Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V České Třebové uteklo 80 lidí smrti. Hejtman řešil demolici haly za 58 milionů

Autor: vei, ČTK - 
15. ledna 2017
12:30

Chybělo málo a mohla to být hodně velká tragédie. V České Třebové se před pádem stropu nové haly zachránilo 80 lidí. Tělocvična Vyšší odborné školy a Střední školy technické měla být otevřena už loni v září. Dokončování stavby se ale protáhlo, a tak ji úřady zkolaudovaly teprve na začátku roku. Místo slavnostního otevření hejtman pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) v neděli řešil, kdo může za pád střechy.

Uvnitř bylo v sobotu kolem 21. hodiny zhruba 80 lidí. Při večerním zápase tu ale najednou začala padat střecha a florbalisté vyběhli z místa předčasně. Pardubický hejtman Martin Netolický na neděli svolal mimořádné jednání. Přímo u haly chtěl slyšet vysvětlení od všech, kteří se na stavbě haly za 58 a půl milionu korun podíleli.

Projektant: Normy jsme dodrželi

Jenže podle projektanta stavby Tomáše Friše je příčina zatím nejasná. Tvrdí, že byly dodrženy všechny normy. „Měli jsme schůzku, bylo nám řečeno, že běží policejní vyšetřování. Policie si pozvala svého statika a sám hejtman Pardubického kraje zajistil dalšího experta, kteří budou zkoumat, co se stalo,“ řekl Friš.

Na střeše tělocvičny před pádem leželo zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se domnívá, že sníh nebyl příčinou. „Ten sníh, který tam dneska je, si myslím, že není extrémní zatížení,“ řekl Friš. O možných příčinách zřícení střechy odmítl spekulovat. Konstrukce střechy je podle Friše udělaná z dřevěných vazníků, jde o běžný způsob výstavby.

Podívejte se na video z pádu střechy:

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Stavbu tělocvičny Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové získala ve veřejné zakázce firma Profistav Litomyšl.

„Samotnou střechu stavěl subdodavatel – budeme vše hloubkově prověřovat. Ten, kdo za to může, by měl být sankcionován. Tohle se nesmí stávat. Není možné, aby se toto stávalo, a argumentace, že za to může sníh, neobstojí,“ řekl redakci Blesk.cz mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. O podání trestního oznámení podle něj bude jasno v nejbližších dnech.

Netolický: Demolice musí začít co nejdřív

„Prozatím je objekt zajištěný do pondělí do 10 hodin policií České republiky. Přijde na žádost policie statik, který posoudí stavbu z pohledu policie ČR. Pak bude objekt předán Pardubickému kraji,“ uvedl hejtman Netolický.

„Ve spolupráci s dodavatelem stavby bude objekt zajištěný a okamžitě veškerou dokumentaci předáme jako kraj včetně stavebního deníku našemu nezávislému znalci, který posoudí celý projekt, od začátku – tedy od studie až po kolaudaci. A na základě toho chceme společně s ostatními najít řešení, protože pro nás je nepřijatelné, aby se věc vlekla dlouhou dobu,“ pokračoval šéf Pardubického kraje.

„My bychom rádi, aby demoliční likvidační práce začaly pokud možno co nejdříve a aby ještě v letošním roce byl projekt upraven. Těžko si dovedu představit, a to je můj laický názor, že by se postupovalo podle projektu stávajícího. Prostě budeme trvat na úpravách, aby k něčemu takovému nemohlo dojít a byl bych velmi rád, abychom tělocvičnu otevřeli ještě v letošním roce,“ dodal hejtman.

Po pádu střechy nové haly v České Třebové na místě zasahovali hasiči i policisté Po pádu střechy nové haly v České Třebové na místě zasahovali hasiči i policisté | ČTK

„Je potřeba udělat nějaké sanační práce, protože je spadlá střecha, částečně spadlé zdivo, je potřeba řešit palubovku, takže ty demoliční práce není myšleno kompletní strhnutí tělocvičny ale jakési ošetření a vůbec zjištění toho stavu co je použitelné. A budeme se snažit hledat samozřejmě tu příčinu, abychom věděli, co můžeme nechat, co je potřeba změnit,“ zmínil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

„Budeme chtít nezávislého znalce i třeba z jiného regionu, který není napojený na žádnou z těch společností ani na kraj a region aby on nezávisle vše prověřil. Do posledního šroubků, dokumentace a zápisů,“ připojil mluvčí.

Svědkyně: Najednou proti mě všichni běželi

Pád střechy byl poměrně rychlý. Všem se ale podařilo vyběhnout z haly a kromě dvou drobných zranění se nikomu nic nestalo.

„Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ popsala Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který turnaj spolupořádal.

Ona samotná se tou dobou vracela z venku zpět do haly. Najednou proti mě běželi lidi a volali, že padá střecha. Tak jsem šla k oknu, kde se dá podívat do haly, a viděla jsem to. Bylo to šílený, řekla.

V hale ještě ani nestihli přestřihnout pásku

Turnaje se podle propozic účastnilo osm týmů. Sedm regionálních a jeden zahraniční. Hráčům je 15 až 16 let. Po pádu střechy se snažili pořadatelé najít náhradní halu, ale nepovedlo se. Turnaj zrušili zatím úplně.

Právě finálový zápas regionálního florbalového turnaje měl být v neděli odpoledne první oficiální akcí. Zástupci kraje totiž měli teprve dnes slavnostně přestřihnout pásku k jejímu otevření. Až do teď tu žádná oficialita podle mluvčího kraje Bartáka neproběhla.

V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. | Požáry.cz

„Měla být slavnostně otevírána dnes. V 16 hodin mělo být slavnostní otevření za přítomnosti hejtmana, radních a dalších hostů. A od 16:30 se mělo hrát finále,“ řekl mluvčí.

Kromě studentů měly tělocvičnu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

„Je potřeba udělat nějaké sanační práce, protože je spadlá střecha, částečně spadlé zdivo, je potřeba řešit palubovku, takže ty demoliční práce není myšleno kompletní strhnutí tělocvičny ale jakési ošetření a vůbec zjištění toho stavu co je použitelné. A budeme se snažit hledat samozřejmě tu příčinu, abychom věděli, co můžeme nechat, co je potřeba změnit,“ zmínil mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

„Budeme chtít nezávislého znalce i třeba z jiného regionu, který není napojený na žádnou z těch společností ani na kraj a region aby on nezávisle vše prověřil. Do posledního šroubků, dokumentace a zápisů,“ připojil mluvčí.

Desterz ( 15. ledna 2017 15:47 )

Hoďte v 0:28 záznamu očko do pravého horního rohu - ta příhradovina vůbec nebyla spojená! Normálně se dolní nosník hladce rozpojil jak dvě kostky domina! Je naprosto jasné, že takhle zfušovaná konstrukce stěží unesla sama sebe...!

deep_ass_flsting ( 15. ledna 2017 15:45 )

A takhle je to v Česku už 27 let se vším.

PETR_50 ( 15. ledna 2017 14:47 )

to je ale názor hloupého HONZY!!!

PETR_50 ( 15. ledna 2017 14:45 )

A spadlo to po napadnutí sněhu!!! Ono je dobré uklízet sníh z ploché střechy! Ne vždy je dobré přijmout nejlevnější nabídku. Jak se teď tváří sám projektant a stavební dozor??? No uvidíme co přinese šetření!!

paprtala ( 15. ledna 2017 14:30 )

 Zde staví firma Stavospad - co postavíme, to spadne, kamarádi pana hejtmana...

Zobrazit celou diskusi