Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Železničáři ve velkém vyrazili na Alexandrovce: Vstupenky za čtvrt milionu

Autor: mah - 
6. června 2017
20:15

Turné slavných Alexandrovců se v Česku těšilo početné návštěvě z řad železničářů. Za vstupenky na koncert souboru, který přišel o desítky svých členů při prosincové letecké tragédii, zaplatila Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) přes čtvrt milionu korun. Na dva olomoucké koncerty si na 12. května objednala 217 vstupenek, zjistil Blesk.cz v registru smluv. Státní podnik se hájí, že peníze byly z fondu na kulturní vyžití a že zájemci si museli polovinu z lístku za 1190 doplatit ze svého.

„Objednáváme u vás pro zaměstnance Oblastního ředitelství Olomouc kulturní akci – vstupenky na koncert „Alexandrovci“, konaný 12. května 2017,“ napsal místní šéf SŽDC Ladislav Kašpar firmě Ticket Art. Podle objednávky z 25. ledna měl zájem o 141 vstupenek na 15. hodinu a dalších 76 vstupenek na 20. hodinu.

Celková částka se vyšplhala na 258 230 korun včetně DPH. Vstupenky za 1190 korun patřily k těm nejdražším. Firma se ale hájí, že by „pouštěla žilou“ státnímu rozpočtu. 

Podle vyjádření SŽDC pro Blesk.cz byly vstupenky objednány v rámci kulturního vyžití a zaplaceny z interního fondu kulturních a sociálních potřeb. Každý zaměstnanec, který měl o představení zájem, navíc musel zaplatit polovinu z ceny svého lístku. Železničáři se každopádně mohli zblízka přesvědčit, jak soubor zvládl svou rychlou obnovu po letecké tragédii.

Podívejte se na rozhovor se sólistou Alexandrovců:

Podobné výdaje státních podniků může už rok hlídat každý občan s přístupem k internetu. Od loňského července totiž funguje internetový registr smluv, kde všechny státní organizace a podniky musí zveřejňovat smlouvy nad 50 tisíc korun. Většinou jde o všední věci, jako jsou opravy chodníků ve městech nebo nákup zdravotního vybavení pro nemocnice. Občas se ale objeví i faktury podobné té, jakou platila SŽDC.

matno ( 6. června 2017 21:38 )

Ha, ha, ha, trapáku !

Zobrazit celou diskusi