Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vídeň je druhé nejlepší město k životu. Praha se do první desítky nedostala

Autor: mb - 
18. srpna 2016
13:55

Desetina procentního bodu chyběla k tomu, aby se nejlepším městem k životu stala rakouská Vídeň. Prvenství ale nakonec patří australskému Melbourne, bronz bere kanadský Vancouver. Vyplývá to z každoročního přehledu, který připravuje týdeník The Economist. Praha do TOP 10 nepronikla.

Melbourne „vyhrálo zlato“ už pošesté v řadě za sebou, což starostu města Roberta Doyle doslova nadchlo. „Udržet si titul nejlepšího města k životu po šest let je fantastický úspěch pro Melbourne a je to něco, na co bychom měli být hrdí. Titul nebereme jako samozřejmost a stále přemýšlíme, jak zvýšit kvalitu města v životě,“ řekl médiím starosta Doyle.

Druhé místo zaujala Vídeň, které vítězství uniklo těsně – o desetinu procentního bodu. „Bronzovou příčku“ pak obsadil Vancouver. Prvním deseti místům dominují australská a kanadská města. Do „top desítky“ se kromě Vídně z Evropy dostal Hamburg a finské hlavní město Helsinki.

Teroristé poslali Brusel a Paříž dolů

Časopis hodnotil města podle řady kritérií – od míry zločinnosti, přístupu ke vzdělání či zdravotnictví až po kvalitu ovzduší a hrozbu teroristických útoků.

Právě zvýšená hrozba teroristických útoků tak „shodila“ některá evropská města o několik příček dolů. To byl případ Bruselu, Paříže a dalších velkých evropských měst. Britská metropole Londýn skončila až na 53. místě. A je to právě Británie, odkud do Austrálie kvůli neuspokojivé kvalitě života emigrují statisíce občanů.

„Přijel jsem před 13 lety s manželkou, dvěma chlapci ve věku 1 a 3 roky a se zavazadly o váze 162 kg. Neměli jsme práci, dům, žádné příbuzné ani kamarády. Nyní je moje žena šťastná, mé děti jsou šťastné. Bylo to nejlepší rozhodnutí mého života,“ říká Terry Georgiou z Británie, který se usídlil v Melbourne.

Obecně dopadla dobře středně velká města s dobrou infrastrukturou, nízkou mírou zločinnosti a přijatelnými životními náklady.

Nejhůře naopak dopadla města, která sužují vojenské konflikty. Na posledním místě se umístil syrský Damašek, o příčku výše je pak libyjské Tripolis, které před pár lety zachvátilo tzv. arabské jaro.

Ačkoliv v nejhorší desítce měst je většina z Afriky či Asie, kupodivu se tam dostalo i jedno evropské město. Ze 140 hodnocených měst se Kyjev umístil na 131. místě.

Pořadí jednotlivých měst v rámci celého žebříčku The Economist zatím nezveřejnil.

dandova ( 19. srpna 2016 18:01 )

 S Vídní souhlasím.

skane ( 18. srpna 2016 14:27 )

Protoze na Hrad mame fronty a prezident beha v trenyrkach po dvorecku

Zobrazit celou diskusi