Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Češi berou v průměru 27 220 korun. Experti: Vánoce slibují rekordní utracení

Průměrná mzda v Česku byla ve třetím čtvrtletí přes 27 tisíc korun.
Průměrná mzda v Česku byla ve třetím čtvrtletí přes 27 tisíc korun.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: uni, ČTK - 
5. prosince 2016
12:35

Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27 220 korun, tedy o 4,5 procenta. Údaje o vývoji průměrných mezd naznačují, že letošní tržby obchodníků díky rostoucí spotřebě mohou být rekordní.

Medián mezd, tedy prostřední hodnota, činil ve sledovaném období 23 527 korun a proti loňskému třetímu čtvrtletí byl vyšší o 5,1 procenta. U mužů dosáhl 25 720 korun, u žen byl o 4759 korun nižší. Medián představuje číslo, kdy polovina hodnot mezd je vyšší než tento údaj a druhá polovina zase nižší.

„Osmdesát procent zaměstnanců pobíralo mzdu mezi 11 365 a 43 349 korunami,“ uvedli statistici.

Z jejich informací vyplývá, že výdělky v podnikatelské i nepodnikatelské sféře rostly zhruba stejně. V podnikatelské stoupla průměrná mzda o 4,5 procenta a po odečtení inflace o čtyři procenta, zatímco v nepodnikatelské oblasti nominální nárůst činil 4,6 procenta a reálný 4,1 procenta.

Nejvíce rostly mzdy na Ústecku a Královéhradecku

Růst počtu zaměstnanců i průměrné mzdy se projevil po celém území státu, včetně hlavního města, kde průměrné platy dosud spíše zaostávaly. Z hlediska krajů nejméně, o 3,2 procenta, vzrostly mzdy v Moravskoslezském kraji, na který dopadla situace spojená s útlumem těžby uhlí. Naopak nejvíce se zvýšily v Ústeckém kraji (5,4 procenta) a Královéhradeckém kraji (5,3 procenta). Nadprůměrné zvýšení o 4,9 procenta zaznamenaly i mzdy v Karlovarském kraji, v absolutní úrovni jsou přesto nadále nejnižší, uvedl ČSÚ.

Růst mezd ovlivnil vývoj na pracovním trhu, kde se počet registrovaných volných míst blížil číslům z roku 2008. Poptávka po pracovnících podle ČSÚ stoupla hlavně ve zpracovatelském průmyslu a ve službách. V ubytování, stravování a pohostinství zaznamenal i nejvyšší, sedmiprocentní nárůst nominální mzdy. V korunovém vyjádření to byla ale jen tisícovka, neboť tam je v absolutní úrovni průměrná mzda stále nejnižší, uvedli statistici.

Ježíšek bude opravdu bohatý

„Z důvodu svižného růstu reálných mezd lze čekat spotřebitelské žně v adventní nákupní sezoně a také v prvních týdnech po Vánocích, kdy Češi budou masivně využívat slevových akcí. Zdá se, že Ježíšek bude letos opravdu bohatý. Optimistická nálada spotřebitelů bude svou intenzitou na přelomu roku atakovat svá historická maxima,“ uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

Ze znalosti výsledků prvních tří čtvrtletí lze podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška spolehlivě předpovědět, že reálný růst mezd bude letos nejvyšší od roku 2007. „V příštím roce by pak měla dynamika mezd dále mírně zrychlit, nicméně vzhledem k postupnému zvýšení průměrné inflace bude růst reálných mezd v příštím roce pomalejší,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Růst mezd by měl přitom podle analytika ČSOB Petra Dufka potěšit nejen zaměstnance, ale i Českou národní banku. Ta si totiž od toho slibuje zesílení inflačních tlaků, které napomohou k naplnění dvouprocentního cíle inflace v roce 2017. „Aktuálně mzdy rostou dokonce rychleji, než ČNB předpokládala ve své prognóze, což by spolu s aktuálně rychlejší inflací mělo přispět k neprodlužování tvrdého kurzového závazku centrální banky o další čtvrtletí,“ uvedl.

agfor ( 5. prosince 2016 20:46 )

Muse jít na úřady, tam to ti povaleči u kafíčka mají.

dietr ( 5. prosince 2016 18:03 )

To byla ta dobrá zpráva. Ta špatná zpráva je ta, že se po Novém roce zase všechno zboží nenápadně zdraží.

sores ( 5. prosince 2016 15:00 )

Odporná národní lež!!!! Dr.berou 70tisíc soudci 100 tisíc+politici+ředitelé atd. v šoubyznysu ještě více, jak mohou napsat takovou lež odpornou. prodavači jsou rádi když berou polovinu zmíněného platu+kadeřnice a spousty jiných profesí! o důchodech nemluvě, 70% důchodců bere 9 až 10 tisíc jen 30 % má více.

tendertouch ( 5. prosince 2016 12:52 )

Já například beru kolem 98 tis. Kč. Takže se mnou musí pracovat ještě tak 3 za minimální mzdu, abychom se dostali na výše uvedený průměr. Má vůbec tento ukazatel ještě smysl?

Zobrazit celou diskusi