Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt člena Ztohoven: Filip se po nehodě zotavoval, zabila ho náhlá embolie. Pořádáme sbírku na jeho ženu a dítě, prozradil kamarád

Autor: nec - 
13. června 2017
08:47

S Filipem Crhákem (†42), umělcem ze skupiny Ztohoven, se znal majitel pražské košer restaurace Aaron Günsberger od dětství. Zpráva o smrti kamaráda ho šokovala. Podle jeho informací vše napovídalo tomu, že se Filipův stav po havárce zlepšuje. Nakonec ale na následky dopravní nehody zemřel. Zůstala po něm přítelkyně s dítětem a zdrcená rodina, která řeší nejen náklady spojené s pohřbem. Restauratér proto s dalšími přáteli vyhlásili pro Filipovy blízké sbírku a založili transparentní účet, kam může přispět každý.

Významný člen aktivistické skupiny Ztohoven, která má mimo jiné na svědomí červené trenky na Pražském hradě nebo jaderný výbuch na obrazovkách České televize, dvaačtyřicetiletý Filip Crhák, zemřel v neděli 11. června.

Vzpomínkové video na Filipa (†42) ze Ztohoven:
Video  Vzpomínkové video na Filipa (†42) ze Ztohoven: Takhle si ho zapamatují přátelé  - www.phatbeatz.cz
Video se připravuje ...

„V květnu měl vážnou dopravní nehodu na motorce a skončil špatně. Lékaři ho dávali dohromady a vypadalo, že se uzdraví. Nevěřil jsem tomu, když jsem se dozvěděl, že už mezi námi není, že v berounské nemocnici zemřel na embolii,“ řekl Blesk.cz Aaron Günsberger, restauratér z Prahy. „Znám jeho maminku, tatínka i jeho sestru. S Filipem jsme se kamarádili od pěti let,“ prozradil se zármutkem v hlase.

Vzpomínková akce v Holešovicích

Poslední rozloučení s Filipem Crhákem proběhne v rodinném kruhu. „Všichni ostatní se mohou přijít s Filipem symbolicky rozloučit 22. června do Továrny v Dělnické ulici v Holešovicích, která pořádá vzpomínkovou akci,“ dodal jeho blízký přítel Aaron.

Ten také ve spolupráci s ostatními přáteli Filipa zřídil transparentní účet 000000 - 3042056153/0800, kam fanoušci a známí umělce mohou posílat peníze, které pak předají rodině. „Chceme rodině pomoci a alespoň trochu jim Filipův odchod ulehčit,“ dodal nakonec.

Skupinu Ztohoven proslavila kauza ze září 2015, kdy Filip Crhák (†42) s dalšími dvěma kumpány pověsili na sídlo prezidenta Miloše Zemana červené trenky. „Nad Pražským hradem zavlála zástava muže, který se nestydí,“ uvedli tenkrát ve svém prohlášení. Jejich skutek opakovaně řešil soud, ten začátkem dubna rozhodl nepravomocně o půlročních trestech s ročním odkladem a pokutě ve výši 63 544,60 Kč za poškození střechy a zcizení standarty.

Na Pražském hradě skupina Ztohoven pověsila červené trenky:
Video  Červené trenýrky na Pražském hradě – umělci Ztohoven  - Ztohoven.com
Video se připravuje ...

Členové Ztohoven už jednou pokutu platit museli, a to 50 tisíc korun za to, že se 17. června 2007 nabourali do programu České televize Panorama a odvysílali záběr simulovaného jaderného výbuchu v oblasti Krkonoš. Za to dostala skupina cenu Národní galerie NG 333.