Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bolesti při sexu i při zavádění tamponu: Češkám by mohla pomoci revoluční léčba

Autor: mib, ČTK - 
13. prosince 2016
05:14

Bolestivost při pohlavním styku či nošení tamponů. Tak se u žen projevuje tzv. vulvodynie. Setká se s ní v průběhu života téměř každá druhá. Jak léčit její projevy, hledají čeští sexuologové v čele s Ondřejem Trojanem. Inspiraci čerpají ve fakultní nemocnici v Izraeli, se kterou dlouhodobě spolupracují. Slibným pokusem je využití přístroje s efektem tzv. rázové vlny, pomocí kterého se už pět let léčí poruchy erekce. 

Každá druhá. Tak zní verdikt sexuologa Ondřeje Trojana k počtu žen, které někdy v životě potrápí gynekologické bolesti. Ty jim například nedovolují sexuální poměr nebo používání tamponů. Přitom může jít o tzv. vulvodynii. S ní si gynekologové často nevědí, co do léčby, rady a většinou ženě předepíší přípravek na léčbu zánětu.

„Jde o bolest v oblasti poševního vchodu, která se projevuje nejen při souloži, ale třeba i při intimní hygieně, při zavádění tamponu a podobně. Zároveň se nenajde pro tu bolest vysvětlení, jako zánět, infekce pochvy, podráždění vulvy třeba mykosou, chybějící hormony v klimakteriu a další,“ vysvětlil pro Blesk.cz Trojan.

S výzkumem problematiky začali lékaři z Fakultní nemocnice Rambam v izraelské Haifě v roce 2015. Používají v jeho rámci přístroj s efektem tzv. rázové vlny. Česká klinika, která v současnosti léčbu vulvodynie a podobných příznaků zkoumá a na které působí právě Trojan, začala s podobným projektem letos v březnu. Zatím léčí pět pacientek. K tomu, aby se dala úspěšnost posoudit, potřebuje instituce alespoň 40 subjektů.

„Podle předběžných závěrů izraelské kliniky, která již odléčila 20 pacientek,  reaguje na léčbu asi 70 procent žen pozitivně. Příznaky se lepší už v půlce terapie, to je po třech týdnech. Věříme, že po závěru terapie, která trvá týdnů šest, se dostaví zlepšení a nebude třeba léčbu opakovat,“ podotkl Trojan. 

Léčba poruchy erekce

K léčbě poruch erekce se využívá princip rázové vlny už pět let, kdy působením tlaku přes gumovou membránu dojde k výboji. Podobně jako když se zablýská při bouřce a pak zahřmí. „V medicíně se používají slabší vlny, produkují se do vodního prostředí. Rozbíjí se tím i ledvinové kameny nebo se používají při rehabilitaci,“ uvedl Trojan. 

Své závěry spolu se studií izraelské fakultní nemocnice chtějí odborníci publikovat na sexuologickém kongresu a v odborné literatuře. Doufají, že poslouží v gynekologickou praxi a uleví pacientkám s obtížemi.

Trojan na druhou stranu upozornil, že není třeba u každé mírnější bolestí vyhledat lékaře. Navíc každá žena může bolest snášet jinak. Občas může také dojít k poranění při holení, což může způsobit třeba několikadenní pálení.

„Pokud bolesti trvají déle než například dva cykly, což je zhruba dva měsíce, měla by se žena poradit se svým gynekologem či gynekoložkou,“ doplnil sexuolog s tím, že trvalé následky mohou vznikat hlavně na poli psychosexuálním, protože spolu partneři chtějí sexuálně žít, ale kvůli zdravotním komplikacím nemohou. Vulvodynie se liší od tzv. dyspareunie, kdy žena potřebuje psychoterapeutickou pomoc například po prožitém traumatu.

Test ohrožení těhotenství

Další novinkou, která by se mohla stát běžnou praxí, jsou zhruba od srpna testy krve, které se využívají při ohrožení těhotné ženy takzvanou preeklampsií, kdy nefunguje správně placenta. Test dá odpověď do několika minut, dosud musely ženy čekat na výsledky v nemocnici i několik dní.

Místopředseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák ČTK řekl, že lékaři provádějí pro zjištění preeklampsie řadu vyšetření. Testy pak využívají u vybrané skupiny rizikových těhotenství.

Hunt ( 13. prosince 2016 08:40 )

666provas:Radime Uzle,je vidět,že máš vyzkoušenou soulož s cuketou i se slepicí!

pajato73 ( 13. prosince 2016 07:31 )

nerozciluj se, o tebe nejde... s tvym pindikem by nikdo bolest necitil...

Zobrazit celou diskusi