Po masu a cigaretách nám „seberou“ i kávu? Vědci řeší, jestli nezpůsobuje nádory

Autor: všm - 
20. května 2016
19:01

Uzeniny spolu s červeným masem mohou způsobovat rakovinu. Touto zprávou pokazila Světová zdravotnická organizace (WHO) minulý podzim chuť řadě jedlíků. Teď se naopak začínají třást výrobci kávy, vědci si totiž míní během května posvítit z hlediska karcinogenity i na ni. Obavy firem jsou ale nejspíš zbytečné. V případě masa ani varování odborníků lidi od nákupu neodradilo, spotřeba podle neoficiálních zdrojů nijak dramaticky nepoklesla. Nedá se to tedy očekávat ani u kávy.

V roce 2015 zveřejnila Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), která je součástí WHO, zprávu o karcinogenitě červeného masa a masných výrobků. Státní zdravotní ústav informoval, že se agentura během května chystá publikovat podobnou studii i ohledně kávy. 

Z dobře informovaných kruhů prosákly některé informace o připravovaném hodnocení. IARC se soustřeďuje na hodnocení karcinogenity pití kávy. Nikoli na rozdíly mezi kávami (např. instantní versus klasická). Má být hodnocen také čaj maté (Ilex paraguariensis). Hodnocení zahrne také pití velmi horkých nápojů, tedy včetně horkých čajů, což může být spojeno se zvýšeným výskytem nádorů jícnu,“ uvedl na webu SZÚ Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin.

Stejně jako v případě uzeného masa, i u zmiňovaných horkých nápojů se o vyšším riziku rakoviny dlouhodobě hovoří. Odborníci tak nedoporučují lidem pít horkou kávu či čaje, pokud si nechtějí zahrávat s onkologickým onemocněním jícnu.

Spotřebu studie dramaticky neovlivní

Podle Rupricha je nyní „celá průmyslová lobby, která se zabývá kávou“ v napětí. Zatím je ale otázkou, jaký bude přesně výsledek práce panelu expertů a jaký dopad bude mít na veřejnost. Jestli vůbec nějaký.

„Některé prameny uvádějí, že hodnocení IARC u červeného masa a masných výrobků spotřebu zatím nijak pozorovatelně neovlivnilo. Vždy je ale potřeba sledovat vývoj v delším časovém horizontu,“ podotkl Ruprich.

Roční porovnání spotřeby masa se v Česku teprve chystá. Ani ono ovšem nemusí mít vyloženě vypovídající hodnotu. „Statistika je dostupná jednou ročně a vždy v porovnání s předchozími lety, data se získávají bilanční metodou, tedy nezohledňují chování individuálních spotřebitelů,“ uvedla pro Blesk.cz Markéta Ježková, mluvčí ministerstva zemědělství.

Podle výkonného ředitele Českého svazu zpracovatelů masa monograf IARC sám o sobě žádný přímý dopad na spotřebu potravin nemá. Primárně slouží národním zdravotním autoritám k hodnocení rizika identifikovaného nebezpečí. Vliv může mít na spotřebu spíše referování médii o výsledcích, ani u těch ale nelze dopad snadno měřit. „Tento vliv není jednoduše měřitelný, protože je zde i množství dalších vlivů, které nelze oddělit,“ podotkl pro Blesk.cz Jan Katina.

Nedělat ukvapené závěry

Co se týká kávy – podobně jako minulý rok, ani nyní nebude ihned k dispozici monografie s detaily, ale pouze prohlášení agentury. Monografie k červenému masu není například dodnes dostupná, není tedy možné se podívat na detaily studie. Proces publikace totiž mnohdy trvá více než rok.

I proto resort zemědělství varuje před unáhlenými závěry. „Co se týká dalších výsledků pocházejících z IARC, je nutné si uvědomit, zda poskytují komplexní údaje nebo zda se pouze snaží vyvolat senzaciIARC primárně identifikuje karcinogenní nebezpečnost různých environmentálních činitelů pro člověka, jeho posláním není hodnocení zdravotního rizika. K danému prohlášení o mase nebyly doposud zveřejněny podkladové materiály, což je v rozporu s transparentností postupu hodnocení,“ okomentovala Ježková.

Dále upozorňuje, že na vznik rakoviny má vliv celá řada faktorů, nelze jednoduše spojovat například konzumaci červeného masa s onemocněním. Výrazný dopad má hlavně životní styl každého člověka. To platí i pro pití kávy, ať již se potvrdí její karcinogenní účinky, či nikoliv.

djaba ( 21. května 2016 23:56 )

Za komárů jsme jedli recyklované saláty , párky nevalné chuti i zkažené mleté .Jen chyběl výběr , Musilka načala Matesy a smíchala je se starými a kolegině recyklovala vlašák naloženým hráškem a okurkou, Bursík vylepšoval hořčici vodou a papriku mletou (přísahám)cihlou .Tehdejší sud s pivem doplnili vodu , šlo to ,a my baštili , rybí salát s doplňkem cibule .Vaněčková zmrzlinu obohatila mlékem a jaká to byla bašta .Koupili jste si buřta a doma jste čichli a bylo po ohníčku .Ostatně i ohníček byl samý ruský vzor , že se divím , že jsme v česku .

hanka666 ( 21. května 2016 00:28 )

Pane Bože, kdo má tu věčnou buzeraci vydržet? To už ani to kafe s cigaretou si člověk nemůže dát? Komáři, vše odpuštěno. Osvobodte nás ještě jednou

Roadwin125 ( 20. května 2016 23:34 )

Dovol lidu soulož.

cotonice ( 20. května 2016 23:21 )

Nejezte kuřata, nejezte máslo, nejezte vepřové, , nepijte černý čaj, nepijte kávu,víte co, běžte s těmi články do pr.... To , že je u nás tolik rakoviny je z hnusného žrádla ,které nám prodávají v tak vychvalovaných supermarketech, v hnusných výrobcích dovážených z Polska a vůbec jsme smetištěm Evropy a veškerý odpad jde k nám. Za komunistů jsem nekupovala tak hnusné banány ,jako teď. Máme to ,co už nikdo v Evropě nechce. Lidé nežijí v pohodě a klidu, žijí v nejistotách - to jste si vycinkali a pokud celou vládu nepošleme do pryč , tak to bude ještě horší......

prycsnima ( 20. května 2016 22:48 )

 TELE TELE . Žerte kuřata, jsou úplně blbá.

Zobrazit celou diskusi