Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matky s depresí můžou duševní poruchu přenést i na děti, varují odborníci

Autor: pet - 
10. dubna 2017
09:10

V Česku roste počet lidí, kteří trpí úzkostí nebo depresí. Nejpočetnější ohroženou skupinou jsou ženy, které mají sklon k větší emocionální labilitě. Matky, které trpí nějakou z těchto poruch a neléčí se s ní, zpravidla přenášejí tyto problémy i na své děti. Uvedl to v pondělí deník Právo. Podle listu v některých případech může být na vině genetika, ale ve většině je to dáno samotnou výchovou. Dalším znepokojujícím ukazatelem je i fakt, že tyto duševní poruchy bývají nalézány u stále mladších lidí.

„Když depresivní žena vychovává dítě, je mnohem vyšší riziko toho, že u něj vznikne nějaká podobná duševní porucha,“ řekl pro Právo předseda Psychiatrické společnosti Martin Anders. Podle Anderse jde o to, že dítě vidí, jak se matka chová v určitých situacích, jaké jsou její reakce. Jestli se směje, pláče, je ve stresu anebo nereaguje vůbec. Dítě pak reaguje obdobně.

„Nedávno u mě byla maminka, která trpěla řadu měsíců úzkostmi. Začala se proto léčit. Po dvou měsících, kdy obtíže ustoupily, si všimla, že její osmiletá dcera má stejné úzkosti jako ona. Nakonec tak musela podstoupit psychiatrickou léčbu i ona,“ řekl Anders, který má s případy bohatou zkušenost.

Nemocí trpí i dvacátníci

Deprese bývají téměř vždy doprovázeny úzkostnými stavy. Matka, která se tedy neléčí, může velmi rychle, i když nechtěně, přenést problémy na své dítě. Že jsou právě ženy ohroženou skupinou, dokazují lékařské ambulance, kde je žen dvakrát více než mužů. U jemného pohlaví totiž bývají častější hormonální změny, které nemají dobrý vliv na psychickou stránku.

V současné době se snižuje i věková hranice u osob trpících duševními problémy. Zatímco ještě před pár lety deprese popadaly lidi kolem třicátého, čtyřicátého věku života, dnes jsou běžné i u dvacátníků. Podle profesora Jiřího Rabocha z Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze, se tyto problémy nevyhýbají ani dětem. Díky Světové zdravotnické organizaci (WHO) bylo na světě odhaleno kolem 300 milionů lidí trpících depresemi, z toho 40 milionů spadá jen na území Evropy.

VIDEO: Podívejte se, které druhy povolání zvyšují riziko výskytu deprese:

Video  Až polovině Čechů hrozí duševní porucha. Dělníci jsou šťastnější než manažeři.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jak jsou na tom Češi?

Většina Čechů chodí se svými duševními problémy za svým praktickým lékařem. Někteří však vyhledají pomoc přímo určenou a objednají se k psychologovi nebo k psychiatrovi. Léčba duše bývá zaměřena buď na psychofarmaka, nebo psychoterapii. Vzhledem k dostupnosti psychologických ambulancí a úspoře času většina lidí souhlasí s antidepresivy.

Češi nejraději řeší duševní problémy s praktickým lékařem. Jen někteří vyhledají zkušenost a odbornou pomoc u psychologa nebo psychiatra. (ilustrační foto) Češi nejraději řeší duševní problémy s praktickým lékařem. Jen někteří vyhledají zkušenost a odbornou pomoc u psychologa nebo psychiatra. (ilustrační foto) | iStock

Česko se také může pyšnit velmi nadměrnou kapacitou lůžek pro pacienty s duševní poruchou. Řada z nich pak bývá často hospitalizována po dobu alespoň čtvrt roku. Tento systém léčby je podle Anderse však tradiční a je dán historií.

Přichystá ministerstvo změny?

Protože se jedná o starší zabudovaný systém, leží ministerstvu zdravotnictví na stole už návrh, který by měl dosavadní způsoby léčby zmodernizovat. Mělo by se jednat o propojení zdravotního a sociálního systému pomocí nových center duševního zdraví.

Letos se rozjely už dva projekty z pěti a do roku 2021 mohou vyčerpat z Operačního programu zaměstnanost až jednu miliardu korun.

anna1234 ( 10. dubna 2017 17:41 )

.. to je bohužel dnešní dobou. Neustále jsme zahlcovaní negativními informacemi, neustále je v nás vyvolávaný strach z čehokoli. Když má člověk citlivější náturu a neumí moc házet věci za hlavu, do toho je na něj vyvíjený tlak např. v práci, což je klasika, pak stačí málo, pověstný kalich přeteče a problém je na světě.

Zobrazit celou diskusi