Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko brzdí: Němce za mýtné žalovat nebude. Vláda si nechala zadní vrátka

Autor: pet, ČTK, simao - 
22. května 2017
11:50

Česká republika se nepřipojí k žalobě na německé mýtné. Tématem se ale může vláda opět zabývat, pokud se některý ze států pro žalobu rozhodne, uvedl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). On sám však vládě doporučil se k žalobě nepřipojovat. Německý postup, kdy budou nově platit na jeho dálnicích řidiči včetně cizích, nepovažuje za diskriminační.

Česko připojení k žalobě zvažovalo proto, že řada zemí v čele s Rakouskem zavedení mýta kritizuje a tvrdí, že poškodí zahraniční motoristy. Řízení s Německem kvůli mýtu Evropská komise ukončila minulou středu.

Česko podávat žalobu nebude, shodla se vláda

Kritikům vadí německé mýtné proto, že dálniční poplatky budou de facto hradit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel.

O tom, že Česko nebude podávat kvůli zavedení mýtného v Německu žalobu, informoval během pondělního jednání vlády mluvčí Úřadu vlády Martin Ayrer na Twitteru.

O diskriminačních rysech mluvil i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „U nás máme ten systém zavedený tak, že naši lidé, když platí dálniční známky, tak si to z žádné daně odečíst nemohou. V Německu ale bude možnost si to z jedné německé daně odečíst. To z pohledu mého není úplně fér a není to úplně v pořádku,“ uvedl nedávno předseda vlády.

Babišův ministr dopravy: K diskriminaci nedochází

Zatímco Sobotka se vyjádřil proti německému mýtu i po setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, z hnutí ANO zazněl nesouhlas s tím, že by se Česko mělo k žalobě přidávat.

„Co se týče německého mýta, já nedoporučuji, aby ČR iniciovala žádnou žalobu proti Německu, protože jsem přesvědčen, že už Evropská komise vyjádřila svůj názor, že ten koncept není diskriminační vůči cizím řidičům,“ řekl novinářům na Úřadu vlády ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

„Vláda dnes tento návrh podpořila s tím, že ovšem pokud by některý jiný stát podal žalobu, tak bychom se tím měli zabývat a zjistit, jestli se k ní chceme, anebo nechceme připojit. Z prvního pohledu se mi to nezdá rozumné,“ pokračoval šéf resortu dopravy.

Podle něj bychom si museli být jisti, že k diskriminaci došlo. „Já si myslím, že tady k diskriminaci nedochází,“ uvedl. Přidávat bychom se také měli ke sporům, kde je šance vyhrát. V tomto případě je podle ministra mizivá.

S Německem je navíc třeba mít rozumné vztahy. „A ne si je zhoršovat na věci, která podle mého názoru není až tak důležitá. Všichni řidiči jsou zvyklí dálniční známku platit na všech dálnicích. A nevidím, proč by Německo mělo být velkou výjimkou,“ dodal ministr.  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa