Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Na Slovensku padl zákaz tataráků. Restauracím za ně hrozila pokuta půl milionu

Autor: pet, ČTK - 
1. června 2017
12:41

Restaurace na Slovensku mohou ode dneška nabízet zákazníkům tatarský biftek, aniž by jim za to hrozila pokuta. Téma prodeje pochoutky vyrobené ze syrového masa, syrových vajec a koření se stalo středem pozornosti loni, kdy slovenští hygienici upozornili na vyhlášku z roku 2007, která podávání takzvaného tataráku zakazovala.

Slovenský úřad veřejného zdravotnictví informoval, že nově mohou restaurace nabízet jídlo z tepelně nezpracovaného masa po splnění několika podmínek. Například vejce musejí pocházet z registrovaných a kontrolovaných chovů a tatarák lze nabízet jen bezprostředně po jeho přípravě.

Podnikatelé v gastronomii také budou muset dopředu ohlásit hygienikům, že tatarák zařadí do nabídky. Kromě toho do jídelního lístku mají doplnit upozornění, že se nedoporučuje konzumace tepelně neupraveného masa a vajec mimo jiné u dětí, v těhotenství a u osob s oslabenou imunitou.

VIDEO: Jak připravit tatarák z lososa?

Video  Jak připravit tatarák z čerstvého lososa, nám ukázal šéfkuchař Chefparade – Radek Jakubec  - Brigita Zemen
Video se připravuje ...

Zákaz podávání tataráku a jiných pokrmů z tepelně neupraveného masa bude nadále platit pro stánky s rychlým občerstvením či v závodních jídelnách.

Veřejná debata o podávání tataráku v restauracích začala na Slovensku loni na podzim, kdy hygienici po raziích v restauracích, které tento pokrm nabízely, upozornili na platný zákaz podávání jídel s obsahem syrového masa či vajec. Podnikatelům tehdy za to hrozila pokuta až 20 tisíc eur (528 tisíc korun). Následně se na internetu objevila petice vyzývající k povolení prodeje tataráku a ke změně příslušné vyhlášky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi