Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sleva na manželku a dítě i nižší limity: Sněmovní výbor podpořil živnostníky

Sleva na manželku a dítě i nižší limity: Sněmovní výbor podpořil živnostníky.
Sleva na manželku a dítě i nižší limity: Sněmovní výbor podpořil živnostníky.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
16. listopadu 2016
13:06

Sněmovní rozpočtový výbor ve středu doporučil snížit limity pro výdajové paušály živnostníků z nynějších dvou milionů korun na jeden milion. Navrhl také, aby živnostníci, kteří tyto paušály využívají, mohli opět uplatňovat daňovou slevu na manželku a dítě. Výbor chce také rozšířit možnost stanovení daně z příjmů paušální částkou. Své doporučení vložil do vládního daňového balíku, který především zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě.

Předseda výboru Václav Votava (ČSSD) řekl, že v případě snížení limitu a navrácení slevy šlo o koaliční dohodu. Pozměňovací návrhy předložil poslanec ANO Roman Kubíček. „Nezasahovali jsme do procent, ta zůstala stejná,“ podotkl Votava. O navrácení slevy živnostníkům s paušály usilovala ve Sněmovně také opoziční ODS.

Výdajové paušály slouží živnostníkům při výpočtu základu daně. Místo toho, aby dokládali jednotlivé výdaje během roku, uplatní je paušální částkou, kterou zákon stanoví procentem, a to podle jednotlivých druhů podnikání. Například zemědělci mají až 80 procent. Paušály se dají ale využít jen u příjmů do dvou milionů korun, výbor nyní doporučil snížit tento limit na jeden milion.

Výbor podpořil návrh, který rozšiřuje možnost podnikatelů domluvit se s finančním úřadem na stanovení paušální daně. Podnikatel si ji může předem sjednat s finančním úřadem. Využít by ji nově mohli například podnikatelé se zaměstnanci. Tento návrh již dříve avizovalo ministerstvo financí a dnes ho předložil rovněž poslanec Kubíček.

Paušální daň má v systému místo

Ministerstvo chce umožnit většímu množství poplatníků, aby mohli žádat o stanovení daně paušální částkou, uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Zatím se podle ní v celé ČR sešlo k této možnosti asi 50 žádostí. Tento nástroj skýtá řadu výhod, podnikatel například nemusí podávat přiznání a je nelogické, aby ho potom finanční úřad kontroloval, popsala.

Já si myslím, že ta paušální daň má určitě své místo v našem daňovém systému, je to dobrá věc dohodnout si s finančním úřadem paušální. Takže to rozšíření, které prošlo, je určitě namístě,“ řekl Votava.

Vládní daňový balík, kterým se výbor dnes zabýval, mění celkem sedm zákonů v oblasti daní. Především zvyšuje daňové slevy na druhé a další dítě. Zpřísňuje podmínky pro vyplácení daňového bonusu a usnadnit má i placení daní, cel nebo poplatků platební kartou. V zákoně o dani z přidané hodnoty zavádí institut nespolehlivé osoby.

V účinnost měl původně vstoupit již od 1. ledna příštího roku. Výbor doporučil účinnost posunout na 1. duben příštího roku s tím, že vyšší slevy na dítě bude možné využít už od počátku roku. Daňové zvýhodnění na druhé dítě se tak zvýší o 2400 korun ročně, na třetí a každé další dítě pak o 3600 Kč ročně ve srovnání s letošním rokem.

Zobrazit celou diskusi