jen liberecké botanické zahradě. Poprvé v roce 2011 a podruhé v roce 2014. „U nás se jí daří, tak často to není obvyklé. Perioda bývá obvykle po deseti letech,“ uvedl Koprnický. Libereckému exempláři prospívá, že je vysazený volně, nikoliv v květináči. Při růstu zmijovec potřebuje stálou vlhkost a vysokou teplotu.

I přes dvojí zkušenost ale liberečtí zahradníci nedokážou přesně odhadnout, který den se začne květenství otevírat. „Zmijovec se choval pokaždé jinak. Před třemi lety byla bouře a pak vykvetl. A před tím, v roce 2011, bylo vedro,“ uvedl Koprnický. V pátek je v Liberci pod mrakem a meteorologové předpovídají bouřky. Ve skleníku, kde se zmijovec nachází, je okolo 30 stupňů Celsia.

VIDEO: Botanická zahrada v Troji hostila tropické motýly

Zmijovec titánský (Amorphophallus titanum) pochází ze západní Sumatry a ve volné přírodě už téměř není. Květenství největších exemplářů mívají na výšku i tři metry, v Liberci bylo největší při prvním rozkvětu, zhruba dva metry.

Opylování a pak zánik?

Po botanických zahradách ve světě je jen kolem sta exemplářů. Liberec má jediný, který získal v roce 2001 z Bonnu. Při minulých dvou rozkvětech se rostlinu nepovedlo opylovat, letos bude šance větší. Botanická zahrada si totiž nechala poslat pyl z Kalifornie. Do měsíce by zahradníci měli vědět, zda se to povedlo. Úspěch bude pro rostlinu nejspíš znamenat zánik. „Zkušenosti s tím nemáme. Podle toho, co se udává, se tím ale strašně vyčerpá. Může mít 100 semen i více,“ dodal Koprnický.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi