Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Nový počítačový virus jde po vašich penězích. Pákou jsou nelegální filmy a hudba

Autor: ula - 
7. prosince 2016
06:10

Počítačoví piráti opět přišli na způsob, jak vymámit z lidí peníze. Nový virus, který odborníci dokonce označují za největší kybernetickou hrozbu pro počítače, tablety i mobily, se jmenuje RanSoc. Nejen, že vám může zcela zablokovat zařízení, ale umí vystopovat nelegálně stažený obsah, vydávat se například za FBI a požadovat po vás poplatky.

RanSoc je zkratkou slov Ransomware Social media. Jak už název napovídá, informace o potenciálních obětech čerpá ze sociálních sítí Facebook, LinkedIn nebo z dat aplikace Skype. Funguje hlavně na principu zastrašování pomocí možného zveřejnění citlivých informací o uživateli.

„Oproti ostatním dnes běžným ransomware kmenům neprovádí RanSoc šifrování souborů na infikovaném zařízení,“ řekl Blesk.cz Jakub Křoustek, vedoucí týmu Virus Lab společnosti Avast.

Výkupné za odblokování

„Pokud vám RanSoc infikuje počítač, zablokuje jeho určité složky či rovnou celý počítač. Po uživateli pak následně za odblokování těchto souborů požaduje výkupné,“ vysvětluje Jan Sekera, regionální manažer Kaspersky Lab pro střední Evropu.

Podle odborníků představuje RanSoc největší kybernetickou hrozbu nejen pro počítače, ale i pro laptopy, tablety nebo mobily. Podle dat společnosti Kaspersky Lab bylo za druhé čtvrtletí roku 2016 odhaleno přes 84 tisíc škodlivých instalačních balíčků pro mobilní platformy a celoevropsky byla RanSocem napadena více než čtvrtina firem.

Výborné přesvědčovací schopnosti

RanSoc se od ostatních virů liší velmi propracovanou technikou a přesvědčovacími schopnostmi. Ukrývá se hlavně na erotických stránkách, po kliknutí se dostane do počítače nebo mobilního zařízení. „Nejdříve se snaží získat co nejvíce informací o své oběti, jako je jméno, datum narození, e-mail, fotografie, apod., i o napadeném stroji (IP adresa, název počítače, atd.),“ popisuje Křoustek.

Pak se infiltruje do pevného disku, kde se snaží najít nelegální obsah, např. nelegálně stažený film či hudbu.

„Data ze sociálních sítí mu pak poslouží k co nejvíce personalizovanému sdělení, které pošle po e-mailu,“ říká Sekera a pokračuje: „Ve většině případů vystupují zločinci jako správní orgány - především jako FBI - a oběti vyhrožují zahájením trestního stíhání, pokud za nelegální obsah nezaplatí částku na uvedený účet.“

RanSoc je navíc natolik inteligentní, že kontroluje, zda nespouštíte program, který odstraňuje viry z vašeho počítače a tyto pokusy hned deaktivuje.

Jak se bránit?

„Důležitý je samozřejmě selský rozum, tedy dát si pozor, na co člověk v prohlížeci kliká, neměli byste otvírat žádné podezřelé e-maily a přílohy,“ radí Křoustek. Tak zabráníte jakýmkoliv virům dostat se do počítače.

„Pokud dostanete mail s výčtem nelegálně držených filmů a písniček, doplněný o výzvu k zaplacení a o osobní údaje, nepanikařte,“ uklidňuje Sekera.

Oficiální orgány by vás tímto způsobem totiž nekontaktovaly. Samozřejmě byste měli všechna svá zařízení chránit antivirovým programem.

Zobrazit celou diskusi