Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Ralsku ničili výbušniny z 2. světové války. Areál čeká vylepšení za 35 milionů

Autor: ČTK, kal - 
3. května 2017
22:30

Policie chystá modernizaci areálu v Ralsku na Českolipsku, kde likviduje munici z celé republiky. V místě, na jehož vylepšení bude potřeba odhadem 35 milionů korun, je takzvaná stálá trhací jáma. Areál slouží nejen k likvidaci munice, ale i ke znaleckým zkouškám a výcviku pyrotechniků. Práce by měly začít letos v červenci a skončit příští rok v červenci. Novinářům to řekl vedoucí stálé trhací jámy Ralsko Josef Pavinský.

Loni policejní pyrotechnici vyjížděli v celé zemi v 1555 případech k nálezu munice a výbušnin. Do Ralska se vozí k likvidaci veškerá munice, kterou lze přepravit bez rizika, že by cestou vybuchla. V republice je to jediné takové zařízení policie, slouží od roku 2004. Odstřely se provádí několikrát do měsíce.

Podívejte se na unikátní záběry likvidace munice z dronu:

Video  Super záběry z dronu: Pyrotechnici odpálili v Ralsku válečnou munici  - David Malík
Video se připravuje ...

Munice je z různých období, největší množství je z druhé světové války. Pyrotechnici ročně zlikvidují stovky kilogramů nalezených výbušnin. Jen dělostřelecké munice ráže od 31 do 240 mm loni v trhací jámě zničili kolem 2500 kusů.

Za deště je z areálu bahniště

„Munice je více a více, tak se musí postavit odpovídající větší sklad. Potřebujeme i úložiště fragmentů tak, aby nám do toho nepadala hlína, a potřebujeme zpevněné plochy,“ uvedl Pavinský. Za deště se totiž areál mění v bahniště.

V rámci modernizace přibudou i parkovací plochy a nový přívod elektrické energie s odpovídající trafostanicí. „Abychom mohli využívat další věci, které plánujeme do budoucna, včetně tavící pece a jiných prostředků na likvidaci munice,“ dodal Pavinský. Konkrétně by mělo jít například o rozřezávání munice pomocí vodního paprsku.

Jak se likviduje válečná munice? Podívejte se:

Video  Odstřel válečné munice v Ralsku: Sověti ji neuměli zničit, zůstala na Moravě  - David Malík
Video se připravuje ...

Policejní pyrotechnici ve středu v Ralsku likvidovali část munice z druhé světové války nalezené v Bořím lese na jižní Moravě. Očista zhruba 500 hektarů mezi Valticemi a Břeclaví začala před rokem a půl, potrvá ještě dalších zhruba osm let. Na místě bylo zatím zlikvidováno asi 150 kusů dělostřelecké munice větších ráží, dalších 250 dělostřeleckých granátů bylo převezeno ke zničení do Ralska. „Likvidujeme to průběžně, zatím se jednalo řádově o 150 kusů,“ dodal Pavinský.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi