Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Toxická rtuť ze svítidel končí na skládce. Skrývá se v úsporných zářivkách

Autor: tmp - 
21. listopadu 2016
05:15

Tlak na nákup úsporných zářivek má i svoji temnou stranu. Protože Češi zdaleka ne všechna vyřazená „ekologická“ svítidla správně recyklují, končí v běžném komunálním odpadu toxická rtuť. A Češi přitom mají doma po světle stále větší poptávku. Letos tu měli nainstalováno zhruba 48,4 milionu zdrojů, což je o téměř 6 milionů více než loni. Nejvíce jich přidali v obývacím pokoji, kuchyni a ložnici.

Oproti loňsku počet svítidel v průměrné domácnosti vzrostl zhruba o jeden kus na jedenáct. „Z průzkumu vyplývá, že lidem už nestačí základní osvětlení, a kombinují proto více svítidel různých typů, aby měli lepší světelný komfort. Například přibývá úsporných LED osvětlení v ložnicích a obývacích pokojích,“ zmínila Zuzana Adamcová ze společnosti EKOLAMP, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací vysloužilých světelných zdrojů a svítidel. 

Češi začali v domácnostech více svítit a zkoušejí nové typy osvětlení. Kromě toho roste i počet žárovek, v českých domácnostech jich je celkem 66,5 milionu, což představuje oproti loňsku nárůst o 2,5 milionu kusů. „Podíl úsporných zdrojů stabilně roste, oproti loňsku o dva procentní body. V segmentu úsporných zdrojů převládají kompaktní zářivky a následují LED žárovky,“ dodala Adamcová. Vychází z podzimního reprezentativního průzkumu své firmy 1208 respondenty.

Neúsporných zdrojů světla na druhou stranu dlouhodobě ubývá, přesto zatím tvoří v domácnostech většinu, celkem 54 procent. Jde zejména o wolframové žárovky. Boj proti klasickým žárovkám vyhlásila v roce 2009 Evropská komise. Postupně se tak jejich prodej stahuje ve všech členských státech.

10 kilo rtuti v odpadu

Domácnosti se kromě nákupů nových světelných zdrojů také zbavují těch nefunkčních. Jen letos jich vyřadily 16,4 milionu kusů, z toho 2,8 milionu představovaly kompaktní zářivky, které je kvůli malému obsahu toxické rtuti nutné nechat ekologicky recyklovat.

„Vyřazené úsporné zářivky je třeba odnést na sběrné místo. Bohužel třetinu úsporek lidé vyhodili do směsného odpadu místo do speciální sběrné nádoby. To znamená, že zhruba 10 kilogramů toxické rtuti skončilo nekontrolovaně na skládkách. Recyklací je navíc možné využít více než 95 procent materiálu obsaženého ve světelných zdrojích a tím šetřit přírodní zdroje,“ dodala Adamcová.

Nicméně i tak se daří Čechům dosahovat nadstandardní míry recyklace úsporných zářivek. „Už nyní plníme limity Evropské unie pro sběr světelných zdrojů, které Česká republika teprve chystá zavést,“ dodala Adamcová. Tuzemské domácnosti a firmy v loňském roce sebraly a předaly k recyklaci 734 tun světelných zdrojů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi