Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Limonády se podílejí na hyperaktivitě dětí. Jak je odnaučit pít slazené nápoje?

  • Autor: ula - 
    6. 5. 2017
    06:20

    Pití slazených nápojů ve větší míře představuje riziko pro naše zdraví, shodují se experti. Málokdo si uvědomuje, že pitím limonády jen tak pozře čtvrt kila krystalového cukru. Dětem sladké limonády také škodí. Nejde jen o cukr, ale o různé přídatné látky, jako jsou umělá barviva, která se můžou podílet na jejich hyperaktivitě. Pokud navíc někdo pije sladké nápoje často, je těžké se závislosti na nich zbavit.

  • 1.Čtvrt kila krystalu

    Nebezpečí slazených nápojů spočívá v obrovském množství cukru, který zpravidla obsahují.

     

    „Lidé si to mnohdy vůbec neuvědomují, že v nápojích „sní“ čtvrt kila krystalu, aniž by to zpozorovali. Počítejte se mnou. Ve 100 mililitrech limonády se zpravidla skrývá 10 gramů cukru, v litru to je 100 gramů, a když dodržujeme poctivě pitný režim, lehce se vyšplháme na 300 gramů přidaného cukru. Vezmeme-li v potaz, že doporučený maximální příjem přidaného cukru nemá převýšit 60 gramů, jsme hodně nad limitem,“ řekla Blesk.cz Karolína Hlavatá, dietoložka a odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

     

    Časté popíjení slazených nápojů vede  k obezitě, zvyšuje riziko vzniku zubních kazů a narušuje vyvážený jídelníček. Ptáte se, proč vaše dítě nejí „normální“ jídlo? Třeba je zakopaný pes v tom, že je prostě „zaplácnuté“ slazeným pitím.

    Cukr v nápojích škodí zdraví Cukr v nápojích škodí zdraví | Shutterstock

  • 2.Pozor na přídavné látky

    Vedle velkého množství cukru je diskutována i přítomnost řady přídavných látek, které mají za úkol zvýšit atraktivitu výrobku.

     

    „Například umělá barviva jsou sice široce používaná aditiva, ale ve většině případů naprosto zbytečně. Jejich hlavním úkolem je zvýšit atraktivitu výrobku a někdy jde i o navození dojmu větší kvality výrobku,“ uvela dietoložka a dodala: „Například použití červeného barviva v ovocném jogurtu k navození dojmu většího podílu přidaného ovoce nebo žlutých barviv u potravin obsahujících vejce. Opět je jen na spotřebiteli, který výrobek upřednostní, a lze říci, že v poslední době je patrný posun ze strany výrobců k omezení používání umělých barviv v potravinách a jejich nahrazení barvivy přírodními.“

    Pozor na přídatné látky Pozor na přídatné látky | Shutterstock.com

  • 3.Otázka množství a frekvence

    Vždy je zde ale otázka množství, tedy kolik daného nápoje vypijete, frekvence, tedy jak často slazené nápoje pijete, a také skladby jídelníčku. Jestliže základ vašeho jídelníčku tvoří junk food, jako jsou například hamburgery a pizza, a základem pitného režimu jsou slazené nápoje, je jistě mnohonásobně vyšší riziko, že přijímáte hotový chemický koktejl, o němž nevíte, kdy a jak zapůsobí.


    Jak si vyrobit domácí melounovou limonádu? Podívejte se:

    Video  Snadná a rychlá domácí melounová limonáda  - facebook.com
    Video se připravuje ...

  • 4.Hyperaktivita u dětí

    Případné nežádoucí účinky, např. hyperaktivita u dětí, se mohou projevit v případě nadměrné a příliš časté konzumace potravin nebo nápojů, které obsahují přídatné látky ve velkém množství. „Příkladem může být právě neumírněné pití barvených sladkých nápojů nebo pojídání velkého množství cukrovinek u dětí. Tady se ale jedná i o významný vliv rodičů, jaký výrobek svému dítěti dají a jak často,“ upozorňuje Hlavatá.

    Hyperaktivita u dětí Hyperaktivita u dětí | shutterstock

  • 5.Kolik vypít limonád denně?

    Za porci je považováno 250 mililitrů nápoje. Víc než jednu porci bychom pít neměli. Slazené nápoje by měly být vnímány jako příležitostné pití, nejsou určeny k pokrytí pitného režimu.

    Pitný režim Pitný režim | Shutterstock.com

  • 6.Čím limonády nahradit?

    Ideálním nápojem je čistá voda, neochucené čaje, voda mírně slazená sirupem s vyšším podílem ovoce, voda s citronem, bylinkami, ovocem, vodou ředěný džus. Poměr vody k džusu by měl být minimálně 2:1 ve prospěch džusu.

     

    „Můžete si udělat i domácí limonádu například s rozdrcenými malinami a mátou. Každopádně to při výrobě domácích limonád nepřehánějte s cukrem, osvěžující jsou i domácí ledové čaje,“ radí dietoložka.

    Čím limonády nahradit? Čím limonády nahradit? | Shutterstock.com

  • 7.Co se závislostí na limonádách?

    „Vcelku děsivé je to, že milovníci slazených nápojů se běžné vody nenapijí, dokonce se jim z ní dělá špatně. Nahrazování slazených nápojů nápoji s náhradními sladidly se jeví jako dobré řešení, ale... Umělá sladidla sice vyřeší otázku cukru, ale nevyřeší naši touhu po slazených nápojích,“ varuje Hlavatá. 

     

    Je tedy mnohem lepší postupně si na slazené nápoje odvykat, začít je například ředit, hledat chutě čajů, které vás uspokojí, než jen nahradit slazené nápoje cukrem za nápoje slazené umělými sladidly. U pitného režimu to je stejné jako u jídelníčku. Správný jídelníček má být pestrý a stejně tak i pitný režim

    Co se závislostí na limonádách? Co se závislostí na limonádách? | Foto: Martin Pekárek

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi