Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brusel chce zakázat plomby, které hradí pojišťovna. Kvůli životnímu prostředí

Autor: pet - 
3. prosince 2016
15:09

Brusel by mohl do budoucna zakázat klasické plomby, které hradí pojišťovny. Jsou sice zdarma, ale amalgámové a plné rtuti. Experti Evropské komise, rady i parlamentu by se měli sejít příští týden a probrat škodlivost amalgámových plomb. Návrh však podpoří i ochránci přírody. Vadí jim častá kontaminace životního prostředí.

Proč chce Brusel omezení? Česká vláda už v roce 2013 souhlasila s tzv. Minamatskou úmluvou o rtuti, kterou podepsali i USA, Čína, Japonsko a další země včetně států EU. Úředníci tedy jen vykonávají to, na čem se část světa domluvila. Česko má mimo jiné v plánu změnu zákona o veřejném pojištění, která by se měla dotknout i placení plomb u zubaře.

Zubní ordinace míchají amalgám ručně a plomby z něj hradí pojišťovna. Po změně by za lepší zubní výplně platil pacient na ruku přímo zubaři. Cena se liší použitým materiálem a podle regionů. Jisté však je, že to bude v řádu několika stovek korun navíc.

Zubař (ilustrační foto) Zubař (ilustrační foto) | ctk

Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory, se stydí za to, že se v Čechách stále využívají rtuťové amalgámové plomby. „Návrhu rozumím. Už nechtějí, aby někdo míchal v ruce amalgám se rtutí, která třeba poškodí jeho vlasy, životní prostředí, ale aby se to míchalo bezpečným a ekologickým způsobem. S tím samozřejmě souhlasíme,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Tradiční amalgámové plomby se pohybují kolem 270 korun za jednu. Pojišťovna by však přestala proplácet nové „dózované“ amalgámové plomby, které jsou svou výrobou podstatně dražší.

Zákaz by se mohl České republiky týkat v průběhu několika let. Nejdříve by se muselo Česko ale připojit k celoevropskému zákazu používání rtuti tam, kde může ohrozit zdraví člověka. Než se tomu tak stane, uplynou ještě minimálně tři roky. Možné schválení zákona by nás mohlo čekat v rozmezí let 2019–2023. Jsou to však jen odhady.

 

krtek. ( 4. prosince 2016 09:33 )

oni jeste nekde delaji amalgamove plomby a zadarmo ? :-O

zednik ( 4. prosince 2016 09:07 )

Amalgámové plomby prý ničí i životní prostředí spalováním v krematoriích. Co je to proti jednomu letadlu že? Když uměli vylámat zlaté zuby, mohli by se to tam naučit i s plombama a pak je ekologicky znehodnotit

zaviracispendlik ( 4. prosince 2016 07:40 )

plomby nám chtějí zakázat a horší potraviny na východ schválili))))))))))))

santikxauz ( 4. prosince 2016 01:56 )

Já bych zakázal Brusel,který likviduje celou Evropu.

levandulova ( 3. prosince 2016 22:53 )

 At se tamhle Brusel stara o ty podelane uprchliky, ktere nam sem pustil a vrazdi nam mlade zeny, a ne do nasich plomb. Po cem jim h.o.v.n.o, o to se staraji, ale skutecne problemy jakoze nevidi.

Zobrazit celou diskusi