Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soňa prodala vlasy, aby měla na dárky. Expertka: Evropské mají cenu zlata

Autor: bud - 
15. dubna 2017
06:00

Nechat si ostříhat dlouhé vlasy a dostat za to tisíce korun? Ani v Česku nejde o nic výjimečného. Obchod s vlasy je nejen tady milionovým byznysem a za půlmetrový cop kvalitních vlasů je možné získat i několik tisícovek. „Vlasy nabývají na hodnotě. Je jich méně a ženy se chtějí zkrášlovat,“ říká v rozhovoru pro Blesk.cz Veronika Suchá, která vede nadační fond i salon, ve kterém se zabývají dárcovstvím i výkupem vlasů.

„Prodávám vlásky 60 gramů, 40 centimetrů, 105 korun za gram. Přírodní, dětské, mírná vlna, nejsou zastřiženy konce a byly umývány dětským heřmánkovým šamponem. Jsou moc pěkné a hebké, původ: slečna 5 let.“ I takový inzerát se nedávno objevil na českém aukčním serveru Aukro.cz. Za všechny nabízené dětské vlasy by tak zájemce zaplatil přes šest tisíc korun.

Přes internet se v Česku prodávají i dětské vlasy. Přes internet se v Česku prodávají i dětské vlasy. | Reprofofo: Aukro.cz

Častěji se ale přes internet prodávají vlasy dospělých, a to za stovky až tisíce korun. Záleží vždy na délce a kvalitě. „50centimetrový cop může mít hodnotu šest až 10 tisíc, ale i víc. Záleží na délce, struktuře a kvalitě vlasů. Některé mohou mít rozdvojené konečky, nebo vypadají ošklivě. Pak nemají žádnou hodnotu,“ vysvětlila pro Blesk.cz Veronika Suchá z nadačního fondu Daruj vlasy, který pomáhá nemocným ženám zajišťovat paruky z darovaných vlasů.

Prodej vlasů jako finanční injekce

Své vlasy loni prodala i Soňa z Ústí nad Labem. „Měla jsem vlasy až téměř po zadek. Před Vánoci jsem potřebovala peníze na dárky pro rodinu, a když mi jedna kamarádka poradila prodat vlasy, tak jsem na to po krátké době kývla,“ vzpomíná pro Blesk.cz Soňa s tím, že za 50 centimetrů dostala necelých sedm tisíc korun.

Obchodování s vlasy je v Česku velmi rozšířené. V Česku každý rok prodají své vlasy tisíce žen, někdy i muži. Ve světovém měřítku jde ovšem o miliardový byznys. Jen Indie podle odhadů ekonomů každý rok exportuje vlasy za více než 400 milionů dolarů.

Je to možné i díky tomu, že se tam řada žen z náboženských důvodů nechává vyholit jako oběť bohu. V této souvislosti po Indii cestují dealeři a přesvědčují rodiny, aby ženy své vlasy darovaly či odprodaly. Dětem ve slumech jsou pak nabízeny třeba hračky. Jsou ale známy i případy, kdy byly ženy o vlasy připraveny násilím.

Hlad po vlasech je v USA i Británii

Největší zájem o lidské vlasy je v USA, z Evropy je to hlavně Velká Británie. Britky podle odhadů nakoupí vlasy za 1,5 miliardy korun a podle výzkumu společnosti Ibis tam vlasové odvětví vygeneruje obchody za více než 100 miliard. Konkrétní čísla ani odhady pro Českou republiku nejsou k dispozici.

„Je to komerční záležitost, už nějakých 10 až 15 let, kdy se začal ten obor výkup vlasů rozvíjet. Vlasy nabývají na hodnotě, je jich méně a ženy se chtějí zkrášlovat,“ popisuje Suchá. Z vlasů se podle ní vyrábějí paruky nebo se využívají pro příčesky. Velké peníze se ale točí především v prodlužování nebo zahušťování vlasů. „Je to krása a dámy jsou za krásu ochotny hodně zaplatit,“ dodává.

Podle Suché jsou vlasy Evropanek nejžádanější. „Evropské vlasy jsou nejžádanější na světě. Jsou jako zlato,“ říká. Řada kadeřnických salonů se proto výkupu vlasů věnuje a následně je prodávají do zahraničí.

Jak probíhá obchod s vlasy v Indii? Podívejte se v galerii:

 

tini ( 15. dubna 2017 15:50 )

majojo ( 15. dubna 2017 15:34 )

Ale jdi ty, to se dělá dávat hlasy sám sobě? To by neudělal, s prominutím, ani Mareček Benda.

aIIahakbar ( 15. dubna 2017 10:36 )

sores ( 15. dubna 2017 10:24 )

Věc názoru, ale obchodovat s vlasy? Mně to přijde zvrhlé, společnost by to měla dovolit jen pro nemocné postižené o kterých Dr.ví že nikdy své vlasy už mít nebude!Co vše si společnost ještě nevymyslí, je to zrůdnost s čím vším člověk je ochoten za prachy kupčit.

Xeen ( 15. dubna 2017 10:07 )

Evropské vlasy cenově nadále porostou. Logicky, původní Evropan je vymírající druh a díky tomu půjde za pár desítek let o kuriozitu se sběratelskou hodnotou.

Zobrazit celou diskusi