Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

První notebook mají děti už ve školce. Rodiče si od nich slibují lepší výkony

Děti dostávají první počítač už jako malé. (ilustrační foto)
Děti dostávají první počítač už jako malé. (ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock)
Autor: bru/ČTK - 
29. srpna 2016
15:27

Zhruba 12 procent českých rodičů pořídilo svým dětem vlastní notebook nebo tablet již v předškolním věku. Další třetina koupila dítěti toto zařízení na prvním stupni základní školy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Ipsos pro Microsoft, kterého se zúčastnilo 500 respondentů.

Téměř třetina rodičů zvažuje nákup vlastního zařízení svému dítěti před začátkem školního roku. Hlavním důvodem přitom má být pro 73 procent dotazovaných využitelnost při výuce.

Dalšími důvody jsou rozvoj počítačových dovedností (62 procent) a motivace k lepším studijním výsledkům (60 procent). Podle čtvrtiny dotazovaných má vlastní zařízení sloužit dítěti jako zdroj zábavy ve volném čase a pětina rodičů bere ohled na skutečnost, že ostatní děti ve škole svůj vlastní notebook již mají.

Věk, ve kterém se děti seznamují s technologiemi, se stále snižuje. „Pro děti mladšího školního věku se hodí zařízení 2v1 s oddělitelnou klávesnicí. Ovládání tabletu dotykem je intuitivní a umožní dítěti pohodlně prohlížet obrázky, sledovat videa, vyzkoušet si základy programování a později i číst texty. Připojením klávesnice vznikne malý notebook pro vytváření dokumentů a prezentací,“ uvedla ředitelka spotřebitelského segmentu Microsoftu Kristina Michalsky.

První počítač pro dítě lidé vybírají v 77 procentech podle ceny, pro 51 procent je při výběru důležitá využitelnost při výuce a pro dvě pětiny kapacita a paměť, stejně jako operační systém. Preference respondentů jsou věnovány převážně značkám Lenovo, Asus a HP.

joudajoudovy ( 30. srpna 2016 09:17 )

.....lepsi vykony provazene cynismem, bezohlednosti, materializmem a ostrymi lokty, ktere bude provazet zavist, nevrazivost a udavani. krasna budoucnost nasich deti!

Zobrazit celou diskusi