Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dáša Romům tlumočí ze slovenštiny. Děti učí mýt si vlasy a zbavovat se vší

Autor: Daniela Soukalová - 
7. listopadu 2016
05:31

Na Slovensku funguje již několik let úspěšný model asistentů osvěty zdraví s prokazatelně pozitivními dopady na zlepšení stavu Romů a sociálně vyloučených osob. Ve více jak dvou stovkách komunit ohrožených sociálním vyloučením působí 213 pomocníků. Jednou z nich je i Dáša, která momentálně asistuje zhruba pěti stům Romům. Nejčastěji její pomoc potřebují při komunikaci a návštěvách u lékařů.

Dáše se už dva a půl roku věnuje práci asistenta zdravotní osvěty. Každý její pracovní den začíná rozhovorem s koordinátorem. Pak začíná s objednáváním svých klientů k jednotlivým lékařům. „Jakmile mě zdravotní sestra vidí, tak na mě už volá, že je dobře, že jsem přišla, protože už mi nemusí volat. Dá mi pozvánky pro ty, co mají například přijít na preventivní prohlídku a já jim to pak předávám,“ uvedla pro Blesk.cz Dáša.

Po obědě se pak už věnuje doprovázení Romů na tyto prohlídky. „Mám několik imobilních klientů, ale také hluchých, kde komunikuji s lékaři a pak jim vše vysvětluji,“ upozorňuje Dáša s tím, že největší problém vidí právě v komunikaci. „Spousta Romů nerozumí, co jim lékař nebo i úřady chtějí říct. Máme tak domluvu, že lékař to poví mně a já jim to pak přetlumočím v romštině,“ upřesnila.

V současné chvíli se stará zhruba o pět set Romů

Momentálně se stará zhruba o pět set Romů z lokality Krupina a přilehlých oblastí. Zhruba polovina už prý zvládá si tyto záležitosti obstarat samostatně. „Kolikrát za mnou přijdou a řeknou mi romsky, že jdou třeba na úřad, tak já jim poradím už jen co a jak. Když jdou k lékaři, tak si pak třeba i zpětně ověřuji, zda opravdu na vyšetření přišli, a pokud ne, tak podruhé už jdu s nimi,“ popisuje Dáša.

S Romy z vyloučených lokalit ale například řeší i nákup hygienických potřeb, různou zdravotní osvětu, poradenství. „V rámci ventilačních rozhovorů s nimi řeším jako jeden z nich i rodinné problémy. Jedná se například o případy týraných žen, které nechtějí opustit své manžely, tak jim radím, jak věc řešit mimo zrak a sluch jejich dětí,“ vysvětluje Dáša.

Spousta lidí v její lokalitě působnosti má buď problémy s hypertenzí, nebo i psychiatrické problémy. Potřebu léčby těchto nemocí jim zase vysvětluje v rámci motivačních rozhovorů. Mnoho z nich totiž odmítne hospitalizaci. „V takovém případě jim vysvětlím, jaký je její účel a jaké to bude mít výhody pro rodinu,“ popisuje Dáša.

Ze začátku vyčesávala dětem vši z vlasů

I když ji Romové z lokality znali a chodili se k ní poradit, jakmile nastoupila jako asistentka osvěty zdraví, musela se kolikrát do domácností „protlouct“. „Tehdy jsem musela do každé rodiny přijít, představit se, říct co dělám, co moje práce obnáší a setkala jsem se i s reakcemi, že se mnou nechtěli spolupracovat a tvrdili, že si vše umí vyřídit sami,“ vzpomíná Dáša.

Musela je i naučit dbát na osobní hygienu. „Napřímo jsem třeba umyla jejich dětem vlasy šampónem, vyčesala je a můžu říct, že to byla katastrofa, protože mi vši lezly až po rukách. Udělala jsem jim tak osvětu, jak tomuto předejít a dnes už si dokážou dojít do lékárny a koupit si speciální šampón,“ uzavřela Dáša.

V rámci slovenského projektu Zdravá komunita terénní asistenti osvěty zdraví provádí široké spektrum činností, jako jsou preventivné prohlídky, povinné očkování, poradny matek s dětmi a spolupracují s lékaři a úřady. Všichni navíc prochází školením akreditovaným slovenským ministerstvem školství.